TRAVEL

Πώς το μοναδικό ξενοδοχείο με Michelin Key στη βόρεια Ελλάδα επανεφευρίσκει την αστική αβρότητα

Πώς το μοναδικό ξενοδοχείο με Michelin Key στη βόρεια Ελλάδα επανεφευρίσκει την αστική αβρότητα

Κοσμοπολιτισμός του χθες και luxury hospitality standards του σήμερα συνθέτουν το On Residence, το ξενοδοχείο που, μεταξύ άλλων, ξανάφερε το εμβληματικό εστιατόριο Olympos Naoussa στην ζωή της Θεσσαλονίκης.

Το On Residence δεν είναι απλώς ένα ακόμη ξενοδοχείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, είναι η απόδειξη πως ένα κτήριο μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μία νοσταλγική βόλτα σε μία άλλη εποχή, αλλά παράλληλα να διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που το συνδέουν με τις πλέον υψηλές επιταγές της σύγχρονης φιλοξενίας πολυτελείας. Άλλωστε το γεγονός πως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα που απέσπασε το πολυπόθητο «κλειδί» στην πρώτη έκδοση του ξενοδοχειακού Οδηγού Michelin στη χώρα μας, σίγουρα κάτι αποδεικνύει.

Και είναι γεγονός πως το On Residence ξεχωρίζει για την κομψότητα και την αισθητική του πριν καν περάσει κανείς τις μεγάλες σιδερένιες πόρτες του. Είναι η πρόσοψη του κτηρίου τόσο ιδιαίτερη, που τραβά απευθείας το βλέμμα και κάπως νιώθεις ως θεατής σαν να βλέπεις μία παλιά σταρ του σινεμά να περπατά αμέριμνη στους δρόμους της σύγχρονης πραγματικότητας.

on22-0766.jpg

Η ιστορία του κτηρίου ξεκινά το μακρινό 1926 με ένα διώροφο τότε κτίσμα που δημιουργήθηκε σε σχέδια του ξακουστού αρχιτέκτονος Jacques Mosse, για να στεγάσει ένα μπαρ δοκιμής μπύρας της τότε ζυθοποιίας Όλυμπος και μία βιοτεχνία πάγου της επωνυμίας Νάουσα. Το κτίσμα αποτελούσε ένα κλασσικό δείγμα του εκλεκτικισμού όπως αποτυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβει κανείς πως η αναβίωση του κτηρίου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν, ειδικά καθώς ο στόχος ήταν η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των αρχικών υλικών, κατασκευών και φυσικά γραμμών. Για όσα εκ των υλικών δεν υπήρχε καμία ελπίδα σωτηρίας κατασκευάστηκαν πανομοιότυπες ρέπλικες.

onr22-0035.jpg

Επίσης τα δομικά στοιχεία, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σώθηκαν και διατηρήθηκαν σχεδόν στην ολότητά τους, όπως η εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα, τα σιδερένια στηρίγματα και τα ξυλόγλυπτα των τοίχων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τοίχοι του λόμπι φιλοτεχνήθηκαν στο χέρι εξολοκλήρου και αποτίνουν φόρο τιμής στην τοιχογραφία που βρέθηκε εκεί κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης.

Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα δικαιώνει την υπερπροσπάθεια, και όπως και ο ίδιος ο CEO της TOR Group, ο κ. Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, μας είχε δηλώσει στο πλαίσιο συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στη στήλη Movers & Shakers of Luxury Hospitality στο CNN Greece για τα 100 χρόνια του παρουσίας του ομίλου, «Η λειτουργία, σε συνεργασία με τη Grivalia Hospitality, ξεκίνησε το 2022 και αυτό που προσωπικά μας χαροποίησε, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλο, ήταν το γεγονός πως ολόκληρη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης το αγκάλιασε και ένιωσε την αγάπη και το πάθος που βάλαμε για να αναβιώσουμε το ιστορικό αυτό κτήριο, που σήμερα αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα ξενοδοχεία της πόλης μας».

on22-0127.jpg

Το On Residence λοιπόν αποτελεί με σιγουριά ένα κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη, όμως ας δούμε λίγο και την πρακτική εμπειρία διαμονής σε αυτό το ιστορικό κτήριο. Καταρχάς να πούμε πως το ξενοδοχείο αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για leisure όσο και για business επισκέπτες της συμπρωτεύουσας, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, walking distance από τα πάντα, αλλά συνάμα και μπροστά στην παραλιακή Νίκης, με αποτέλεσμα η θέα από τα δωμάτια να είναι το λιγότερο συγκλονιστική.

on22-0022.jpg

Το εσωτερικό των δωματίων συνάδει απόλυτα με το πνεύμα και την αισθητική που διαπερνά το κτήριο από την πρόσοψη και το λόμπι μέχρι την οροφή. Προσεγμένες λεπτομέρειες, ξεκάθαρα αστικά στοιχεία με έμπνευση από τα ‘50s και τα ‘60s, φυσικά υλικά, custom-made έπιπλα, αλλά και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά, όπως τα Codage bathroom amenities, το Marshal ηχείο, τα δερμάτινα folders, ο ασύρματος φορτιστής κινητού δίπλα στο κρεβάτι, τα προσεγμένα welcome treats, το φυσικό μεταλλικό αλλά και ανθρακούχο νερό κατά την άφιξη.

https://www.instagram.com/p/DRxVZTUDZy6/

Θα πρέπει να επιμείνουμε όμως στο κομμάτι της θέας, καθώς το να ξυπνάς το πρωί και να απολαμβάνεις τον καφέ σου -τον οποίο μόλις έχεις φτιάξει στην Nespresso μηχανή του δωματίου σου με τα custom-made espresso cups- και να βγαίνεις στο μπαλκόνι και να αντικρίζεις πανοραμικά ολόκληρο το λιμάνι από άκρη εις άκρη στα πόδια σου, είναι αξία ανεκτίμητη, είτε ταξιδεύεις για δουλειά είτε για χαλάρωση.

20251130214601.jpg

Στο ισόγειο συναντούμε φυσικά το Όλυμπος Νάουσα, το «βασίλειο» του Δημήτρη Τασιούλα για το οποίο θα μιλήσουμε εκτενώς λίγο παρακάτω, και ένα πανέμορφο all-day bar lounge, στην ίδια ακριβώς urban-chic glam αισθητική. Στο rooftop πάλι το On Rooftop Bar είναι ένα all-day σημείο συνάντησης για όλη την πόλη, όπου σερβίρεται ένα μικρό μενού με σωστά σχεδιασμένες επιλογές, ώστε να μπορούν να απολαμβάνονται από το πρωί έως το βράδυ, και φυσικά πολύ προσεγμένα cocktails με έξυπνα twists και θέα που κόβει την ανάσα.

on22-0686.jpg

Επιστρέφοντας λοιπόν από τον 8ο στο ισόγειο ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το Όλυμπος Νάουσα, το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, η αναβίωση του οποίου τάραξε τα γαστρονομικά νερά της συμπρωτεύουσας με μία ανερυθρίαστη αστική κουζίνα, που δεν φοβάται να τολμά να συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές ακόμη και με μοριακές τεχνικές. Μεγάλος κερδισμένος εδώ πάντως βγαίνει σίγουρα η γεύση, αφού τα πιάτα του σεφ Δημήτρη Τασιούλα είναι πραγματικά υψηλότατου επιπέδου.

on22-0630.jpg

Ο χώρος είναι εντυπωσιακός, κλείνοντας το μάτι στη νοσταλγία, αλλά χωρίς να μένει ή να εξαντλείται εκεί. Είναι ζεστός και φιλόξενος, αλλά όχι παλιακός, αριστοκρατικός, αλλά όχι επιτηδευμένος. Τα παλιά πλακάκια (ορισμένα εκ του αρχικού κτηρίου και ορισμένα τέλειες ρέπλικες), οι custom-made καρέκλες, τα αγόρια και τα κορίτσια του σέρβις με τις κομψές στολές τους (τα αγόρια με λευκό σακάκι και παπιγιόν), τα φυσητά φωτιστικά και αυτό το ταβάνι το σαν βγαλμένο από ταινία εποχής. Ταυτόχρονα ένας μικρός κήπος, σαν καλά κρυμμένο μυστικό, κρύβεται από τη μία, και από την άλλη οι τεράστιες τζαμαρίες που «ενώνουν» με τη ζωή της πόλης και τη θάλασσα.

20251201150949.jpg

Το μενού του Δημήτρη Τασιούλα, όπως ενημερώνει κατευθείαν και ο ίδιος ο κατάλογος, είναι μία σύνθεση χθες και σήμερα, παραδοσιακών συνταγών και σύγχρονων τεχνικών, αστικής κουζίνας και μοντέρνων απαιτήσεων. Το μενού ξεκινά από το μεσημέρι και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, με degustation και a la carte εκδοχή. Αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως το εστιατόριο έχει πάντα κόσμο και το μεσημέρι και το βράδυ (και μάλιστα σε ημέρες καθημερινές που βρεθήκαμε εμείς εκεί), γεγονός που θαρρώ δείχνει αυταπόδεικτα την επιτυχία του εγχειρήματος.

20251201153540.jpg

Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα και ξεχωρίσαμε τα περισσότερα, καθώς καθένα είχε τη δική του ιστορία να πει και το δικό του ρόλο στο πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο μενού. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Δημήτρη Τασιούλα για το κλασσικό γαμοπίλαφο, που εδώ έρχεται σε μορφή μεστής σούπας με το ελληνικό αρνί να συναντάται σε ένα τέλεια κομμένο καρπάτσιο και η κρητική στάκα να έχει μεταμορφωθεί σε αφρό. Ένα πιάτο που διατηρεί τη νοστιμιά της αρχικής συνταγής σε μία εντελώς εκλεπτυσμένη εκδοχή, χωρίς όμως ο εξευγενισμός να στερεί πόντους από τη γεύση.

20251201154356.jpg

Επίσης πολύ θετικά σχόλια για τον φινετσάτο ντολμά θαλασσινών, που και οπτικά ήταν πανέμορφος, και ήθελε το τέλεια μπλανσαρισμένο λαχανόφυλλο να κρύβει μέσα του λεπτοκομμένα θαλασσινά, καβούρι και ρύζι και να κάθεται πάνω σε μία κρέμα ουσιαστικά από τα υπολείμματα των εντός του αξιοποιούμενων θαλασσινών.

20251201154953.jpg

Το ίδιο ακριβώς θα ειπωθεί και για την ψητή γαρίδα, δηλαδή πως είναι ένα πιάτο κομψό, που όμως δεν θυσιάζει τη μεστή γεύση στο βωμό της κομψότητας, που συνοδεύεται σε ένα surf n turf κλείσιμο του ματιού από παστράμι Black Angus.

20251201155936.jpg

Βαθιά γευστικό το μπουρέκι αγκινάρας γλασαρισμένο με ζωμό από αρνί, που σερβίρεται με έναν πουρέ αρακά και ένα λάδι-σάλτσα από καπνιστή τομάτα, ενώ παίζει έξυπνα το παιχνίδι των υφών με μικρά chips αγκινάρας στην κορυφή του.

20251201164000.jpg

Στα κυρίως το αρνί σε δύο μορφές -παϊδάκι και κεμπάπ- συνδυάζεται με παντζάρι, κρέμα από γλυκά κρεμμύδια, κεφίρ και καυτερή πιπεριά και είναι τρυφερό, νόστιμο και απολαυστικό.

20251201165301.jpg

Στα γλυκά ο μπακλαβάς με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης μας έβαλε σε μεγάλο πειρασμό, αλλά τελικά πήγαμε με το κιουνεφέ με παγωτό κανέλα και εξαιρετικά πράξαμε, γιατί τέτοια γλυκά καλό είναι να μην χάνονται.

20251202095717.jpg

Να σημειώσουμε τέλος πως στο Όλυμπος Νάουσα σερβίρεται και το πρωινό του ξενοδοχείου, που αποτελείται από ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον buffet και ορισμένες προσεγμένες a la carte επιλογές. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, από μία φρεσκοψημένη μπρουσκέτα με σπαράγγια, ποσέ αυγό και προσούτο Ευρυτανίας ή ένα εξαιρετικά εκτελεσμένο Benedict πάνω σε χειροποίητο brioche.