ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο τα… φημισμένα του Coffee Shops!

Το Άμστερνταμ δεν είναι μόνο τα… φημισμένα του Coffee Shops!

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να θεωρούν πως το Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα επισκεφτούν για να «ξεφύγουν» από την καθημερινότητά τους και να χαλαρώσουν σε κάποιο από τα φημισμένα τους καφέ. Η πιο αντικομφορμιστική πόλη της Ευρώπης είναι γεμάτη τουλίπες, καταπράσινα πάρκα, πανέμορφες μικρές μπουτίκ και πρακτικούς ποδηλατοδρόμους. Μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο πίνακα του Ρεμπράντ με τα χρώματα του Βαν Γκόγκ. Πραγματικά ουτοπική.

Η πόλη του Άμστερνταμ είναι εντελώς επίπεδη, πράγμα που δικαιολογεί τα 65 κανάλια για χαλαρές βόλτες πάνω σε ποδήλατα, ενώ απολαμβάνετε την ομορφιά της. Σπιτάκια ίδια μεταξύ τους, μοιάζουν σαν ψεύτικα αφού όλα έχουν δημιουργηθεί τον 17ο αιώνα, τον «χρυσό αιώνα της Ολλανδίας». Όμως, αυτό που όλοι γνωρίζουν δεν είναι οι γραφικές γειτονιές και οι πολύχρωμες τουλίπες, αλλά τα θρυλικά coffee shops και τα νεανικά nightspots. Εκεί που μπορείτε να απελευθερωθείτε από ό,τι σας κρατάει πίσω είναι στην -κατά τα άλλα- πασίγνωστη Περιοχή των Κόκκινων Φαναριών.

am2

Αναφέροντας παραπάνω, τις γραφικές γειτονιές του Άμστερνταμ ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον μεγάλο αριθμό μικρών ευφάνταστων μπουτίκ και art shops. Ξεκινήστε από το νεογοτθικό κτήριο του ταχυδρομείου του 1898, το οποίο έχει ανακηρυχθεί αρχιτεκτονικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και φιλοξενεί σήμερα υπέροχες μπουτίκ. Συνεχίζοντας, στην περιοχή De Jordaan θα βρείτε τα πιο hype μαγαζάκια, όπως και τη σκεπαστή αγορά αντίκα Looier. Στη συνοικία de Pjip, υπάρχουν ατελιέ και γουστόζικα art shops όπου μπορείτε να ανακαλύψετε ιδιαίτερα κομμάτια, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

Όση Τέχνη έχει απομείνει από την «χρυσή εποχή» της Ολλανδίας

am3

Το Άμστερνταμ διαθέτει αρκετά μουσεία και μέρη όπου η Τέχνη είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως δύο από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών προέρχονται από εκεί. Αξίζει λοιπόν, να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Σπίτι του Ρέμπραντ, ένα διώροφο που αγόρασε ο ίδιος για να ζήσει με την αγαπημένη του σύζυγο, Σάσκια, σε αρκετά υψηλή τιμή. Στο σπίτι του, που πλέον έχει γίνει μουσείο, μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα από τα αριστουργήματα του από τον «χρυσό αιώνα» της ολλανδικής τέχνης, καθώς και το στούντιο όπου μεγαλούργησε, αλλά και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.

Επόμενη στάση, το Μουσείο Βαν Γκογκ, ένα μουσείο εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Εκεί θα βρείτε τη μεγαλύτερη συλλογή των έργων του και μερικές από τις επιστολές του Ολλανδού ζωγράφου. Ένα sneak peek στην ταραγμένη ζωή ενός καλλιτέχνη που έκοψε το αφτί του.

Τέλος, δεν θα μπορούσατε να παραλείψετε μια επίσκεψη στο σπίτι της Άννας Φράνκ. Εκείνης της 13χρονης Εβραίας που ζωντάνεψε για εμάς μια από τις πιο βάρβαρες περιόδους της νεότερης ιστορίας. Στο σπίτι αυτό, που θεωρείται πλέον μνημείο, είχαν καταφύγει η Άννα, η οικογένειά της και ακόμη τέσσερις Εβραίοι την εποχή του Ολοκαυτώματος, έτσι ώστε να καταφέρουν να γλιτώσουν από τους Ναζί. Σε αυτό το καταφύγιο η Άννα έγραψε το συγκλονιστικό της ημερολόγιο, που είχε κρύψει πίσω από τη φημισμένη περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη.

Η ολλανδική κουζίνα «παντρεύει» την Ανατολή με τη Δύση

am4

Η τοπική ολλανδική κουζίνα παντρεύει αρμονικά την Ανατολή με τη Δύση. Ανατολίτικα μπαχαρικά και το παραδοσιακό rijsttafel, που έφτασε στο Άμστερνταμ από τις ολλανδικές κτήσεις στην Ινδονησία. Μικρές μερίδες καυτερών πιάτων θα συνοδεύσετε τέλεια με ρύζι και φυσικά, ντόπια κρύα μπύρα! Δοκιμάστε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ τους, όπως είναι χέλι με κρεμμύδια, τα μύδια Zeeland και η πεντανόστιμη ρέγγα τους. Για την τέλεια λήξη, η ιδανική επιλογή είναι το ρολό pannenkoeken στο χέρι. Θυμίζει γαλλική κρέπα μαζί με pancake στην αλμυρή ή τη γλυκιά του εκδοχή.

Η πόλη βέβαια, εκτός από εστιατόρια, είναι γεμάτη clubs και τα γνωστά σε όλους μας, coffee shops. Στην πλατεία Leidse θα καταλήξετε να βρείτε το ιδανικό hot spot για να διασκεδάσετε μέχρι τέλους. Εκεί που το κέφι ξεκινά από νωρίς, οι θαμώνες έρχονται για χάζι και οι τουρίστες για να ερωτευτούν την πόλη. Ύστερα, απλώς ξεχνούν όλοι να φύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ