ΤΑΞΙΔΙ

Στο Ντουμπάι η βαθύτερη πισίνα του κόσμου - Τμήμα μιας τεράστιας υποβρύχιας πόλης

Στο Ντουμπάι η βαθύτερη πισίνα του κόσμου - Τμήμα μιας τεράστιας υποβρύχιας πόλης
CNNi

Διαθέτει ήδη τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου αλλά και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου. Δεν μένει όμως εκεί. Εδώ και μερικές εβδομάδες στο Ντουμπάι άνοιξε ένα ακόμη αξιοθέατο - ρεκόρ: η βαθύτερη πισίνα κατάδυσης στον κόσμο.

Με βάθος 60 μέτρα, η πισίνα, μέρος του νέου αξιοθέατου Deep Dive Dubai, «έσπασε» κλέψει το ρεκόρ από το Deepspot της Πολωνίας, το οποίο έχει βάθος πάνω από 45 μέτρα.

Η πισίνα Deep Dive Dubai είναι γεμάτη με 14 εκατομμύρια λίτρα νερού - ποσότητα που αντιστοιχεί σε έξι πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων - και είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πισίνα καταδύσεων στον κόσμο. Το βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες της απένειμε τον τίτλο «Η βαθύτερη πισίνα για καταδύσεις» στις 27 Ιουνίου.

Μέχρι τώρα η είσοδος στην πισίνα επιτρέπεται μόνο μετά από πρόσκληση, αλλά στο μέλλον θα είναι ανοιχτή για όλους. Ο πρίγκιπας του Ντουμπάι Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, δύτης ο ίδιος, ήταν ένας από τους πρώτους επισκέπτες της πισίνας και μοιράστηκε την εμπειρία του στα κοινωνικά μέσα.

Η θερμοκρασία του νερού διατηρείται στους 30 βαθμούς Κελσίου, μια άνετη θερμοκρασία για να φοράτε μια λεπτή στολή ή μαγιό.

Μια βυθισμένη πόλη και ένα υποβρύχιο κινηματογραφικό στούντιο

Η εσωτερική πισίνα στεγάζεται σε 1.500 τετραγωνικά μέτρα, ένα νεύμα στην ιστορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έθνος καταδύσεων μαργαριταριών.

Στο Deep Dive Dubai υπάρχει μια υποβρύχια πόλη μέσα στην πισίνα. Οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν «εγκαταλελειμμένα» βυθισμένα διαμερίσματα στην πόλη και να παίξουν διάφορα παιχνίδια. Μέσα υπάρχουν σύγχρονα συστήματα φωτισμού και ήχου που δημιουργούν διαφορετικές ατμόσφαιρες. Η πισίνα χρησιμοποιείται επίσης ως υποβρύχιο κινηματογραφικό στούντιο - το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή.

Κοντά στην εγκατάσταση διατίθεται αίθουσα επεξεργασίας πολυμέσων.

Το Deep Dive Dubai προσφέρει μαθήματα τόσο για αρχάριους της κατάδυσης όσο και για πιστοποιημένους δύτες. Οι δύτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν την πισίνα και την υποβρύχια πόλη μόνοι τους μετά από μαθήματα με έναν από τους εκπαιδευτές κατάδυσης.

Περίπου 56 κάμερες έχουν εγκατασταθεί γύρω από την πισίνα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δυτών σε κάθε γωνία. Η εγκατάσταση διαθέτει επίσης τον πιο προηγμένο υπερβαρικό θάλαμο της περιοχής -χωρητικότητας 12 ατόμων- σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Υπάρχουν αρκετές καταδυτικές πισίνες στον κόσμο που είναι βαθιές, αλλά αυτή είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα», δήλωσε στο CNNi ο διευθυντής του Deep Dive Dubai, Jarrod Jablonski. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πραγματικά δεν είναι δίκαιο να το ονομάσουμε πισίνα».

Το καταδυτικό συγκρότημα διαθέτει ένα εστιατόριο εξοπλισμένο με μεγάλα παράθυρα και οθόνες τηλεόρασης, επιτρέποντας σε οικογένειες και φίλους που δεν καταδύονται να παρακολουθούν από την ξηρά.

Και σε περίπτωση που ξεχάσετε πόσο βαθιά είναι η πισίνα, το Deep Dive Dubai δημοσίευσε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του για όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν το διάσημο Burj Khalifa της πόλης μετά.

«Μην επισκεφτείτε την κορυφή του ουρανοξύστη μετά την κατάδυση», λέει. «Μετά από οποιαδήποτε κατάδυση, συνιστάται να περιμένετε 18-24 ώρες πριν ανεβείτε πάνω από 300 μέτρα».

World's deepest pool opens in Dubai, part of huge underwater city, by Maggie Hiufu Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ