ΤΑΞΙΔΙ

Έτοιμη να σαλπάρει η «κρουαζιέρα χωρίς τέλος» που θα «κυνηγά» το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο

Έτοιμη να σαλπάρει η «κρουαζιέρα χωρίς τέλος» που θα «κυνηγά» το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο

Το Villa Vie Odyssey θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου από το Μπέλφαστ και θα επισκευτεί 425 λιμάνια σε 147 χώρες, κάνοντας τον γύρο του κόσμου κάθε 3,5 χρόνια 

Villa Vie Residences

Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό στο θρυλικό ναυπηγείο Harland & Wolff στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου κάποτε ναυπηγήθηκε ο Τιτανικός, το μετρίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιο Villa Vie Odyssey μοιάζει «νάνος» μπροστά τα «θηρία» των 12 καταστρωμάτων που δεσπόζουν δίπλα του.

Αλλά όταν σαλπάρει στις 30 Μαΐου, μετά από εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, το 31 ετών Villa Vie Odyssey θα είναι μία από τις πιο «καυτές» καινοτομίες στη βιομηχανία της κρουαζιέρας, το ένα από τα μόλις δύο κρουαζιερόπλοια με κατοικίες που βρίσκονται σε λειτουργία.

Περίπου 300 επιβάτες-κάτοικοι θα επιβιβαστούν στο πλοίο για να ξεκινήσουν το ταξίδι από το Μπέλφαστ, επισκεπτόμενοι 425 λιμάνια σε 147 χώρες, κάνοντας τον γύρο του κόσμου κάθε τρεισήμισι χρόνια.

Πρόκειται για μια κρουαζιέρα χωρίς τέλος, όπου οι επιβάτες θα μπορούν να επιλέξουν αν θα ενοικιάζουν για συγκεκριμένο χρόνο τις καμπίνες ή αν θα τις αγοράσουν, περνώντας μόλις 35 ημέρες ή ολόκληρη τη φυσική τους ζωή στο πλοίο – το οποίο θα αλλάζει περίπου κάθε 15 χρόνια.

1.301 ημέρες καλοκαιριού

Το σχετικά μικρό μέγεθος του πλοίου σημαίνει ότι είναι ικανό να ελλιμενίζεται στην καρδιά των προορισμών, με παραμονή στα λιμάνια που κυμαίνεται από δύο έως επτά ημέρες, πολύ περισσότερο από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Το παγκόσμιο δρομολόγιο χωρίζεται σε 16 τμήματα και διαρκεί 1.301 ημέρες και έχει σχεδιαστεί προσεκτικά έτσι ώστε να καλύπτει μονίμως τις εποχές άνοιξη-καλοκαίρι τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Οι μόνιμοι κάτοικοί του μπορεί να μην ξανανιώσουν ποτέ το κρύο του χειμώνα.

Η ζήτηση είναι μεγάλη. Από τις 295 καμπίνες που ήταν διαθέσιμες κατά την έναρξη του ταξιδιού, οι 270 έχουν πωληθεί, ενώ ορισμένοι κάτοικοι επέλεξαν να συμμετάσχουν αργότερα στο ταξίδι. Αναμένεται ότι οι καμπίνες θα είναι όλες πλήρως κλεισμένες μέχρι το τέλος του βορειοευρωπαϊκού τμήματος του ταξιδιού, το οποίο λήγει τον Αύγουστο, ενώ περισσότερες θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τμήματος, από τη Γροιλανδία μέχρι το Μαϊάμι.

Η προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα

Τον Νοέμβριο του 2023, η εταιρεία Life at Sea Cruises που θα έκανε ένα παρόμοιο τριετές ταξίδι, το ακύρωσε λίγο πριν από την αναχώρηση, καθώς δεν είχε εξασφαλίσει πλοίο. Έτσι, άφησε ξεκρέμαστους επιβάτες που είχαν πουλήσει τα υπάρχοντά τους για να ζήσουν τις υπόλοιπες ζωές τους κάνοντας κρουαζιέρα, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Τα στελέχη της Villa Vie Residences ισχυρίζονται ότι έχουν μάθει από τα λάθη των προηγούμενων, και δεν τα επανέλαβαν, ξεκινώντας από τη σωστή επιλογή πλοίου.

Το Villa Vie Odyssey κατασκευάστηκε το 1993– ως MS Braemar, 495 καμπινών – και αγοράστηκε από τη Fred. Olsen Cruise Lines πέρυσι έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλα 12 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση και την πλήρη επαναπιστοποίηση και αναβάθμισή του.

«Το πλοίο είναι πολύ φθηνότερο, η χρηματοδότηση είναι έτοιμη, το κεφάλαιο είναι έτοιμο, οι πωλήσεις είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που είχε η Life at Sea, οπότε είμαστε σε εντελώς διαφορετική θέση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Villa Vie Residences, Mikael Petterson.

Ο λόγος για τον οποίο η ομάδα επέλεξε αυτό το συντηρητικού μεγέθους και τιμής πλοίο είναι «επειδή θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε», λέει.

Κάτω από 33.000 δολάρια το χρόνο

Το Villa Vie Odyssey έχει οκτώ καταστρώματα, πισίνα, τζακούζι, τρία εστιατόρια, πέντε μπαρ, σπα, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και ιατρικό κέντρο. Υπάρχει επίσης και χώρος εργασίας με θέα στη θάλασσα, δορυφορικό Ίντερνετ από το Starlink και το Viasat 3, και ένα «διαδραστικό μαγειρικό κέντρο» για όσους έχουν πεθυμήσει την κουζίνα τους.

Είναι επίσης πολύ προσιτό οικονομικά, σε σχέση με το megayacht The World – το άλλο κρουαζιερόπλοιο με κατοικίες – όπου οι τιμές ξεκινούν από 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σο Villa Vie Odyssey, η ετήσια ενοικίαση κοστίζει λιγότερο από 32.485 δολάρια, ενώ η τριετής διαμονή κοστίζει 97.455 δολάρια.

Μια εσωτερική καμπίνα κοστίζει 89 δολάρια ανά άτομο ανά ημέρα, οι εξωτερικές καμπίνες ξεκινούν από 119 δολάρια και εκείνες με μπαλκόνια από 199 δολάρια. Η τιμή περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, αλκοόλ στο δείπνο, Wi-Fi και ιατρικές επισκέψεις (αλλά όχι επεμβάσεις ή φάρμακα). Θα υπάρχει επίσης 24ωρη υπηρεσία δωματίου, εβδομαδιαία καθαριότητα και δωρεάν υπηρεσία πλυσίματος ρούχων δύο φορές την εβδομάδα.

Αγορά καμπίνας από 99.000 δολάρια

Η αγορά συνεπάγεται την άμεση πληρωμή για μια καμπίνα – ξεκινώντας από 99.000 δολάρια για εσωτερική, 149.000 δολάρια για εξωτερική και 249.000 δολάρια για καμπίνα με μπαλκόνι. Οι ιδιοκτήτες πρέπει στη συνέχεια να καταβάλλουν μηνιαία τέλη που ξεκινούν από 1.750 δολάρια ανά άτομο, 2.500 δολάρια ανά άτομο ή 4.000 δολάρια ανά άτομο αντίστοιχα – ή 21.000, 30.000 ή 48.000 δολάρια ετησίως.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν στη συνέχεια να νοικιάσουν την καμπίνα τους επί πληρωμή σε άλλα άτομα μόνοι τους ή μέσω της Villa Vie Residences – στη δεύτερη περίπτωση η εταιρεία λαμβάνει προμήθεια.

Όσοι αγοράζουν μια καμπίνα θα έχουν εγγύηση για 15 χρόνια, που είναι η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του πλοίου. Εναλλακτικά, υπάρχει το πρόγραμμα Endless Horizons (Απέραντοι Ορίζοντες), όπου οι κάτοικοι καταβάλλουν εφάπαξ 299.000 δολάρια για ισόβια πρόσβαση σε μια καμπίνα, ακόμα και όταν αλλάζει το πλοίο.

Το προφίλ των ταξιδιωτών-κατοίκων

Υπάρχουν πολύ περισσότεροι μοναχικοί ταξιδιώτες-κάτοικοι σε σχέση με τις συνηθισμένες κρουαζιέρες διακοπών – το 50% όσων έχουν αγοράσει ή ενοικιάσει καμπίνα είναι μόνοι. Στις ηλικίες κάτω των 40 ετών υπάρχουν πολύ περισσότεροι μόνοι άνδρες ταξιδιώτες από ό,τι γυναίκες, αλλά μετά τη συνταξιοδότηση υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ταξιδιωτών είναι τα 58 έτη και το 80% είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από: Endless cruise set to tour the world – and it’ll always be summer by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ