ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βρυξέλλες, Μπριζ, Γάνδη: Ταξίδι στην «καρδιά» της Ευρώπης

Βρυξέλλες, Μπριζ, Γάνδη: Ταξίδι στην «καρδιά» της Ευρώπης

Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει το Βέλγιο με την πολιτική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της και το «αρχηγείο» λήψης όλων των σημαντικών αποφάσεων. 

Όμως το Βέλγιο είναι μια πανέμορφη χώρα, χαρακτηριστική της κεντρικής Ευρώπης, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική αλλά και σύγχρονα δημιουργήματα που κερδίζουν τον θαυμασμό των επισκεπτών. Ολόκληρες συνοικίες στις μεγάλες πόλεις έχουν διατηρήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους επί αιώνες, φέρνοντας στο σήμερα έναν αέρα άλλης εποχής, που οι περισσότεροι γνωρίζουμε από διηγήσεις και ιστορικές αναγνώσεις.

Η πρωτεύουσα της χώρας, οι Βρυξέλλες, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της, η Γάνδη και η γραφική Μπριζ, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού, είναι τρεις σταθμοί στο Βέλγιο που αξίζει ο επισκέπτης να σταθεί και να αφιερώσει χρόνο για να τους περπατήσει και να τους γνωρίσει όσο πιο καλά και βαθιά μπορεί.

belgium2

Βρυξέλλες

Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη, που έχει διατηρήσει όμως αλώβητη την ιστορική της ταυτότητα. Μεσαιωνικά κτήρια και πλατείες, πλακόστρωτα δρομάκια στο ιστορικό κέντρο, σιντριβάνια και πάρκα συνδυάζονται άψογα με σύγχρονα μνημεία και κτήρια μοντέρνας αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο. Κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας για τον επισκέπτη είναι η Γκραν Πλας, η μεγάλη περίκλειστη πλατεία της παλιάς πόλης, με κτήρια του 15ου αιώνα να την περιβάλλουν. Το Δημαρχείο, η Κατοικία του Βασιλιά, αλλά και τα κτήρια των συνδικάτων των εμπόρων συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.

belgium3

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στα δρομάκια του ιστορικού κέντρου, θα συναντήσουμε και το διάσημο αγαλματάκι Manneken Pis, το αγοράκι που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης – μαζί με τον Τεν Τεν, το διάσημο καρτούν.

belgium4

Το γλυπτό Atomium και το θεματικό πάρκο Mini Europe, το βασιλικό παλάτι, τα μουσεία των Βρυξελλών, κερδίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και αξίζουν τον χρόνο τους.

belgium5

Γάνδη

Μια από τις σπουδαιότερες και ιστορικότερες πόλεις του Βελγίου, η Γάνδη συγκεντρώνει με την ομορφιά της πλήθος ταξιδιωτών. Το ιστορικό της κέντρο, η μεγαλύτερη περιοχή στο Βέλγιο όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο, γλίτωσε τους βομβαρδισμούς των παγκοσμίων πολέμων και διατηρεί αναλλοίωτη τη μεσαιωνική του ταυτότητα. Η βόλτα στα δρομάκια με τα ψηλά κτήρια και τις εκκλησίες, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το σκηνικό ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το κανάλι της Γάνδης, η στενή διώρυγα που συνδέει την πόλη με τη θάλασσα και η θέα από τη Γέφυρα του Αγίου Μιχαήλ είναι εκπληκτική. Καθηλωτική η θέα της πόλης και από το Κάστρο της Γάνδης, που ονομάζεται «Κάστρο των Κομήτων της Φλάνδρας», χτίστηκε το 1180 και επιβλέπει την πόλη από ψηλά – προφυλάσσοντας τους κατοίκους της από τους εχθρούς αλλά και θυμίζοντάς τους πως πρέπει να είναι… υποτακτικοί στους άρχοντές τους. Πολύ εντυπωσιακό και ο καθεδρικός Σαν Μπάβο, με το τεράστιο καμπαναριό, όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Αν είστε λάτρεις της τέχνης, μια στάση και στο Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο στεγάζει, μεταξύ άλλων, έργα του Ιερώνυμου Μπος, επιβάλλεται.

belgium6

Μπριζ

Μια πόλη βγαλμένη από τις σελίδες των παραμυθιών, ένα σκηνικό ιδανικό για ρομαντικές ιστορίες, γαλήνη και ομορφιά: Η Μπριζ είναι – σύμφωνα με πολλούς – η πιο όμορφη πόλη του Βελγίου. Το ιστορικό της κέντρο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και οι επισκέπτες της μαγεύονται από τα κουκλίστικά μεσαιωνικά σπιτιάκια, με τους πέτρινους τοίχους, δίπλα στα κανάλια που τη διασχίζουν. Στολισμένα παρτέρια με καταπράσινα φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, κήποι και μικρά παρκάκια, κύκνοι και πάπιες κολυμπούν στα νερά, χαρούμενες φωνές, γεύσεις και μυρωδιές αναδύονται από κάθε γωνιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς από την Μπριζ πριν δοκιμάσει μια από τις ονομαστές της σοκολάτες σε μια από τις δεκάδες σοκολατερί της. Στη μεγάλη πλατεία Μαρκτ δεσπόζει το Μπελφόρτ, το μεγάλο καμπαναριό με το εντυπωσιακό εσωτερικό και την πανέμορφη θέα – για να τη θαυμάσετε όμως, θα πρέπει να ανεβείτε και τα 366 του σκαλιά! Στην άλλη μεγάλη πλατεία της Μπριζ, την Μπεργκ, θα θαυμάσετε τη Βασιλική του Αγίου Αίματος, το Δημαρχείο και το Δικαστικό Μέγαρο. Τέλος, κατά την επίσκεψη στη Μπριζ, αξίζει να δει κάποιος από κοντά το Minnewaterpark – τη «λίμνη της αγάπης», όπως την ονομάζουν συνήθως.

belgium7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ