ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Περιπλάνηση του CNN Greece στις γειτονιές του Χονγκ Κονγκ (pics)

Περιπλάνηση του CNN Greece στις γειτονιές του Χονγκ Κονγκ (pics)
CNN Greece

Το Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το δυτικό πρόσωπο της Κίνας.

Η επικράτεια του Χονγκ Κονγκ έχει έκταση 1.104 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από το νησί Χονγκ Κονγκ, τη χερσόνησο Κοουλούν, τα Νέα Εδάφη και περισσότερα από 200 υπεράκτια νησιά, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι το Λαντάου.

Μόλις αντικρίζεις την πόλη του Χονγκ Κονγκ εντυπωσιάζεσαι από το “δάσος” που σχηματίζουν οι ουρανοξύστες. Προς στιγμήν αναρωτιέσαι για το εάν βρίσκεσαι σε κάποια μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Όσο πλησιάζεις όμως οι πινακίδες με τα ιδεογράμματα δεν σου αφήνουν καμία αμφιβολία.

Πολλοί ισχυρίζονται πως για να γνωρίσεις καλά μια πόλη θα πρέπει να την περπατήσεις και να ακολουθήσεις, όσο μπορείς, τις συνήθειες των ντόπιων.

Στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ αυτό ισχύει με το παραπάνω.

Έτσι λοιπόν αξίζει να μπεις στα στενά και να δεις έναν άλλο κόσμο, τόσο μακρινό από τα δυτικά πρότυπα.

Δίπλα από πολυτελή ξενοδοχεία, μαγαζιά με ακριβά κοσμήματα και ρούχα βλέπεις να στήνουν πάγκους και να πωλούν από απομιμήσεις προϊόντων γνωστών οίκων μόδας μέχρι φρούτα και λαχανικά.

Copy of 20161218 140623 1

πηγή:CNN Greece

Κάθε μαγαζί στην αγορά των τροφίμων κρύβει και μια έκπληξη.

Τα καφάσια με τα εξωτικά φρούτα εντυπωσιάζουν το βλέμμα όχι όμως πάντα και τον ουρανίσκο.

Το φρούτο του δράκου, εξωτερικά έχει φούξια χρώμα και στο εσωτερικό του είναι άσπρο με μαύρους κόκκους. Ονομάστηκε έτσι επειδή η φλούδα του θυμίζει τις φολίδες του δράκου.

Το ντούριαν μοιάζει σαν ένα γιγαντιαίο βελανίδι μόνο που μέσα δεν κρύβει κάποιο σκληρό καρπό αλλά μια πλούσια κίτρινη σάρκα. Έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς έχει πολλές βιταμίνες όμως την μυρωδιά του την αντέχουν ελάχιστοι! Άλλοι λένε ότι τους θυμίζει σκουπίδια και άλλοι πτώμα σε σήψη.

Αν είσαι λάτρης των θαλασσινών μπορείς να πας στους υπαίθριους πάγκους και να διαλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη ολοζώντανη ποικιλία.

Copy of 20161218 135928

πηγή:CNN Greece

Για τους αναποφάσιστους υπάρχει άλλη λύση, οι αποξηραμένες τροφές. Εκτός από τους καρπούς και τα φρούτα οι Κινέζοι εφαρμόζουν αυτή την μέθοδο σχεδόν στα πάντα! Έτσι μπορείς να βρεις από αποξηραμένα χταπόδια και γαρίδες μέχρι κρέατα.

Copy of 20161218 141125

πηγή:CNN Greece

Στα κρεοπωλεία τώρα τα κρέατα δεν είναι σε ψυγεία αλλά στα τσιγκέλια και στους πάγκους ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Αν κρίνουμε μάλιστα και από τις ουρές που σχηματίζονται μπροστά από αυτά σημαίνει ότι κανείς (τουλάχιστον από τους ντόπιους) δεν έπαθε κάτι από την έλλειψη συντήρησης των κρεάτων σε ψυγεία.

20161217 123833
20161215 161354

πηγή:CNN Greece

Οι τιμές στην αγορά, σε αυτά τα μικρά μαγαζιά, είναι φθηνότερες καθώς υπάρχει μονοπώλιο στα σούπερ μάρκετ.

Αν ψάχνεις ηλεκτρικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της Ευρώπης τότε θα πρέπει να επισκεφτείς την περιοχή Σαμ Σούι Πο και θα βρεις ότι γκατζετάκι έχεις φανταστεί.

20161217 155556
20161217 163956

πηγή:CNN Greece

Απ' την στιγμή που θα βρεθείς στο Χονγκ Κονγκ δεν θα πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να πας στο Μονγκ Κοκ για να δεις πως είναι να ζεις στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου.

20161217 145426

πηγή:CNN Greece

Σκεφτείτε ότι στο Μονγκ Κοκ διαμένουν 130.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο όταν στο Χονγκ Κονγκ η αναλογία είναι 6.544 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η περιπλάνηση στην ανηφορική περιοχή Μιντ Λέβελς γίνεται άνετα, χωρίς κόπο χάρη στον κυλιόμενο διάδρομο μήκους 900 μέτρων, ο οποίος το πρωί έχει κατηφορική κατεύθυνση, μεταφέροντας τους ανθρώπους στις δουλειές τους και το μεσημέρι αλλάζει φορά πηγαίνοντας προς τα επάνω!

Copy of 20161219 130853
Copy of 20161219 133314

περιοχή Μιντ Λέβελς/ πηγή: CNN Greece

H Μιντ Λέβελς είναι μια οικιστική περιοχή με πολυτελείς κατοικίες μέσα στο πράσινο, με αμφιθεατρική θέα της πόλης και του λιμανιού Βικτόρια. Εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις διάσημων Πανεπιστημίων όπως αυτό του Χονγκ Κονγκ και του King's College.

Copy of 20161213 102004

Θέα από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ/ πηγή:CNN Greece

Κάθε Κυριακή, οι πεζογέφυρες και οι πλατείες γεμίζουν με γυναίκες από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ταϋλάνδη.

Είναι οικιακές βοηθοί οι οποίες έχουν ρεπό και επειδή τα οικονομικά τους δεν είναι τόσο καλά δίνουν ραντεβού...στο τσιμέντο. Στρώνουν κάτω ψάθες και σεντόνια και περνούν όλη την ημέρα τους εκεί.

Copy of 20161218 140931
Copy of 20161218 140755

πηγή: CNN Greece

Το μετρό της πόλης ονομάζεται MTR (Mαss Transit Railway) και είναι από τα πιο σύγχρονα του κόσμου. Υπάρχουν σταθμοί-κόμβοι όπου μπορείς να αλλάξεις γραμμή απλά! Κατεβαίνεις από το βαγόνι, κάνεις το πολύ δέκα βήματα και μπαίνεις στο συρμό που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της αποβάθρας.

Το τραμ με τα διώροφα βαγόνια λειτουργεί στο βόρειο τμήμα του νησιού Χονγκ Κονγκ και είναι από μόνο του αξιοθέατο.

Η διασύνδεση του νησιού και του χερσαίου τμήματος του Χονγκ Κονγκ γίνεται με πλοιάρια και με υπόγειες σήραγγες. Βέβαια όποιος αποφασίσει να οδηγήσει θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι εφαρμόζουν το αγγλικό σύστημα.

Κι ως πρώην βρετανική αποικία όλοι μιλούν αγγλικά γεγονός που κάνει πιο εύκολη την ζωή των ταξιδιωτών.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου Χονγκ Κονγκ είναι εξαιρετική -σκεφτείτε ότι το χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων (που θυμίζει πιο πολύ πλαστικό) αντιστοιχεί σε 1,15 ευρώ.

20170524 205044

πηγή: CNN Greece

Στο Χονγκ Κονγκ έχει πάντα ζέστη καθώς το κλίμα είναι υγρό υποτροπικό, γι' αυτόν τον λόγο κανένα κτίριο δεν διαθέτει θέρμανση. Επειδή τα ποσοστά υγρασίας είναι υψηλά οι καλύτερες εποχές για το επισκεφτεί κανείς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε ο καιρός είναι πιο ήπιος και ξηρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ