ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε ταράτσα: Το όραμα υπαλλήλων γραφείου του Παρισιού (pics)

Καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών σε ταράτσα: Το όραμα υπαλλήλων γραφείου του Παρισιού (pics)
Reuters

Την πρωτοβουλία για μία «αστική γεωργία» πήραν υπάλληλοι ταχυδρομικών γραφείων στο Παρίσι, επιθυμώντας να μετατρέψουν την γαλλική πρωτεύουσα σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον κυρίως μέσω της γεωργίας. Μόνο που... αποφάσισαν να καλλιεργούν σε ταράτσες κτηρίων!

Η καινοτόμα ιδέα αποδείχθηκε επιτυχής καθώς ο δήμαρχος είναι έτοιμος να αποκαλύψει μια σειρά καινούριων project αυτή την εβδομάδα.

Η γεωργία στις ταράτσες έχει ανθίσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο και φτάνοντας στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

Ως το 2020, υπολογίζεται πως το Παρίσι θα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων κήπων. Το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι αφιερωμένο στην αστική γεωργία.

Το πρώτο μέρος των επερχόμενων project θα οδηγήσει σε καλλιέργεια 32 διαφορετικών τοποθεσιών με 425 τόνους φρούτων και λαχανικών, 24 τόνους μανιταριών, 30.000 λουλούδια καθώς και την παραγωγή 8.000 λίτρων μπύρας και 95 κιλών μελιού.

Ανάμεσα σε ουρανοξύστες, οι εργάτες καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι, μελιτζάνες και ντομάτες. Επίσης, έχουν τοποθετήσει 90 τόνους χώματος και εκτρέφουν και κοτόπουλα.

«Είμαστε απλοί υπάλληλοι ταχυδρομικών γραφείων που σκεφτήκαμε πως θα ήταν όμορφο να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας: να εργαζόμαστε για μία πιο εδώδιμη χώρα» ανάφερε η Sophie Jankowski, επικεφαλής του Facteur Graine (Seed Postman), η οποία διαχειρίζεται τον κήπο της ταράτσας.

Μία από τις δεσμεύσεις της ομάδας είναι να χρησιμοποιούνται παλιές ποικιλίες λαχανικών, όπως οι τομάτες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την Jankowski.

«Θέλουμε να δώσουμε γεύση και στη ζωή αλλά και στα πιάτα μας».

Το project άλλαξε ακόμη και τον τρόπο που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το χώρο εργασίας τους.

«Μας βοηθά να επικοινωνούμε με τη φύση αλλά και μεταξύ μας. Είμαστε μπροστά από οθόνες, ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Οπότε, το να κάνουμε αυτά τα μικρά πράγματα, μας βοηθά να δενόμαστε μεταξύ μας αλλά και με τη ζωή» δήλωσε η Corinne Lienhart, υπεύθυνη επικοινωνίας και εθελόντρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ