Το κρασί της Σαντορίνης γίνεται η αφορμή για παγκόσμιες οινικές συζητήσεις και όχι μόνο
Η Selene Vedema 2025 ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες το σημαντικό έργο της, συνδέοντας τον σαντορινιό αμπελώνα με τα μεγαλύτερα κρασιά του παγκόσμιου οινικού στερεώματος.
Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, για τέταρτη συνεχή χρονιά, όλα τα βλέμματα του οινικού κόσμου στράφηκαν στο νησί του ηφαιστείου, και φέτος αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους.
Η Selene Vedema είναι ένας θεσμός, υπερήφανη συνέχεια της μοναδικής ενωτικής πρωτοβουλίας της Vedema από τον αείμνηστο Γιώργο Χατζηγιαννάκη, που αναβίωσε πριν 4 χρόνια από τον Όμιλο Katikies και το Selene Restaurant και στόχο έχει την προώθηση και την προβολή του μοναδικού στον κόσμο σαντορινιού αμπελώνα στα πέρατα του κόσμου.

Στο επίκεντρο φυσικά αυτού του μοναδικού «φεστιβάλ» βρίσκεται το σαντορινιό κρασί, που μέσα από ιδιαίτερες δράσεις και events συνδέεται με τα σημαντικότερα terroir του κόσμου, προβάλλεται εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και αναδεικνύεται μέσα από εντυπωσιακά γαστρονομικά δείπνα, που έρχονται να συμπληρώσουν το άκρως συναρπαστικό αυτό παζλ.
Φέτος όμως η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου Katikies σε συνεργασία πάντα με τον Γιάννη Καρακάση MW, είχε μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, αφού η Selene Vedema 2025 στέφθηκε από τεράστια επιτυχία, προβάλλοντας και ενισχύοντας -πέρα από το ίδιο το κρασί- και το νησί του ηφαιστείου ως σύνολο, που, χάρη στο μοναδικό αυτό οινικό φεστιβάλ, τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα και για όλους τους σωστούς λόγους, θυμίζοντας στον κόσμο τις ομορφιές και την αξία του.

Η Selene Vedema 2025 τα είχε όλα: σπάνιες ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διάσημους καλεσμένους, διαδραστικά masterclasses, σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin, καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά κυρίως και πιο σημαντικό τη μεγάλη συμμετοχή και την αγάπη του κόσμου, που γέμισε την υποβλητική κάναβα του Αγίου Ιωσήφ για να βιώσει την εμπειρία Grand Walk Around Tasting και να γνωρίσει από κοντά τα πιο χαρακτηριστικά κρασιά του νησιού με τη βοήθεια των ίδιων των παραγωγών τους.
Το Grand Walk Around Tasting, που αποτελεί πάντα τη βάση κάθε Selene Vedema, διοργανώθηκε το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου και, όπως κάθε χρόνο, είναι ανοικτό στο κοινό. Η μεσαιωνική κάναβα του Αγίου Ιωσήφ, μέρος του πολυβραβευμένου Selene Restaurant, διαμορφώνεται κατάλληλα και φιλοξενεί τους παραγωγούς της Σαντορίνης, με τον καθένα να φέρνει τις ετικέτες της επιλογής του και να τις παρουσιάζει στους επισκέπτες.

Έτσι, μέσα σε πέντε ώρες, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με το σύνολο του σαντορινιού αμπελώνα και να δοκιμάσει κρασιά που θα χρειαζόταν πολλές ημέρες και πολλές επισκέψεις σε διαφορετικά wineries για να γνωρίσει. Αυτό από την πλευρά του επισκέπτη είναι μαγικό.
Είναι όμως εξίσου ιδιαίτερο και από την πλευρά του παραγωγού, καθώς αυτό το άτυπο «συνέδριο» ενώνει τους οινοπαραγωγούς κάτω από την ίδια στέγη και τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τόσο με το κοινό όσο και μεταξύ τους, δοκιμάζοντας, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις για ένα από τα σημαντικότερα και συναρπαστικότερα προϊόντα του νησιού τους.
Θα πρέπει να σημειώσουμε οπωσδήποτε πως κάθε χρόνο όλο και νεότεροι άνθρωποι, επισκέπτες του νησιού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν το «παρών» στη Selene Vedema, κάτι που μόνο καλά πράγματα έχει να πει για έναν θεσμό που έρχεται να προβάλει και να αναδείξει το κρασί της Σαντορίνης και να βοηθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν.

Φυσικά όμως και οι δύο μοναδικές ημέρες της Selene Vedema δεν περιορίζονται μόνο στην έκθεση των σαντορινιών κρασιών, αυτή καθ’ αυτή, αλλά αντλώντας έμπνευση από το γεγονός αυτό, πλαισιώνουν το διήμερο με άκρως εντυπωσιακά δρώμενα και καλεσμένους διάσημους σε όλο τον κόσμο. Η αρχή έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου με δύο -sold out- συναρπαστικά βιωματικά wine masterclasses.

Ματθαίος Αργυρός
Κατά τη διάρκεια του πρώτου, “Argyros Vertical – Cuvée Monsignori & Cuvée Evdemon”, οι καλεσμένοι συμμετείχαν σε μία σπάνια κάθετη γευσιγνωσία υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Καρακάση MW και σε συνεργασία με το Κτήμα Αργυρός, παρουσία του Ματθαίου Αργυρού, ενώ κατά το δεύτερο, “Santorini vs the World”, έγιναν μέρος μίας τολμηρής συγκριτικής γευσιγνωσίας μεταξύ των καλύτερων Ασύρτικων του νησιού και κορυφαίων διεθνών ετικετών-ορόσημων του παγκόσμιου αμπελώνα.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW παρουσιάζει ένα συναρπαστικό wine masterclass
Tο δεύτερο wine masterclass, που διενεργήθηκε σε μορφή bling tasting, αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ακόμη και για τους πλέον μυημένους οινογνώστες, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το κρασί της Σαντορίνης μπορεί εύκολα να σταθεί και να διεκδικήσει τη θέση του ακόμη και δίπλα σε εξαιρετικά διάσημα κρασιά του παγκόσμιου terroir.
Με οδηγό μας τον Γιάννη Καρακάση MW δοκιμάσαμε 15 ετικέτες, με κάποιο σαντορινιό κρασί να βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάποια διάσημη ετικέτα του κόσμου, σε μία τυφλή γευσιγνωσία που ανέβασε τον πήχη και έγινε αφορμή για εξαιρετικές συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Το ίδιο βράδυ «βροχή» από αστέρια έπεσε ακριβώς πάνω από την ατμοσφαιρική εσωτερική «αυλή» του εστιατορίου Selene, εντός του ξενοδοχείου Katikies Garden, αφού ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, executive chef του Ομίλου Katikies, Έκτορας Μποτρίνι και η ομάδα του, με επικεφαλής τον head chef του εστιατορίου Θωμά Μπόσμπο, υποδέχτηκαν τον μοναδικό διάστερο σεφ της χώρας μας, τον Γιώργο Παπαζαχαρία του Delta Restaurant, και τη δική του ομάδα.

Γιώργος Παπαζαχαρίας
Τα πιάτα διαδέχονταν το ένα το άλλο, συνδυασμένα με εξαιρετικές ετικέτες τόσο από την Σαντορίνη όσο και από τον κόσμο, μαρτυρώντας το καθένα ξεχωριστά την δημιουργική αριστεία και την προσωπική προσέγγιση του κάθε ενός από τους δύο διάσημους σεφ.

Τις εντυπώσεις έκλεψε με άνεση η Manestra Cacio e Pepe του Έκτορα Μποτρίνι, ένα πιάτο που αποδεικνύει πως ακόμη και στο πιο επίσημο δείπνο η γεύση έχει σημασία να παραμένει στο επίκεντρο, αλλά και το εξαιρετικό pairing με μία Σαντορίνη του 2023 από το Κτήμα Αργυρός.

Επίσης μεγάλη στιγμή του Michelin-starred 4-hands dinner αποδείχθηκε το Pork Chops “Tigania” του Γιώργου Παπαζαχαρία, μία ωδή στην ρουστίκ χροιά της μαγειρικής μας παράδοσης, που έδεσε εκπληκτικά με ένα νεοκοσμίτικο Cloudy Bay Te Koko του 2021.

Η αποκορύφωση όμως του διημέρου ήρθε στις 27 Σεπτεμβρίου μέσα από ένα Wine Dinner που συζητήθηκε και θα συνεχίσει να συζητιέται για καιρό στους παγκόσμιους οινικούς κύκλους, αφού το δείπνο αφορούσε μερικές από τις εμβληματικότερες ετικέτες του πλανήτη, συνοδεία του ίδιου του Pierre Lurton, CEO των Château d'Yquem και Château Cheval Blanc.

Το δείπνο, που πολύ ταιριαστά ονομάστηκε Wine Legends Dinner, «ήρθε να συνδέσει τα κρασιά της Σαντορίνης με τα σημαντικότερα κρασιά του κόσμου», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καρακάσης MW.
Με τον ίδιο τον Pierra Lurton να παίρνει το μικρόφωνο για να καλωσορίσει τους επισκέπτες και να επαινέσει τα κρασιά της Σαντορίνης, που η Selene Vedema 2025 του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει για να γνωρίσει ακόμη καλύτερα τον τόπο και τον αμπελώνα του, ενώ πέρασε από όλα τα τραπέζια και συζήτησε με τους καλεσμένους.

Τα πιάτα που σχεδίασε ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά ο Έκτορας Μποτρίνι ήρθαν να συνδυαστούν με vintages των Château d’Yquem, Ygrec, και Château Cheval Blanc. Τολμηροί και αναπάντεχοι συνδυασμοί πρωταγωνίστησαν και κατάφεραν να αποδείξουν πως ακόμη και ετικέτες που πολλοί θεωρούν κατάλληλες μόνο για dessert pairing, είναι παραπάνω από κορυφαίες για να συνοδεύσουν ένα πλήρες γαστρονομικό δείπνο των υψηλότερων αξιώσεων.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πιάτα της βραδιάς και ένα από τα πιο δυνατά pairings υπήρξε σίγουρα το πιάτο Natura όπου κόκκινες γαρίδες Μάνης ενώθηκαν με καρότο, χαβιάρι, ροδάκινο και βερίκοκο, για να συνδιαλλαγούν αρμονικά με ένα Château d'Yquem 2000 με νότες αποξηραμένου βερίκοκου, στρογγυλεμένη οξύτητα και δυναμικά παρόντα hints μαρμελάδας.
Η σχετικά ξηρή επίγευση ενός αντικειμενικά γλυκού κρασιού απογείωνε την εμπειρία ακόμη και για τους μη ειδικούς και άκρως μυημένου οινόφιλους. Ένα δείπνο που σίγουρα δύσκολα θα ξεχάσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν το τέλειο finale για μία εξαιρετική Selene Vedema.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την έκθεση γλυπτικής «Θεραπεύοντας το Χάσμα» του γνωστού γλύπτη Γιώργου Κυπρή, υπό την επιμέλεια της Mati Art Gallery, η οποία θα παραμείνει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η έκθεση φιλοξενείται μέσα στο εντυπωσιακό μεσαιωνικό πέρασμα στην είσοδο του εστιατορίου και δίνει την απαραίτητη καλλιτεχνική διάσταση, που δεν λείπει ποτέ από το θεσμό Selene Vedema. Η έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα του σημαντικού εικαστικού, του οποίου το συνολικό έργο έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση της πορείας της σύγχρονης τέχνης στη Σαντορίνη.
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00