ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: μέσα στο μοναστήρι με τους δέκα χιλιάδες Βούδες

Χονγκ Κονγκ: μέσα στο μοναστήρι με τους δέκα χιλιάδες Βούδες
CNNi

Με θέα το καταπράσινο Sha Tin στο βορειοανατολικό Χονγκ Κονγκ, η Μονή με τους Δέκα χιλιάδες Βούδες αποτελεί ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα πολιτιστικά αξιοθέατα της πόλης.

Σίγουρα, το να περιτριγυρίζεσαι από 10.000 χρυσούς Βούδες αλλά και από μικρούς ζωηρούς πιθήκους που προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σου δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα.

Περίπου μία ώρα με το μετρό από το κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας, η εμπειρία «υπόσχεται» ένα ήσυχο απόγευμα στην ύπαιθρο του Χονγκ Κονγκ.

Επίσης γνωστή και ως «Man Fat Sze», η «Μονή με τους δέκα χιλιάδες Βούδες», σίγουρα,δεν είναι μία περιγραφή που ανταποκρίνεται, πλήρως, στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί ένα μοναστήρι με την κλασική σημασία του όρου, εφόσον δεν ζουν μέσα σε αυτό μοναχοί. Επιπλέον, ο αριθμός των μικρών αγαλματιδίων ξεπερνά, ουσιαστικά, αυτόν των δώδεκα χιλιάδων.

Όταν οι επισκέπτες φτάσουν σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος, η εμπειρία ξεκινά με την ανάβαση 400 σκαλοπατιών, κατά μήκος των οποίων, δεξιά και αριστερά, έχουν τοποθετηθεί χρυσοί Βούδες σε ποικίλα σχέδια και στάσεις.

http 2F2Fi2.cdn.cnn.com2Fcnnnext2Fdam2Fassets2F170920173612 ten thousand buddhas monastery hong kong super 169 copy

(CNNi / Όσο δύσκολο κι αν είναι να εντοπίσει κανείς τον ναό αξίζει την προσπάθεια)

Καθώς οι ταξιδιώτες ανεβαίνουν τις στροφές, άτακτοι μακάκοι πίθηκοι κάνουν, αναπάντεχα, την εμφάνισή τους και αρπάζουν τις τσάντες, ευελπιστώντας σε ένα έδεσμα.

Μετά την τελευταία στροφή του γκρεμού, ξεπροβάλλει ακριβώς μπροστά ο κεντρικός χώρος του ιερού. Εντυπωση κάνουν τα πορφυρά χρώματα και τα ιδιαίτερα μοτίβα δράκων.

Το ιερό μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι είναι παμπάλαιο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο της σύγχρονης εποχής.

Χτισμένος τη δεκαετία του 1950, ο ιερός αυτός χώρος στον οποίο βρίσκονται και αποτεφρωμένα λείψανα, κατασκευάστηκε από τον Yuet Kai - έναν Βουδιστή δάσκαλο- και τους ακόλουθους του.

http 2F2Fi2.cdn.cnn.com2Fcnnnext2Fdam2Fassets2F170920173610 ten thousand buddhas monastery hong kong super 169 copy

(CNNi/O ναός «μετράει» λιγότερο από 70 χρόνια)

Μέσα στο ναό, μία μορφή σε στάση του λωτού, επικαλυμμένη από φύλλα χρυσού, λέγεται ότι είναι τα λείψανα του ίδιου του Yuet Kai.

Αν κανείς περπλανηθεί στον χώρο, γρήγορα διαπιστώνει πως σε όλες τις πλευρές του οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με χιλιάδες μικρές χρυσές απομιμήσεις του Βούδα -όλες τους κόγχες καύσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχουν η παγόδα των εννέα ορόφων, η λίμνη με τα ψάρια Κόϊ, καθώς και τα πολύχρωμα περίπτερα-υπόστεγα, ένα εκ των οποίων είναι αφιερωμένο στη Θεά του Ελέους.

Το μέρος διαθέτει εστιατόριο για χορτοφάγους, ενώ η θέα είναι εκπληκτική!

Inside Hong Kong's Ten Thousand Buddhas Monastery, by Kate Springer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ