ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μαύρη Σπηλιά»: Το μοναδικό φαράγγι της Ευρυτανίας

«Μαύρη Σπηλιά»:  Το μοναδικό φαράγγι της Ευρυτανίας
Το φαράγγι της «Μαύρης Σπηλιάς» στην Ευρυτανία Screen grab / Youtube / Travel Inspiration

Μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή, ανάμεσα σε πλατάνια, έλατα, ιτιές και τρεχούμενο νερό, βρίσκεται το μοναδικό φαράγγι της «Μαύρης Σπηλιάς», στην Ευρυτανία.

Η «Μαύρη Σπηλιά», που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας, απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από το χωριό Προυσός, στο οποίο δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.

Το φαράγγι, λοιπόν, αυτό, αποτελεί έναν μυστικό τόπο στον οποίο κατέφυγαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Το μοναδικό στοιχείο που έχει απομείνει να θυμίζει εκείνες τις εποχές, είναι ένας πέτρινος τοίχος που σχεδόν φράζει την είσοδό της σπηλιάς.

Παρακάμπτοντας, λοιπόν, τη διαδρομή αυτή, μπορεί κανείς να ακολουθήσει τον δρόμο προς το χωριό Τόρνος, όπου θα σταματήσει στη γέφυρα, κοντά στην είσοδο του αλλαντοποιείου Στρεμμένου.

Σύμφωνα με το travel inspiration, οι πρώτες χαρακτηριστικές εικόνες, είναι μία μικρή πέτρινη βρύση στην αρχή της διαδρομής αλλά και η πινακίδα που ενημερώνει τους περιπατητές για τη διάρκεια του μονοπατιού.

Η διαδρομή αυτή, ενός χιλιομέτρου, που αντιστοιχεί σε μισή ώρα περπάτημα σκιαγραφεί το μεγαλείο της φύσης διαβαίνοντας ένα μονοπάτι που περπατήθηκε σε πολύ δύσκολες εποχές για όλους τους τότε κατοίκους.

Το τοπίο που αντικρίζει κανείς καταφθάνοντας αποζημιώνει όσους και όσες το επισκέπτονται. Η διαδρομή αυτή, αν και ανηφορική, είναι αρκετά εύκολη τόσο για ενήλικες όσο και για μικρά παιδιά.

Καλοδιατηρημένα ξύλινα γεφύρια ξεφυτρώνουν συνεχώς δίπλα σε τρεχούμενα νερά.

Δύο μοναδικοί καταρράκτες υποδέχονται τους εκδρομείς, ζωγραφισμένα με τα πιο εντυπωσιακά χρώματα, ενώ οι μικρές λίμνες που σχηματίζονται στη βάση τους αποτελούν την πιο δροσερή επιλογή των πεζοπόρων για τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Η «Μαύρη Σπηλιά» εμφανίζεται με τον μεγάλο λίθινο, μισογκρεμισμένο τοίχο της να φράζει την είσοδό, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια.

Το μονοπάτι δεν σταματά εκεί. Συνέχεια έχει η, γνωστή σε πολλούς, «Via Ferrata», μια δύσκολη διαδρομή, που χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό αναρρίχησης αλλά και έμπειρο οδηγό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ