ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε λόγοι που αξίζει να συμπεριλάβετε το Πόρτο στους μελλοντικούς προορισμούς σας!

Πέντε λόγοι που αξίζει να συμπεριλάβετε το Πόρτο στους μελλοντικούς προορισμούς σας!

Μπορεί η Λισαβόνα να είναι η πόλη που με την πάροδο του χρόνου κατόρθωσε να αναγάγει την Πορτογαλία σε τουριστικό πόλο έλξης, παρόλα αυτά το μικρό αυτό «στολίδι» της Ιβηρικής χερσονήσου, διαθέτει πολλές ακόμη πόλεις που αξίζουν τον χρόνο μας. 

Μία από αυτές είναι βεβαίως το Πόρτο, η δεύτερη πόλη κατά σειρά μεγέθους μετά την πρωτεύουσα, η οποία είναι χτισμένη στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος του ποταμού Ντούρο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και αξιοσημείωτα ευρωπαϊκά κέντρα. Εκεί άλλωστε οφείλεται το γεγονός πως από το 1996 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αν θέλετε, λοιπόν, να γνωρίσετε μία πιο παραδοσιακή και αυθεντική πλευρά της χώρας, τότε το Πόρτο είναι το μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε! Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τους λόγους που θα σας πείσουν πως οφείλετε να το συμπεριλάβετε στη λίστα με τους μελλοντικούς προορισμούς σας.

Η πολύχρωμη αρχιτεκτονική

Το πρώτο χαρακτηριστικό που μαγεύει όποιον καταφθάνει στο Πόρτο, είναι σαφώς η γραφική αρχιτεκτονική του, η οποία σε συνδυασμό με τα ευφάνταστα παστέλ χρώματα που στολίζουν τις προσόψεις των κτηρίων, δημιουργούν ένα σκηνικό που… ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη για ατελείωτη περιπλάνηση. «Παντρεύοντας» με μαεστρία το μεσαιωνικό με το σύγχρονο στοιχείο και το απέραντο μπλε του Ατλαντικού, δημιουργεί ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό που συγκινεί ακόμη και τους πιο κοσμογυρισμένους επισκέπτες. Μην ξεχάσετε να περάσετε μία βόλτα από τον σιδηροδρομικό σταθμό São Bento , «ντυμένο» από μοναδικές τοιχογραφίες και να διασχίσετε τη γέφυρα Dom Luis περνώντας στην Cais de Gaia και θαυμάζοντας το αποστομωτικό πανόραμα της πόλης.

2

H «πλούσια» και ανεπανάληπτη γαστρονομία

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται το Πόρτο, αυτό είναι οι αμέτρητες και εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές που παρέχει στους επισκέπτες του, με πιο φημισμένη από όλες την παραδοσιακή francesinha. Πρόκειται για ένα λαχταριστό, πεντανόστημο φουρνιστό σάντουιτς από ζαμπόν, λουκάνικο και μπριζόλα, καλυμμένο με τυρί και παχιά σάλτσα μπύρας, γεμιστό με τηγανητό αυγό και σερβιρισμένο με τηγανιτές πατάτες. Εκτός βέβαια από αυτό το λουκούλλειο πιάτο, υπάρχουν και τα όσπρια με λουκάνικο «Tripas à Moda do Porto» ή τα bifanas, μία συνταγή με ελαφρώς καβουρδισμένο ψωμί, παραγεμισμένο με σοταρισμένες λωρίδες χοιρινού κρέατος μαριναρισμένο σε σκόρδο, μπαχαρικά και λευκό κρασί.

Η ανεπανάληπτη κόκκινη γλύκα του Πόρτο

Η περιοχή όπου βρίσκεται το Πόρτο διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών και χάρη σε αυτά έχει τη δυνατότητα να παράγει μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες κρασιών σε παγκόσμια κλίμακα. Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, η παρουσία του ποταμού Ντούρο και η μικρή απόσταση του Ατλαντικού ωκεανού, συνθέτουν τη γνωστή κόκκινη γλύκα του κρασιού Πόρτο, ενός ποτού που ενδείκνυται για τη συνοδεία του επιδόρπιου. Αν θέλετε να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα για τον τρόπο παρασκευής και την ιστορία του διάσημου ποτού, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διασχίσετε τη γέφυρα Don Luis I κατευθυνόμενοι προς τη Vila Nova de Gaia και να απολαύσετε μία πρωτόγνωρη εμπειρία γευσιγνωσίας στις Λιμενικές Κάβες.

3

Το ομορφότερο βιβλιοπωλείο του κόσμου

Ή αλλιώς το Lello bookstore, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του αρχές του 20ού αιώνα, συγκεκριμένα το έτος 1906. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, με νέο-γοτθικά, art nouveau στοιχεία στο εξωτερικό και ξύλινα σκαλιστά ράφια που με την πάροδο του χρόνου το καθιέρωσαν από βιβλιοπωλείο σε αξιοσημείωτο πολιτιστικό μνημείο. Επιπλέον, η περίτεχνη χρυσή οροφή με το βιτρό που παραπέμπει σε καθεδρικό ναό και η επιβλητική κόκκινη ξύλινη σκάλα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την J. K. Rowling, όταν η τελευταία οραματιζόταν τη βιβλιοθήκη του Hogwart’s και το κατάστημα «Flourish and Blotts» της Διαγωνίου Αλέα.

4

Ο επίχρυσος καθεδρικός ναός του Άγιου Φραγκίσκου

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα όπως το Cais da Ribeira, το παλιό χρηματιστήριο Palácio da Bolsa, το Porto Cathedral, η μπαρόκ εκκλησία του 1763 Clérigos και ο φάρος Foz do Douro, οφείλετε να «ξεκλέψετε» λίγο χρόνο και να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Φραγκίσκου που στολίζει το κέντρο της πόλης από το 1425. Η κλασική πρόσοψη με τα μεγάλα παράθυρα, οι γοτθικοί θόλοι, οι τοίχοι καλυμμένοι από πουλιά, χερουβίμ, φυλλώματα και οι επιχρυσωμένες ξύλινες λεπτομέρειες, συνθέτουν ένα ανθρώπινο θαύμα που είναι βέβαιο πως θα σας αφήσει άφωνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ