ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αυτές είναι οι πιο «ιδιαίτερες» γειτονιές της Νέας Υόρκης

Αυτές είναι οι πιο «ιδιαίτερες» γειτονιές της Νέας Υόρκης

Λένε ότι το να περπατάς στους δρόμους της, είναι σα να ταξιδεύεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Λογικό, αν λάβουμε υπόψη ότι στη Νέα Υόρκη κατοικούν πάνω από 200 εθνικότητες. Οι ετερόκλητες γειτονιές της είναι ο καλύτερος τρόπος για να την ανακαλύψει κάποιος, να γνωρίσει την κουλτούρα της και να μυηθεί στα «μυστικά» των χαμογελαστών κατοίκων της.

Μετά τις βόλτες σε εμβληματικά σημεία, όπως η Times Square, το Central Park, η 5th Avenue και η Wall Street και στάσεις σε αξιοθέατα όπως το Empire State Building, το Flat Iron, το Άγαλμα της Ελευθερίας, οι γειτονίες της Νέας Υόρκης με τα ψηλά δέντρα και τα πλατιά πεζοδρόμια προσφέρονται για τους ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν την πυκνοκατοικημένη πόλη που μας έχει συστηθεί από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και την τέχνη.

2 copy

Το «εναλλακτικό» Williamsburg

Πρόκειται για μία από τις πιο hip γειτονιές, που συγκεντρώνει τις νέες τάσεις στη μουσική, την τέχνη και το φαγητό. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 αποτελούσε μία κακόφημη φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν με αρκετά εργοστάσια και αποθήκες. Τότε, οι καλλιτέχνες της εποχής, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στο Μανχάταν, λόγω των ακριβών ενοικίων, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τα λοφτ και τις αποθήκες και να τις μετατρέψουν σε ατελιέ, και κάπως έτσι ξεκίνησε το «gentrification», ή αλλιώς ο «εξευγενισμός», της περιοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σταδιακά με τα έργα τους, αύξησαν την ελκυστικότητα του Williamsburg, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτή και τη μετέτρεψαν στην πιο hip γειτονιά, με τα ενοίκια να αυξάνονται όλο και περισσότερο και εκείνους που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις να αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλες γειτονιές…

Κάπως έτσι σήμερα, το τοπίο στην περιοχή έχει αποκτήσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα: Επιβλητικοί ουρανοξύστες βρίσκονται δίπλα σε χαριτωμένα καφέ και μαγαζιά με βίνταζ ρούχα, γκουρμέ εστιατόρια δίπλα σε μπεργκεράδικα και σουπερμάρκετ με βιολογικά προϊόντα. Το Williamsburg δεν κοιμάται ποτέ, καθώς εκεί βρίσκονται τόσο underground μπαράκια όσο και μεγάλοι συναυλιακοί χώροι που φιλοξενούν ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Τέλος, η γειτονιά φημίζεται για τη μοναδική θέα του Μανχάταν που προσφέρει, καθώς και για την υπαίθρια αγορά που διοργανώνεται εκεί κάθε Σάββατο, και στην οποία υπάρχουν πάγκοι που προσφέρνουν γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο.

3 copy

Το «φιλότεχνο» Chelsea

Οι δρόμοι του είναι γεμάτοι μικρές και μεγαλύτερες γκαλερί, για αυτό και αποτελεί ιδανικό σημείο για φιλότεχνους, ανερχόμενους καλλιτέχνες, κριτικούς και συλλέκτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στο Chelsea διοργανώνονται gallery walks που περιλαμβάνουν στάσεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, όπως η Gagosian Gallery, Mary Boone Gallery και η Casey Kaplan, που συγκεντρώνουν έργα ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Στην περιοχή βρίσκεται και το φημισμένο Chelsea Market που είναι ιδανικό για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Συγκεντρώνει πολλά καταστήματα και εστιατόρια που σερβίρουν πρωτότυπα πιάτα όπως mac-and-cheese spring rolls, ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποιες από τις μουσικές ή χορευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ιδανική επιλογή μετά τη βόλτα στο High Line, μία ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή φτιαγμένη πάνω σε μία υπερυψωμένη παλιά σιδηροδρομική γραμμή. Αξίζει να την περπατήσετε για να ανακαλύψετε μία διαφορετική οπτική γωνία της πόλης.

Την προσοχή σας αξίζουν και τα speakeasy bars που «κρύβονται» σε υπόγεια ή πίσω από μαγαζιά-βιτρίνες της περιοχής.

4 copy

Οι «αριστοκρατικές» Soho, Noho, Nolita

Προσεγμένες βιτρίνες πολυτελών μαγαζιών και ακριβών μπουτίκ υποδέχονται στην περιοχή όσους αγαπούν τις αγορές. Παρόλα αυτά, το Soho (South of Houston Street) δεν είναι απλώς ένας ακόμη shopping προορισμός. Μπορεί αρκετές από τις γκαλερί που βρίσκονταν εκεί τη δεκαετία του ‘70 να μεταφέρθηκαν στο Chelsea και το Lower East Side, όμως ακόμα διαθέτει μερικούς εξαιρετικούς χώρους τέχνης, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται στα ήρεμα γραφικά δρομάκια με τις μονοκατοικίες με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα.

Μπορεί η αρχιτεκτονική του NoHo (North of Houston Street) θυμίζει το γειτονικό Soho, αλλά τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά κτήρια και πολυτελή σπίτια κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Παλιά και μοντέρνα οικοδομήματα, καλλιτέχνες και στελέχη μεγάλων εταιρειών, μπουτίκ και γκράφιτι συνυπάρχουν αρμονικά σε μία γειτονιά γεμάτη αντιθέσεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα που αξίζει να επισκεφτείτε.

Τέλος, η κοντινή Nolita (North of Little Italy) είναι μία μικρή γραφική γειτονιά με όμορφους δρόμους, λίγο πιο ήρεμους από αυτούς που συναντά κανείς στο πολύβουο κέντρο της πόλης. Επώνυμες μπουτίκ και προσεγμένα καφέ που προσφέρουν αναρίθμητες vegan και vegetarian επιλογές βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα.

5 copy

Οι «πολύχρωμες» Chinatown και Little Italy

Χρώματα, μυρωδιές και πλήθος κόσμου δημιουργούν τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα στους πολύβουους δρόμους της, που προσφέρονται για γαστρονομικές εξερευνήσεις. Μικρά εστιατόρια προσφέρουν dim sum, πάπια, noodles, παγωτό macha, sponge cakes και άλλες πρωτότυπες γευστικές προτάσεις. Υπαίθριες ψαραγορές αλλά και καταστήματα με ιδιαίτερα διακοσμητικά και «μικρούς θησαυρούς» αποτελούν μερικά ακόμη σημεία ενδιαφέροντος. Αφού πάρετε μία γεύση από την περιοχή και περπατήσετε την Pell Street κάντε μία στάση στο όμορφο μικρό πάρκο Columbus Park και στον μεγαλύτερο Βουδιστικό ναό στη Νέα Υόρκη, το Mahayana Buddhist Temple.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στη γειτονική Little Italy, που αποτελεί μία ακόμη γειτονιά που φιλοξενεί πλήθος εστιατορίων που προσφέρουν ζυμαρικά, πίτσες και παραδοσιακά ιταλικά γλυκά όπως το cannoli. Εκεί, θα βρείτε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα μπαρ για να απολαύσετε πολύχρωμα κοκτέιλ.

Αν θέλετε κάτι λιγότερο τουριστικό, στο East και το West Village, το Bushwick και το Lower East Side θα συνειδητοποιήσετε πως η Νέα Υόρκη δεν κοιμάται ποτέ.

6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ