ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Χαρακτικά των Νεάντερταλ αναγνωρίστηκαν ως τα παλαιότερα, ηλικίας άνω των 57.000 ετών

Χαρακτικά των Νεάντερταλ αναγνωρίστηκαν ως τα παλαιότερα, ηλικίας άνω των 57.000 ετών
Παραδείγματα χαρακτικών που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Roche-Cotard. photo/Jean-Claude Marquet

Τα σημάδια σε έναν τοίχο σπηλαίων στη Γαλλία είναι τα παλαιότερα γνωστά χαρακτικά που έγιναν από Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου 2023, στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τον Jean-Claude Marquet του Πανεπιστημίου Tours και τους συνεργάτες του.

Η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών έχει αποκαλύψει πολλά για την πολιτισμική πολυπλοκότητα των Νεάντερταλ. Ωστόσο, σχετικά λίγα είναι γνωστά για τη συμβολική ή καλλιτεχνική τους έκφραση. Μόνο ένας σύντομος κατάλογος συμβολικών χαρακτικών αποδίδεται στους Νεάντερταλ και η ερμηνεία αυτών αποτελεί συχνά αντικείμενο συζήτησης. Σε αυτή τη μελέτη, ο Marquet και οι συνεργάτες του εντόπισαν σημάδια σε τοίχο σπηλαίων στη Γαλλία ως τα παλαιότερα γνωστά χαρακτικά του Νεάντερταλ που έχουν ανακαλυφθεί.

Το σπήλαιο είναι το La Roche-Cotard στο Centre-Val de Loire της Γαλλίας, όπου μια σειρά από μη εικονιστικές σημάνσεις στον τοίχο ερμηνεύονται ως σπασίματα με τα δάχτυλα, σημάδια που γίνονται από ανθρώπινα χέρια. Οι ερευνητές έκαναν μια ανάλυση σχεδίασης και χρησιμοποίησαν φωτομετρία για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα αυτών των σημάνσεων, συγκρίνοντάς τα με γνωστά και πειραματικά ανθρώπινα σημάδια. Με βάση το σχήμα, την απόσταση και τη διάταξη αυτών των χαρακτικών, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για σκόπιμα, οργανωμένα και σκόπιμα σχήματα που δημιουργούνται από ανθρώπινα χέρια.

Η ομάδα χρονολόγησε επίσης ιζήματα σπηλαίων με οπτικά διεγερμένη χρονολόγηση φωταύγειας, προσδιορίζοντας ότι το σπήλαιο έκλεισε με την πλήρωση ιζήματος πριν από περίπου 57.000 χρόνια, πολύ πριν ο Homo sapiens εγκατασταθεί στην περιοχή. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πέτρινα εργαλεία μέσα στο σπήλαιο είναι μόνο Μουστεριανά, μια τεχνολογία που σχετίζεται με τους Νεάντερταλ, είναι ισχυρή απόδειξη ότι αυτά τα χαρακτικά είναι έργο των Νεάντερταλ.

journal.pone.0286568.g006.jpg
Τοποθεσία αδιατάρακτων κοιτασμάτων κοντά στην είσοδο του σπηλαίου LRC I. photo/PLOS ONE

Επειδή πρόκειται για μη εικονιστικά σύμβολα, η πρόθεση πίσω από αυτά είναι ασαφής. Είναι, ωστόσο, παρόμοιας ηλικίας με γκραβούρες σε σπήλαια που έγιναν από τον Homo sapiens σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι η συμπεριφορά και οι δραστηριότητες των Νεάντερταλ ήταν εξίσου περίπλοκες και διαφορετικές με εκείνες των δικών μας προγόνων.

Οι συγγραφείς προσθέτουν, «Δεκαπέντε χρόνια μετά την επανέναρξη των ανασκαφών στην τοποθεσία La Roche-Cotard, τα χαρακτικά έχουν χρονολογηθεί πάνω από 57.000 χρόνια πριν και, χάρη στη στρωματογραφία, πιθανώς πριν από περίπου 75.000 χρόνια, καθιστώντας αυτό το παλαιότερο διακοσμημένο σπήλαιο στην Γαλλία, αν όχι στην Ευρώπη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ