ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πούλησαν σπίτια, άφησαν δουλειές για μια τριετή κρουαζιέρα ανά τον κόσμο – και το ταξίδι ακυρώθηκε

Πούλησαν σπίτια, άφησαν δουλειές για μια τριετή κρουαζιέρα ανά τον κόσμο – και το ταξίδι ακυρώθηκε
Το εικονιζόμενο κρουαζιερόπλοιο MV Lara τελικά δεν αποκτήθηκε ποτέ από την εταιρεία Life At Sea Cruises που οργάνωνε τριετή κρουαζιέρα σε όλο τον κόσμο Life At Sea Cruises

Ήταν έτοιμοι να ζήσουν το όνειρο. Θα περνούσαν τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής τους κάνοντας το γύρο του κόσμου με ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, σε τιμές που αντιστοιχούσαν στα κανονικά έξοδα διαβίωσής τους για εκείνο το διάστημα. 

Αλλά το όνειρο τελείωσε πρόωρα για τους επιβάτες που είχαν δώσει έως και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην εταιρεία Life Αt Sea Cruises για αυτό το τριετές ταξίδι. Μετά από συνεχείς αναβολές η εταιρεία παραδέχτηκε ότι δεν έχει πλοίο έτοιμο για το ταξίδι και υποσχέθηκε να επιστρέψει το συντομότερο τα χρήματα.

Η κρουαζιέρα επρόκειτο αρχικά να αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη την 1η Νοεμβρίου, αλλά λίγο πριν από αυτή την ημερομηνία, η αναχώρηση αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου και μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις 30 Νοεμβρίου, πάλι από το Άμστερνταμ. Όμως στις 17 Νοεμβρίου – λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την τρίτη ημερομηνία αναχώρησης – οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι η κρουαζιέρα ακυρώθηκε.

Ορισμένοι από τους επιβάτες που έκλεισαν τις 111 καμπίνες που πουλήθηκαν, βρίσκονται ακόμη στην Κωνσταντινούπολη, αφού έφτασαν εκεί πριν από την αρχική ημερομηνία αναχώρησης. Άλλοι λένε ότι δεν έχουν πουθενά να επιστρέψουν, αφού πούλησαν ή νοίκιασαν τα σπίτια τους εν όψει του τριετούς ταξιδιού, καθώς και τα περισσότερα υπάρχοντά τους.

Τώρα θα χρειαστεί να περιμένουν κάποιους μήνες για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι θα προβεί σε αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τα μέσα Δεκεμβρίου και ολοκληρώνοντάς την στα τέλη Φεβρουαρίου. Προσφέρθηκε επίσης να πληρώσει τη διαμονή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και τις πτήσεις για την επιστροφή όσων έχουν εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά ορισμένοι λένε ότι δεν έχουν σπίτια για να επιστρέψουν.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή που δεν έχουν πού να πάνε και χρειάζονται άμεσα τα χρήματά τους πίσω – τα πράγματα δεν είναι καλά αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNNi ένας επιβάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μέχρι να λάβουν την υποσχεθείσα επιστροφή χρημάτων.

Ο τραγέλαφος με το πλοίο

Η Life Αt Sea Cruises σχεδίαζε να αγοράσει το AIDAaura, ένα πλοίο που αποσύρθηκε αυτό το καλοκαίρι από την γερμανική AIDA Cruises και να το μετονομάσει σε MV Lara. Η πώληση επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το πλοίο να ανακαινιστεί πριν αποπλεύσει για την Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου θα ξεκινούσε η κρουαζιέρα.

Αλλά μετά από έξι εβδομάδες αβεβαιότητας, κατά τη διάρκεια των οποίων η Life at Sea ενημέρωνε επανειλημμένα τους πελάτες της ότι η πώληση διαρκούσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, στις 16 Νοεμβρίου μια άλλη εταιρεία, η Celestyal Cruises, ανακοίνωσε ότι αγόρασε το AIDAaura.

Μια ημέρα αργότερα, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Life Αt Sea, Κέντρα Χολμς – η οποία είχε παραιτηθεί ημέρες νωρίτερα και δήλωσε ότι δεν μιλούσε εκ μέρους της μητρικής εταιρείας, Miray Cruises – μίλησε σε ένα 15λεπτο βίντεο το οποίο έστειλε στους πελάτες, παραδεχόμενη ότι η κρουαζιέρα δεν θα πραγματοποιούνταν.

Οι καμπίνες του κρουαζιερόπλοιου θα μεγάλωναν και θα ανακαινίζονταν ώστε να δίνουν την αίσθηση σπιτιού εν όψει του τριετούς ταξιδιούLife At Sea Cruises

Σαράντα οκτώ ώρες μετά το βίντεο της Χολμς, οι επιβάτες έλαβαν ένα μήνυμα από τον Βεντάτ Ουγκουρλού, τον ιδιοκτήτη της Miray Cruises, στην οποία ανήκει η Life Αt Sea. Δηλώνοντας «εξαιρετικά λυπημένος για την αναστάτωση», επιβεβαίωσε ότι η κρουαζιέρα δεν θα αναχωρούσε όπως είχε προγραμματιστεί. Ο λόγος: δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το πλοίο.

Στο μήνυμά του, ο Ουγκουρλού υποστήριξε ότι «η Miray δεν είναι τόσο μεγάλη εταιρεία ώστε να αντέχει να πληρώσει 40-50 εκατομμύρια για ένα πλοίο», αλλά ότι «είχε παρουσιάσει το σχέδιο σε επενδυτές και είχε επίσημη έγκριση από ορισμένους από αυτούς για την αγορά του πλοίου». Και ενώ η εταιρεία είχε καταβάλει την προκαταβολή για το πλοίο, οι επενδυτές «αρνήθηκαν να μας υποστηρίξουν περαιτέρω λόγω των ταραχών στη Μέση Ανατολή».

Ο Ουγκουρλού είπε επίσης στους πελάτες ότι η εταιρεία στη συνέχεια προσπάθησε και απέτυχε να αγοράσει ένα άλλο πλοίο και ότι τώρα προσπαθούσε να αποκτήσει ένα τρίτο.

«Εάν δεν μπορέσουμε να αποπλεύσουμε την 1η Δεκεμβρίου, θα σας δώσουμε την επιλογή να αποπλεύσετε σε άλλη ημερομηνία αναχώρησης ή θα σας επιστρέψουμε όλα τα χρήματα εντός σύντομου χρονοδιαγράμματος», έγραψε. «Κάναμε τα πάντα για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά σας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Μόλις μία ημέρα μετά την αχτίδα ελπίδας του Ουγκουρλού, ο επιχειρησιακός σύμβουλος της Life Αt Sea, Ετέμ Μπαϊράμογλου, έστειλε νέο μήνυμα στους επιβάτες για να επιβεβαιώσει ότι η κρουαζιέρα ακυρώθηκε. «Σε περίπτωση που δεν ήμασταν σαφείς, το ταξίδι της κρουαζιέρας Life Αt Sea ακυρώνεται», έγραψε ο Μπαϊράμογλου, δίνοντας οδηγίες για τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων και για το πώς οι επιβάτες μπορούν να πάρουν πίσω τις (τριών ετών) αποσκευές τους που είχαν στείλει από πριν στην εταιρεία εν όψει της κρουαζιέρας.

Ο Μπαϊράμογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τους εγκλωβισμένους επιβάτες στην Κωνσταντινούπολη για να τους βοηθήσει να προγραμματίσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα.

Σοκ και απογοήτευση

Οι επίδοξοι ταξιδιώτες εξέφρασαν στο CNNi το σοκ και την απογοήτευσή τους για την ακύρωση του ταξιδιού. Ορισμένοι είχαν πουλήσει τα σπίτια τους ή είχαν κλείσει επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στην κρουαζιέρα.

«Είμαι πολύ λυπημένος, θυμωμένος και χαμένος», δήλωσε ένας από αυτούς. "Είχα προγραμματίσει τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής μου για να ζήσω μια εξαιρετική ζωή και τώρα δεν έχω τίποτα. Δυσκολεύομαι να προχωρήσω μπροστά».

Ένας άλλος δήλωσε «απίστευτα λυπημένος και απίστευτα προδομένος. Η εταιρεία φαίνεται να μην υπολογίζει καθόλου αυτό που έκανε στη ζωή μας. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση ως ηλικιωμένος πολίτης».

Με πληροφορίες από: The three-year cruise is canceled by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ