ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όπλο στη βαλίτσα, περιττώματα στο πάτωμα, κόμπρα στο πιλοτήριο: Τρελές αεροπορικές ιστορίες του 2023

Όπλο στη βαλίτσα, περιττώματα στο πάτωμα, κόμπρα στο πιλοτήριο: Τρελές αεροπορικές ιστορίες του 2023
Κλειδωμένο πιλοτήριο, βόας στη βαλίτσα, περιττώματα στο πάτωμα, επιθετικοί επιβάτες, μερικές από τις τρελές αεροπορικές ιστορίες του 2023 Matt Rexroad/TSA/Habib Battah/YouTube/iPiccy

Υπάρχει λόγος που τόσοι πολλοί από εμάς ταλαιπωρούμαστε τακτικά με στενά καθίσματα, χαμένες αποσκευές, ουρές στον έλεγχο ασφαλείας και έλλειψη ψυχραιμίας: η δυνατότητα να διασχίζουμε αεροπορικώς τον κόσμο είναι ένα καθημερινό θαύμα που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Υπολογίζεται ότι 34,4 εκατομμύρια πτήσεις ήταν προγραμματισμένες να απογειωθούν μέσα στο 2023 και οι περισσότερες από αυτές κύλησαν εντελώς ομαλά. Στη συνέχεια θα διαβάσετε για μερικές από τις εξαιρέσεις:

Αποσκευές με… εκπλήξεις

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε πλέον τη διαδικασία: όχι εύφλεκτα αντικείμενα, όχι μακριές λεπίδες, όχι υγρά άνω των 100 ml. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιβάτες που παραβιάζουν τους κανόνες για τις αποσκευές – κάποιοι με μεγαλύτερη υπερβολή από άλλους.

Γιατί να σας πιάσουν με ένα κανονικό μαχαίρι ή πυροβόλο όπλο, όταν μπορούν να βρουν στη βαλίτσα σας ένα shillelagh (ιρλανδικό ρόπαλο – αεροδρόμιο του Μπόιζ στο Άινταχο, Μάρτιος) ή ένα «καλαμάκι για βρυκόλακες» (αιχμηρό καλαμάκι από τιτάνιο, διαφημίζεται και ως όπλο αυτοάμυνας – αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης, Απρίλιος); Ή, τουλάχιστον, με ένα αδήλωτο επίχρυσο πιστόλι 24 καρατίων όπως αυτό που είχε στις αποσκευές της Αμερικανίδα που συνελήφθη στο Σίδνεϊ (Απρίλιος).

air4.jpg
Ο «Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» από την ταινία Τζέιμς Μποντ του 1974 θα ήταν υπερήφανος για την Αμερικανίδα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ (Απρίλιος)Australian Border Force

Τα λαθραία ζώα, ζωντανά ή μη, είναι μία ακόμη προφανής απαγόρευση. Και όμως, γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια (Μάρτιος) και ένα κρανίο δελφινιού (Φεβρουάριος) ήταν μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν φέτος στο Μητροπολιτικό Αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, ενώ η μεγαλύτερη παράβαση σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα στην Φλόριντα: το μηχάνημα που σκάναρε τις βαλίτσες εντόπισε τυλιγμένον μέσα σε μία βαλίτσα έναν βόα μήκους 1,2 μέτρων…

Μάλλον ο βόας αυτός δεν αισθάνεται πολύ άνετα στη βαλίτσα που τον έβαλαν... (Φλόριντα, Ιανουάριος)TSA

Μήπως ξεχάσαμε κάτι;

Ελέγχετε πάντα ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι. Για τους γονείς, αυτό σημαίνει να μην εγκαταλείπετε το μωρό σας στο γκισέ του check-in, όπως έκανε ένα ζευγάρι στο Τελ Αβίβ τον Φεβρουάριο. Και για το πλήρωμα της πτήσης, συνήθως σημαίνει να μην αφήνετε τους επιβάτες στον διάδρομο προσγείωσης να παρακολουθούν την απογείωση του αεροπλάνου τους, όπως συνέβη στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας (Ιανουάριος), ή να μην απογειώνεστε με επιβάτες αλλά χωρίς καμία από τις παραδοτέες αποσκευές τους στο αμπάρι, όπως συνέβη στη Ζυρίχη (Σεπτέμβριος).

Παρακαλείστε να παραμείνετε στις θέσεις σας

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα περιστατικά με απείθαρχους επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά πιο συχνά το 2023 από ό,τι ήταν πριν από τον Covid, αν και μειωμένα σε σχέση με την κορύφωσή τους το 2021.

Κάποιοι αποβλήθηκαν πριν καν το αεροπλάνο απογειωθεί, όπως ο επιβάτης της Delta που άνοιξε μια έξοδο κινδύνου και γλίστρησε από την τσουλήθρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (Μάρτιος) κι ένας ακόμη που έκανε το ίδιο στο Αεροδρόμιο Louis Armstrong της Νέας Ορλεάνης (Νοέμβριος).

Τον Μάρτιο δύο άνδρες κατέβηκαν από ένα αεροπλάνο της Southwest πριν από την απογείωση στο Ντάλας του Τέξας, έχοντας ανταλλάξει μπουνιές (Μάρτιος). Και τον Μάιο, μια γυναίκα απομακρύνθηκε από πτήση της Frontier Airlines στο Ντένβερ του Κολοράντο, αφού χτύπησε μια αεροσυνοδό με το τηλέφωνο ενδοεπικοινωνίας.

Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα ούτε όταν τα αεροπλάνα ανέβαιναν στον αέρα. Πτήσεις από τη Φλόριντα στην Ουάσιγκτον (Φεβρουάριος), από τη Γαλλία στο Μίσιγκαν (Ιούνιος), από το Μίσιγκαν στη Φλόριντα (Ιούνιος) και από το Σίδνεϊ στην Κουάλα Λουμπούρ (Αύγουστος) αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία ή να γυρίσουν πίσω εξαιτίας επιθετικών επιβατών στο αεροσκάφος.

Ορισμένα περιστατικά ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Τον Μάρτιο, ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη συνελήφθη επειδή φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει μια αεροσυνοδό με ένα σπασμένο μεταλλικό κουτάλι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, αφού προσπάθησε να ανοίξει μια έξοδο κινδύνου.

Και στη Νότια Κορέα τον Μάιο, ένας άνδρας κατάφερε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου λίγο πριν από την προσγείωση, γεμίζοντας με ισχυρό άνεμο την καμπίνα και τρομοκρατώντας τους επιβάτες του αεροσκάφους. Ο 19χρονος άνδρας, ο οποίος δήλωσε στην αστυνομία ότι «ήθελε να βγει γρήγορα από το αεροπλάνο», αργότερα βρέθηκε θετικός σε τεστ ναρκωτικών.

Ένα τρελό τρελό θηριοτροφείο

Όλοι έχουμε βιώσει καθυστερήσεις πτήσεων, αλλά είναι πράγματι σπάνιο να οφείλονται σε μια αρκούδα που απέδρασε από κιβώτιο στο χώρο αποσκευών, όπως συνέβη στο Ντουμπάι (Αύγουστος), ή σε ένα σμήνος μελισσών, το οποίο καθυστέρησε για τρεις ώρες μια πτήση Χιούστον-Ατλάντα (Μάιος).

Τον Νοέμβριο, ένα Boeing 747 με προορισμό το Βέλγιο αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, όταν ένα άλογο απελευθερώθηκε στον χώρο αποσκευών, ενώ τον Απρίλιο χτυπήματα πουλιών συνδέθηκαν με πυρκαγιά σε αεροπλάνο της American Airlines. Το βραβείο γενναιότητας του 2023, όμως, πρέπει να απονεμηθεί στον Νοτιοαφρικανό πιλότο Ρούντολφ Εράσμους, ο οποίος προσγείωσε με ασφάλεια το μικρό αεροσκάφος του αφού ένιωσε μια δηλητηριώδη κόμπρα να γλιστράει στο σώμα του κατά τη διάρκεια της πτήσης, τον Απρίλιο. Το φίδι – λαθρεπιβάτης είχε εισέλθει από τον κινητήρα του αεροπλάνου πριν εκείνο απογειωθεί.

Δεν αισθάνομαι πολύ καλά…

Το 2023 καταγράφηκε μια εντυπωσιακή σειρά περιστατικών που σχετίζονται με ανθρώπινα απόβλητα στα αεροπλάνα…

Τον Ιούνιο, στον επιβάτη Habib Battah δόθηκαν υγρά μαντηλάκια για να καθαρίσει το αίμα και τα περιττώματα που εντόπισε στο πάτωμα μπροστά από το κάθισμά του, σε πτήση της Air France από το Παρίσι στο Τορόντο.

Ο επιβάτης Habib Battah καθαρίζει το αίμα και τα περιττώματα που βρήκε στα πόδια του καθίσματός του (Παρίσι, Ιούνιος)Courtesy Habib Battah

Στα τέλη Αυγούστου, δύο επιβάτες σε πτήση της Air Canada από το Λας Βέγκας προς το Μόντρεαλ υποχρεώθηκαν να καθίσουν σε καθίσματα που ήταν ακόμα εμποτισμένα με εμετό από προηγούμενη πτήση. Μια εβδομάδα αργότερα, μια πτήση της Delta από την Ατλάντα στη Βαρκελώνη αναγκάστηκε να κάνει αναστροφή αφού ένας επιβάτης είχε διάρροια «σε όλο το μήκος του αεροπλάνου».

Ολοκληρώνοντας αυτό το απίστευτο σερί, μια πτήση της EasyJet από την Τενερίφη προς το Gatwick του Λονδίνου, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει αρκετές ώρες, ακυρώθηκε όταν κάποιος αφόδευσε στο πάτωμα της τουαλέτας του αεροπλάνου.

Υπήρξαν όμως και επείγοντα περιστατικά υγείας με κίνδυνο ζωής ή θανάτου. Τον Μάρτιο, ένας πιλότος εκτός υπηρεσίας σε πτήση της Southwest Airlines μεταξύ Οχάιο και Λας Βέγκας επενέβη για να βοηθήσει όταν ένας από τους εν ενεργεία πιλότους χρειάστηκε ιατρική φροντίδα εν πτήσει. Και τον Ιούλιο, ένας επιβάτης ανέλαβε τα χειριστήρια και έκανε αναγκαστική προσγείωση ενός μικρού αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του νησιού Martha's Vineyard στις ΗΠΑ, όταν ο πιλότος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ατυχήματα, απροσεξίες, περιπέτειες

Είναι πάντα μια κακή μέρα όταν κλειδώνεσαι απ’ έξω. Ιδίως όταν είσαι πιλότος και πρέπει να συρθείς μέσα από το παράθυρο του πιλοτηρίου επειδή ένας πελάτης έκλεισε κατά λάθος την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης (Σαν Ντιέγκο, Μάιος).

Όταν ο πιλότος δεν έχει άλλον τρόπο να μπει στο πιλοτήριο... (Σαν Ντιέγκο, Μάιος)Courtesy Matt Rexroad

Στον αντίποδα, δύο πιλότοι της ινδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Spicejet τιμωρήθηκαν τον Μάρτιο όταν κυκλοφόρησε φωτογραφία τους να καταναλώνουν ζεστά ροφήματα και γλυκά μέσα στο πιλοτήριο – κάτι που απαγορεύεται αυστηρά, καθώς αν κάτι χύνονταν πάνω στα όργανα οι συνέπειες μπορεί να ήταν καταστροφικές.

Τον Νοέμβριο, ένα Airbus A321 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με δύο παράθυρα να λείπουν και άλλα δύο να έχουν υποστεί ζημιά. Κάτι που αρχικά δεν έγινε αντιληπτό από το πλήρωμα, και το σκάφος έφτασε σε ύψος τουλάχιστον 14.000 ποδιών πριν κάνει αναστροφή και προσγειωθεί με ασφάλεια.

Με πληροφορίες από: Most unfortunate airplane incidents of 2023 by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ