ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Rafting: Το πιο περιπετειώδες σπορ της Άνοιξης

Rafting: Το πιο περιπετειώδες σπορ της Άνοιξης

Μπορεί το ράφτινγκ να μην είναι το πιο γνωστό και εύκολο χόμπι στην «οικογένεια» των εξωτερικών σπορ, είναι όμως, σίγουρα μια δραστηριότητα που θα σας δημιουργήσει την επιθυμία να την επαναλάβετε όσες περισσότερες φορές μπορείτε. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, όπως είναι εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε για να «πάρετε τα βουνά» και να βρεθείτε στις όχθες κάποιου ποταμού.

Το ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με μια μεγάλη φουσκωτή βάρκα, η οποία χωράει από έξι έως δώδεκα άτομα και έναν επαγγελματία οδηγό. Ο οδηγός αυτός, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του, καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές έτσι ώστε να «κατέβουν» τον ποταμό με ασφάλεια και αποφεύγοντας τα φυσικά εμπόδια που συναντούν στην πορεία τους. Η καλύτερη εποχή ώστε να κανονίσετε μια εκδρομή ράφτινγκ είναι μετά από έντονες περιόδους βροχοπτώσεων. Ενώ ξεκινά τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει έως το καλοκαίρι, συνήθως, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι καλύτεροι μήνες για να κατέβεις έναν ποταμό. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας, έτσι και το ράφτινγκ έχει διάφορους βαθμούς δυσκολίας και επικινδυνότητας, καθώς και κάποιους κανόνες ασφάλειας.

2 copy

Πριν μπείτε στη φουσκωτή βάρκα, πρέπει να φορέσετε την ειδική στολή, γιλέκο, κράνος και να βγάλετε όσα κοσμήματα φοράτε, ώστε να μην τα χάσετε στη διαδρομή. Επιπλέον, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πως σίγουρα θα βραχείτε. Αυτό σημαίνει πως μέσα από τον εξοπλισμό, που θα σας προμηθεύσει ο οδηγός, θα πρέπει να φοράτε μαγιό και σορτς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και τα ποτάμια λειτουργούν με βαθμό δυσκολίας (1-4), ανάλογα με τον όγκο του νερού. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς με τη σειρά σας, είναι απλώς να ακούτε τις εντολές του οδηγού και να έχετε στη διάθεσή σας μια επιλογή στεγνών ρούχων, ώστε να μην παγώσετε αφού τελειώσει η δίωρη κατάβαση και οδηγηθείτε στο κοντινότερο καταφύγιο του βουνού.

3 copy

Το ράφτινγκ είναι ο ιδανικός συνδυασμός έντονης δραστηριότητας και επαφής με τη Φύση, καθώς θα σας «οδηγήσει» σε βαθιά φαράγγια, δίπλα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, και θα γεμίσει το μυαλό σας με μαγευτικές εικόνες, που θα σας μείνουν αξέχαστες. Καίγοντας πάνω από 300 θερμίδες την ώρα και λειτουργώντας ομαδικά, είναι η ιδανική εξωτερική δραστηριότητα για οικογένειες με παιδιά άνω των 10 ετών, ακόμη και για ζευγάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ