ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελβετία: Ταξίδι στη χώρα των πράσινων λιβαδιών, των λιμνών και των Άλπεων

Ελβετία: Ταξίδι στη χώρα των πράσινων λιβαδιών, των λιμνών και των Άλπεων

Η Ελβετία είναι μία πανέμορφη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, χτισμένη ουσιαστικά στην οροσειρά των Άλπεων. 

Καταπράσινα λιβάδια, αμέτρητες λίμνες και χιονισμένες κορυφές της δίνουν μια μοναδική μορφή, που έχει ταυτιστεί στην παγκόσμια συνείδηση με τη γαλήνη και την ευημερία. Οι Ελβετοί φημίζονται ακόμα για τα ρολόγια τους, τους σουγιάδες τους και βεβαίως τις σοκολάτες τους. Φημίζονται επίσης για τα χιονοδρομικά κέντρα και τα σαλέ τους, που είναι τόπος συνάντησης του διεθνούς τζετ σετ και τις γραφικές τους πόλεις, χτισμένες οι περισσότερες στην όχθη κάποιας λίμνης.

Η Ελβετία δεν βρέχεται από θάλασσα, όμως ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των λιμνών της, το υδάτινο στοιχείο είναι πολύ έντονο στη ζωή της χώρας. Συνορεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, το Λίχτενσταϊν, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ ο πληθυσμός της είναι λίγο μεγαλύτερος από 8,5 εκατομμύρια κάτοικους.

2 copy

Η Ελβετία είναι ομοσπονδία 26 καντονιών, καθένα από τα οποία έχει τη δική του κυβέρνηση και μεγάλη αυτονομία. Πρωτεύουσα της Ελβετικής Ομοσπονδίας είναι η Βέρνη, μια γραφική πόλη με λιγότερους από 150.000 μόνιμους κάτοικους που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άαρ, στα κεντρικά της χώρας. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και το μεσαιωνικό της κέντρο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση έως σήμερα. Στο σημείο εκείνο ο ποταμός Αάρ κάνει μια «στροφή» και σχηματίζει μια χερσόνησο, πάνω στην οποία βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της Βέρνης.

3


Ο ποταμός Αάρ διασχίζει τη Βέρνη

4


Το Ομοσπονδιακό Μέγαρο στη Βέρνη. Εκεί εδρεύουν η Ομοσπονδιακή Συνέλευση (κοινοβούλιο) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (εκτελεστική εξουσία) της Ελβετίας.

5


Η παλιά πόλη της Βέρνης, διατηρεί τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα.

Το πιο «διάσημο» βουνό της Ελβετίας είναι το Μάτερχορν στα 4.505 μέτρα, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται πάνω στη συσκευασία μιας από τις πιο διάσημες ελβετικές σοκολάτες, της Toblerone.

6

Μεγαλύτερη πόλη στην Ελβετία είναι η Ζυρίχη. Θεωρείται το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ενώ συχνά φιγουράρει στις πρώτες θέσεις καταλόγων με τις πόλεις που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, στο σημείο που εκβάλει ο ποταμός Λιμάτ. Η περιοχή κατοικείται από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ η πόλη αναπτύχθηκε τον Μεσαίωνα και ήδη από τον 19ο αιώνα ήταν σπουδαίο οικονομικό κέντρο. Σήμερα κυρίαρχος στην οικονομική ζωή της πόλης είναι ο τομέας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς η Ζυρίχη είναι η έδρα ελβετικών τραπεζών και εκεί λειτουργεί το ελβετικό Χρηματιστήριο.

7


Η Ζυρίχη είναι το οικονομικό κέντρο της Ελβετίας

8


Άποψη του ιστορικού κέντρου της Ζυρίχης

9


Ειδυλλιακή εικόνα της Ζυρίχης

Η Γενεύη, χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, είναι μία ακόμα σπουδαία ελβετική πόλη. Στην πόλη αυτή εδρεύει το ευρωπαϊκό τμήμα του ΟΗΕ, ενώ χαρακτηριστικό της αξιοθέατο είναι ο τεράστιος πίδακας νερού, που βρίσκεται μέσα στη λίμνη και φτάνει σε ύψος τα 140 μέτρα! Μεσαιωνικά καλντερίμια, παραδοσιακά κτήρια, αλπικό τοπίο και η λίμνη, κάνουν τη Γενεύη μια πανέμορφη πόλη, που είναι παράλληλα το κέντρο της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

10


Η Γενεύη με το χαρακτηριστικό της «σιντριβάνι»

11


Η Γενεύη, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελβετίας

12


Άποψη της Γενεύης

Χτισμένη επίσης στις όχθες της λίμνης της Γενεύης (το επίσημο όνομα της οποίας είναι λίμνη Λεμάν) είναι ακόμα μια πανέμορφη ελβετική πόλη, η Λωζάνη. Την πόλη διασχίζουν δύο ποταμοί, ο Φλον και ο Λουβ, που «ξεχωρίζουν» το ιστορικό της κέντρο από τις σύγχρονες συνοικίες. Η παλιά πόλη της Λωζάνης λέγεται Σιτέ και διατηρεί πολύ καλά τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, με τους στενούς δρόμους. Είναι χτισμένη όμως σε διαφορετικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ ενδιαφέρον «σύστημα» με γέφυρες και ανυψωμένους δρόμους ανάμεσα στα σπίτια. Στη Λωζάνη ξεχωρίζουν ο καθεδρικός ναός της πόλης, σε γοτθικό ρυθμό, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, το παλιό φρούριο και το Ολυμπιακό Μουσείο.

13


Η Λωζάνη θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο της δυτικής Ελβετίας

14


Εικόνα από τη λίμνη Λεμάν, στις όχθες της οποίας είναι χτισμένη η Γενεύη και η Λωζάνη

Η Λουκέρνη είναι μια πανέμορφη και πολύ γραφική ελβετική πόλη, στο κέντρο της χώρας. Χτισμένη και αυτή στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, στη σκιά των Άλπεων, είναι τουριστικό κέντρο τόσο για τους Ελβετούς, που τιμούν το περίφημο καρναβάλι της, όσο και για άλλους Ευρωπαίους. Ο ποταμός Ρόις που τη διασχίζει χωρίζει την παλιά πόλη, το Αltstadt, από τη σύγχρονη, το Neustadt, που συνδέονται με την πανέμορφη γέφυρα Κάπελ, την πιο παλιά ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης. Με τον χαρακτηριστικό της πύργο αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης, όπως και όλης της Ελβετίας.

15


Άποψη από το κέντρο της Λουκέρνης, μίας από τις ομορφότερες πόλεις της Ελβετίας

16


Η ξύλινη γέφυρα Κάπελ με τον πύργο της, στη Λουκέρνη

17


Άποψη της Λουκέρνης

Εκτός λοιπόν από τα περίφημα αλπικά σαλέ, το Σεν Μόριτς ή το Γκστάαντ, η Ελβετία διαθέτει πανέμορφες παραλίμνιες πόλεις, που συνδυάζουν το καταπράσινο αλπικό τοπίο με την οικονομική ευμάρεια και την υψηλή ποιότητα ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ