ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λευκά Όρη: Περιηγήσεις στο άγριο φαράγγι της Σαμαριάς

Λευκά Όρη: Περιηγήσεις στο άγριο φαράγγι της Σαμαριάς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στέφανος Ραπάνης

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του για μοναδικές περιηγήσεις και έντονες συγκινήσεις.

Την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (Φαραγγιού Σαμαριάς) σε όλο το μήκος του κεντρικού μονοπατιού από την Παρασκευή 15 Απριλίου ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Η Διεύθυνση Δασών έδωσε και οδηγίες για ασφαλή διέλευση.«Η περιοχή που θα επισκεφθείτε είναι μοναδική. Η ομορφιά της όμως κρύβει και κινδύνους. Η ασφάλειά μας και η ασφάλεια της περιοχής απαιτούν πολλή προσοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επισκέπτες

- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των φυλάκων και των πινακίδων ειδικά αυτές που αναφέρονται σε πτώσεις λίθων.

- Για κανένα λόγο μην απομακρύνεστε από το κεντρικό μονοπάτι.

- Κατά μήκος της διαδρομής εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη ούτε από τον αριθμό 112.

-Υπάρχουν ασυρματικές συσκευές με GPS που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό κατά μήκος της διαδρομής για επικοινωνία με τα φυλάκια εξόδου.

-Πολύ μεγάλη προσοχή δίνετε σε θέματα πυρκαγιάς. Παρατηρήστε τον ημερήσιο δείκτη κινδύνου. Ενημερώστε άμεσα για οποιοδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός). Όσοι καπνίζουν πρέπει να περιορίζονται στους χώρους ανάπαυσης.

-Μην ξεκινάτε χωρίς την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Εκτός τα αναγκαία για την προστασία από τον ήλιο, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα φάρμακά σας, αν έχετε ανάγκη. Αναφέρετε στους φύλακες όποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να σας απασχολήσει.

-Διασχίστε το φαράγγι αργά, με πολλές στάσεις. Αφιερώστε χρόνο να παρατηρήσετε γύρω και να θαυμάστε το μοναδικό περιβάλλον του Δρυμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών μπορεί να αποφασίσει για την ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Δρυμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ