ΤΑΞΙΔΙ

Αυτές ήταν οι αεροπορικές εταιρείες με τις λιγότερες καθυστερήσεις το 2023

Αυτές ήταν οι αεροπορικές εταιρείες με τις λιγότερες καθυστερήσεις το 2023
Αεροπλάνο ετοιμάζεται για προσγείωση στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης AP Photo/Frank Franklin II

Πολλά γράφτηκαν για τα ευτράπελα και τις άσχημες στιγμές των αεροπορικών ταξιδιών το 2023, όμως υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Όπως η έρευνα της εταιρείας αεροπορικών αναλύσεων Cirium για τις αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες στην τήρηση των χρόνων.

Η Cirium ανακοινώνει νικητές για κάθε ήπειρο χωριστά, ωστόσο το συνολικό βραβείο για την πιο συνεπή αεροπορική εταιρεία κέρδισε η Avianca, ο εθνικός αερομεταφορέας της Κολομβίας. Ωστόσο, για τη Νότια Αμερική πιο συνεπής εταιρεία αναδείχθηκε η Copa, εθνικός αερομεταφορέας του Παναμά.

Το βραβείο για την Ασία κέρδισε η ιαπωνική All Nippon Airways (ANA). Για τη Βόρεια Αμερική η Delta Air Lines, ενώ για την Ευρώπη η Iberia Express. Η πιο συνεπής αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ήταν η Oman Air, η οποία γιόρτασε τα 30ά γενέθλιά της το 2023.

Η Cirium εξέτασε παράγοντες όπως οι έγκαιρες αφίξεις, οι παρακολουθούμενες πτήσεις και οι συνολικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με την έρευνά της, η Avianca είχε 85,73% έγκαιρες αφίξεις σε σύνολο 213.039 πτήσεων.

Αεροπλάνα της Avianca στο αεροδρόμιο La Aurora της ΓουατεμάλαςAP Photo/Moises Castillo

Εν τω μεταξύ, δύο αεροπορικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ – η Delta και η American Airlines – ξεπέρασαν κατά πολύ την υπόλοιπη λίστα όσον αφορά το σύνολο των πτήσεων. Η Delta είχε 1.635.486 πτήσεις που απογειώθηκαν το 2023, με ποσοστό έγκαιρης άφιξης 84,72% – η American ήταν υπεύθυνη για 1.998.844 πτήσεις με άφιξη στην ώρα τους κατά 80,61%.

Υψηλή βαθμολογία σημείωσαν επίσης η Qatar Airways (85,11%) και η Japan Airlines (82,58%).

Όσον αφορά τους μικρότερους, χαμηλού κόστους αερομεταφορείς, η Cirium ξεχώρισε τις Safair (Νότια Αφρική), Azul (Βραζιλία), Hong Kong Express (Χονγκ Κονγκ), JetStar Japan (Ιαπωνία) και Iberia Express (Ισπανία).

Στην έρευνα σημειώνεται ότι δεν οφείλονται όλες οι καθυστερήσεις στην ίδια την αεροπορική εταιρεία. Οι καιρικές συνθήκες, η κίνηση στα αεροδρόμια και ζητήματα με το προσωπικό μπορούν επίσης να συμβάλλουν.

Τα βραβεία των αεροδρομίων

Σύμφωνα με το Cirium, το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο για το 2023 όσον αφορά τη συνέπεια ήταν το Minneapolis-St Paul (MSP) στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Το πιο συνεπές αεροδρόμιο μεσαίου μεγέθους ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Οσάκα, ή Itami (ITM) στην Ιαπωνία, ενώ στην κατηγορία των μικρών αεροδρομίων νικητής ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Mariscal Sucre (UIO), το οποίο εξυπηρετεί το Κίτο του Ισημερινού.

Με πληροφορίες από: The world’s most punctual airlines for 2023 by Lilit Marcus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ