ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αγοριανή: Καταρράκτες και γραφικά σοκάκια καθιστούν το «λευκό» χωριό του Παρνασσού μοναδικό

Αγοριανή: Καταρράκτες και γραφικά σοκάκια καθιστούν το «λευκό» χωριό του Παρνασσού μοναδικό
Το χωριό της Αγοριανής από ψηλά Youtube / Screen Grab / Travel inspiration

Το χωριό της Αγοριανής ή αλλιώς η Επτάλοφος ξετυλίγεται, όπως προδίδει και το όνομά της, πάνω σε επτά καταπράσινους λόφους, με τους καταρράκτες, τα πέτρινα σοκάκια της, αλλά και τις γραφικές της ταβέρνες να αποτελούν λίγους μόνο από τους λόγους που αξίζει να επισκεφτεί την περιοχή αυτή του Παρνασσού. 

Ο ορεινός αυτός οικισμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 58 χιλιόμετρα από την Άμφισσα και έχει χτιστεί σε υψόμετρο από 850 έως 940 μέτρα.

Λίγα λεπτά μακριά βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, χάρη στο οποίο η Επτάλοφος έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική άνθιση. Η γαλήνη, όμως, που εμπνέει στους επισκέπτες και τις επισκέπτριές της, μακριά από τη βουή προορισμών, όπως η Αράχωβα, την καθιστά ιδανικό μέρος για πολλούς και πολλές.

Ο ξακουστός καταρράκτης της Αγόριανης ρέει στο κέντρο του χωριού και είναι εύκολα προσβάσιμος, όπως σημειώνει το travel inspiration.

Η πλατεία του χωριού αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους, αλλά και τους ταξιδιώτες, καθώς εκεί βρίσκονται τα ζεστά καφενεδάκια και οι γραφικές ταβέρνες του.

Το μαγευτικό αυτό χωριουδάκι, όμως, υπέστη μεγάλες καταστροφές την περίοδο της Κατοχής και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 1943, όπου έφτασαν να το κάψουν ολοσχερώς, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή. Από τα 184 συνολικά σπίτια του χωριού καταστράφηκαν τα 146.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ