ΤΑΞΙΔΙ

Ασκαμπάτ: Αυτή είναι φέτος η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο

Ασκαμπάτ: Αυτή είναι φέτος η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο
Wikipedia

Πολλοί δεν την γνωρίζουν καν, όσοι όμως τη γνωρίζουν δεν ξεχνούν το... αλμυρό κόστος ζωής της. Το Ασκαμπάτ στο Τουρκμενιστάν είναι η πιο ακριβή πόλη για όσους φτάνουν εκεί για να εργαστούν, σύμφωνα με τη φετινή αξιολόγηση του Mercer Cost of Living Survey.

Η ετήσια έκθεση αξιολογεί 209 πόλεις με βάση το συγκριτικό κόστος εξόδων όπως η εστίαση, η μεταφορά, η σίτιση και η ψυχαγωγία, θέτοντας ως βάση την πόλη της Νέας Υόρκης.

Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη θέση της περσινής λίστας, φαντάζει μάλλον με αουτσάιντερ καθώς στο top 10 φιγουράρουν επιχειρηματικές πρωτεύουσες όπως το Χονγκ Κονγκ (πέρυσι στην πρώτη θέση και φέτος στη δεύτερη), το Τόκυο (στην 4η θέση το 2021), η Ζυρίχη (στην 5η θέση το 2021) και η Σιγκαπούρη (στην 7η θέση το 2021).

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το Τουρκμενιστάν τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και υπερπληθωρισμό, εκτιμάται ότι είναι η βασική αιτία για την οποία το κόστος διαβίωσης στο Ασκαμπάτ έχει ανέβει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μεγαλύτερη μετατόπιση σε σχέση με την περσινή λίστα εντοπίζεται στην Βηρυτό, η οποία από την 45η θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές χώρες για τους διεθνείς εργάτες το 2020, σκαρφάλωσε φέτος στην 3η θέση.

Σύμφωνα το Mercer, αιτία ήταν η οικονομική ύφεση που έπληξε το Λίβανο λόγω της πανδημίας αλλά και της μεγάλης έκρηξης στο Λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις παρουσίασαν άνοδο στις υψηλότερες θέσεις της λίστας λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου: το Παρίσι από την 50η θέση, πέρυσι, φέτος ανέβηκε στην 33η.

Στον αντίποδα, οι πιο φθηνές πόλεις θεωρούνται η Τιφλίδα της Γεωργίας (207η θέση), η Λουσάκα της Ζάμπια (208η θέση) και η πόλη Μπισκέκ στο Κιργιστάν (209η θέση).

Τοπ 10 κόστους ζωής 2021

  1. Ασκαμπάτ (Τουρκμενιστάν)
  2. Χονγκ Κονγκ (Κίνα)
  3. Βηρυτός (Λίβανος)
  4. Τόκιο (Ιαπωνία)
  5. Ζυρίχη (Ελβετία)
  6. Σαγκάη (Κίνα)
  7. Σιγκαπούρη
  8. Γενεύη (Ελβετία)
  9. Πεκίνο (Κίνα)
  10. Βέρνη (Ελβετία)

World's most expensive cities for expats in 2021 revealed, by Francesca Street, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ