ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η μονοήμερη που αξίζει: Απόδραση στη διαχρονική Αίγινα

Η μονοήμερη που αξίζει: Απόδραση στη διαχρονική Αίγινα

Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα είναι το δημοφιλέστερο κοντινότερο νησί του Αργοσαρωνικού. Ανάμεσα σε πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια, άμαξες και φιστίκια Αιγίνης, το νησί που αποτέλεσε σπίτι του Καζαντζάκη, θα σας μαγεύει κάθε φορά που το επισκέπτεστε.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αίγινα ήταν η κόρη του Θεού Ασώπου, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα. Μικρή, όμορφη και μόλις μια ώρα από την Αθήνα, η Αίγινα θα σας εκπλήσσει κάθε φορά από την αρχή. Στην Πέρδικα μπορείτε να απολαύσετε την καλύτερη αστακομακαρονάδα του νησιού, ενώ στην παλιά πρωτεύουσα Παλαιόχωρα μπορείτε να κάνετε τις πιο ωραίες ρετρό βόλτες. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού περιμένει να ανακαλύψετε την Κυκλαδίτικη ομορφιά της.

Παλαιόχωρα: Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας

2

Ο περίπατος στην παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να μην χάσετε εάν επισκεφτείτε το νησί. Το νησιώτικο Μυστρά, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, είναι στρατηγικά τοποθετημένο στην πιο καλά κρυμμένη θέση του νησιού. Αθέατη από τη θάλασσα για να αποφύγουν τους πειρατές τις εποχής και ανάμεσα στα πεύκα, θα βρείτε περίπου 38 πέτρινα εκκλησάκια πριν την κορυφή του λόφου. Το κάστρο της Αίγινας βρισκόταν στον δίδυμο ναό του Αγίου Γεωργίου-Αγίου Δημητρίου, όπου τριγύρω το τοπίο μοιάζει να σας μαγεύει και η Φύση γεμίζει με κόκκινες παπαρούνες, και λευκές με κίτρινο μαργαρίτες.

Χαλαρή βόλτα στην πόλη της Αίγινας

3

Πριν ξεκινήσετε την βόλτα σας στην πόλη της Αίγινας, προμηθευτείτε ένα σακουλάκι με φιστίκια για να… το ζήσετε σωστά! Στην καρδιά της γραφικής αυτής πόλης του Αργοσαρωνικού θα απολαύσετε βόλτες σε άμαξα και ένα τοπίο που μοιάζει να έχει βγει από έναν πίνακα ζωγραφικής. Πολύχρωμα καΐκια, το κάτασπρο εκκλησάκι του Αη-Νικόλα, οι ψαροταβέρνες κατά μήκος της ακτής και τα νεοκλασικά σπίτια της πόλης, θυμίζουν μια εποχή που το νησί αυτό ήταν από μόνο του ένα μικρό μεγαλείο και αποτελούσε τον νούμερο ένα προορισμό για διακοπές από την Αθήνα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι τα πρωτότυπα vintage πλωτά μανάβικα του νησιού, ενώ στα σοκάκια, εκτός από όμορφες αυλές και μαγαζάκια με κεραμικά, θα βρείτε και την παλιά ψαραγορά, όπου θα απολαύσετε μοναδικούς συνδυασμούς θαλασσινών με ούζο ή τσίπουρο!

Σύντομη εκδρομή στην Πέρδικα

4

Αφού θα έχετε δει τα βασικά σημεία του νησιού, ήρθε η ώρα του φαγητού. Στην Πέρδικα θα βρείτε τις καλύτερες γαστρονομικές απολαύσεις καθώς και τα πιο δροσερά cocktails στο νησί. Μπορεί η πρόσβαση να είναι λίγο περίπλοκη για κάποιον που θα επισκεφτεί την Αίγινα μόνο για μια ημέρα, όμως αξίζει κάθε μίλι με το ταχύπλοο ή το ιστιοπλοϊκό. Σε αυτό το σύντομο ταξίδι, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την εξαιρετική αστακομακαρονάδα και τα πιο ζουμερά καλαμαράκια. Πριν όμως πάρετε τον δρόμο του γυρισμού, ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τις αυλές του, τις ψαροταβέρνες κατά μήκος της θάλασσας και μπροστά στο λιμάνι υπάρχουν μερικά νησιώτικα bars που θα εκτιμήσετε πραγματικά για ένα τελευταίο ποτό!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ