ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το νησί της Φινλανδίας που ζητάει τουρίστες χωρίς smartphones

Το νησί της Φινλανδίας που ζητάει τουρίστες χωρίς smartphones
Ως το πρώτο τουριστικό νησί στον κόσμο χωρίς τηλέφωνα, θέλει να είναι γνωστό το Ulko-Tammio, στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας Annika Ruohonen

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά και την τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παιδεύονται με το… πανάρχαιο ερώτημα: Αν δεν ανεβάσεις τις διακοπές σου στα social media, έχεις πάει πραγματικά διακοπές;

Η απάντηση είναι: Ναι, πήγες, και πιθανότατα περάσες καλύτερα που δεν τις τοιχοκόλλησες σε όλο το Instagram.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να μη διαβάσουν τα επαγγελματικά email και να αντισταθούν στην ενημέρωση των λογαριασμών τους στα social media κατά τη διάρκεια των διακοπών, το νησί Ulko-Tammio στη Φινλανδία παροτρύνει τους επισκέπτες να αγνοήσουν τις οθόνες τους και να απολαύσουν τη φύση.

Το πρώτο τουριστικό νησί στον κόσμο χωρίς τηλέφωνα, όπως θέλει να είναι γνωστό το Ulko-Tammio, βρίσκεται στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας, ένα εθνικό πάρκο στο σκανδιναβικό έθνος που έχει ανακηρυχθεί «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για έξι συνεχόμενα χρόνια και, κάπως ειρωνικά, είναι η πατρίδα της Nokia, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το κινητό τηλέφωνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

«Το νησί Ulko-Tammio, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Hamina, θα είναι μια περιοχή χωρίς τηλέφωνα αυτό το καλοκαίρι», σημειώνει ο Mats Selin από την ιστοσελίδα Visit Kotka-Hamina.

«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους παραθεριστές να απενεργοποιήσουν τις έξυπνες συσκευές τους και να απολαύσουν πραγματικά τo νησί».

Ένα από τα 41 εθνικά πάρκα της Φινλανδίας, το Ulko-Tammio δεν κατοικείται, αλλά φιλοξενεί πολλά σπάνια πουλιά και φυτά, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν σε μια πεζοπορία κατά μήκος των φυσικών μονοπατιών του νησιού ή από τον πύργο παρατήρησης πουλιών.

Η συμμετοχή στην ψηφιακή αποτοξίνωση για τους τουρίστες στο Ulko-Tammio είναι προαιρετική και, δεδομένου ότι το νησί καλύπτεται από ένα λειτουργικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ο πειρασμός θα είναι πάντα παρών.

Ωστόσο, το προσωπικό της Parks & Wildlife Finland, της εταιρείας που διαχειρίζεται το νησί, ελπίζει ότι η εκστρατεία θα έχει ως αποτέλεσμα τουρίστες που θα «αποσυνδεθούν» και θα ασχοληθούν με τη χλωρίδα, την πανίδα και τους άλλους επισκέπτες.

Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν τις νύχτες τους σε σκηνές ή σε μια καλύβα που συντηρείται από την Parks & Wildlife Finland.

Νησιά όπως το Ulko-Tammio στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας είναι προσβάσιμα συνήθως μέσω ιδιωτικού σκάφους, φέρι μποτ ή θαλάσσιου ταξί –απλώς μην πείτε σε κανέναν ότι χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να κάνετε τις κρατήσεις...

Με πληροφορίες από: European tourist island declares itself a phone-free zone by Amaya McDonald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ