ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κορσική: Περιήγηση στο πιο «άγριο» νησί της Μεσογείου

Κορσική: Περιήγηση στο πιο «άγριο» νησί της Μεσογείου

Η άγρια φύση της Κορσικής, που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της. 

Εντυπωσιακές ακτές, γαλαζοπράσινες θάλασσες, αλλά και πυκνά δάση, απάτητες κορυφές, βραχώδεις όρμοι και καταπράσινες κοιλάδες… Η σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων κάνουν το νησί να συγκαταλέγεται στους πιο ανερχόμενους προορισμούς της επόμενης περιόδου.

Η γενέτειρα του Ναπολέοντα άλλωστε επί αιώνες ήταν το μήλον της έριδος μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, πριν καταλήξει τελικά οριστικά στο Παρίσι, το 1768.

2 copy copy

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μπαστιά, στο βορειοανατολικό άκρο και συνδέεται ακτοπλοϊκά τόσο με τη Γαλλία, τη Νίκαια, όσο και με την Ιταλία και το Λιβόρνο. Μπορεί να είναι λιγότερο τουριστική από άλλες γραφικές κωμοπόλεις και χωριά του νησιού, κερδίζει όμως το ενδιαφέρον λόγω των υποδομών της και της… ησυχίας της. Προχωρώντας όμως νοτιότερα, ανακαλύπτουμε την πραγματική Κορσική, τη γη που μαγεύει όποιον την επισκέπτεται με τις περισσότερες από διακόσιες παραλίες και τους ορμίσκους της. Η ενδοχώρα του νησιού είναι κυρίως ορεινή, με ψηλά βουνά, φιδίσιους δρόμους και γραφικά χωριά. Φυσικά πρόκειται για ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς στο κέντρο του νησιού συναντάμε μια από τις πιο διάσημες περιπατητικές διαδρομές, την ορειβατική διαδρομή GR20. Σε όλη την ενδοχώρα, όπου κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Μόντε Σίντο, μοναδική πόλη είναι το Κόρτε, που κάποτε αποτέλεσε και την καλά προφυλαγμένη πρωτεύουσα του νησιού. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και στα στενά δρομάκια του, οι επισκέπτες γνωρίζουν την αυθεντική Κορσική του 18ου αιώνα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Αιάκειο, η γενέτειρα του Ναπολέοντα, που επίσης αξίζει να δει κανείς.

3 copy

Τον τουρισμό της Κορσικής όμως κερδίζει κατά κύριο λόγο ο νότος, με τις μεσαιωνικές πόλεις του, τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς του και τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Το Μπονιφάτσιο, που μοιάζει να ακροβατεί στην κορυφή ενός βράχου, το Πόρτο Βέκιο που θυμίζει Κυανή Ακτή και το Προπριάνο είναι τα κέντρα του τουρισμού και της διασκέδασης του νησιού. Πανέμορφα, γραφικά τοπία με αμμουδερές, πολυσύχναστες παραλίες και όλες τις ανέσεις, περιμένουν τους επισκέπτες τους, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και επικρατεί συνωστισμός, θυμίζοντας τις χώρες των ελληνικών νησιών.

4 copy

Στο ταξίδι μας στην Κορσική όμως θα δούμε το «Reserve Naturelle de Scandola», Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για έναν σχηματισμό βράχων και σπηλιών που σχηματίστηκαν από μια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Εκεί ζουν σπάνια πουλιά, δελφίνια και φώκιες και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω θαλάσσης από το Πόρτο Βέκιο. Από το Σεν Φλοράν θα πάρουμε το καραβάκι που θα μας μεταφέρει στο «Desert des Agriates», μια αχανής ερημική έκταση που περιλαμβάνει όμως δύο από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Θα δούμε επίσης το Μπαλάν, που βρίσκεται στη βόρεια Κορσική και θα περιπλανηθούμε στα μικρά χωριουδάκια που διατηρούν τον μεσαιωνικό τους χαρακτήρα.

5 copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ