ΤΑΞΙΔΙ

Ανακατασκευάζεται το διασημότερο αεροδρόμιο στον πλανήτη με 10 δισ. δολάρια (Pics+Vid)

Ανακατασκευάζεται το διασημότερο αεροδρόμιο στον πλανήτη με 10 δισ. δολάρια (Pics+Vid)
Wikipedia

Το αεροδρόμιο Idlewild, πρωτοάνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 1948 σε πρώην θέρετρο του γκολφ και ξεκίνησε με εμπορικές πτήσεις. 

Δέκα χρόνια αργότερα, είχε πλέον μετατραπεί σε ένα θαύμα της αεροπορίας, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες άνοιξαν τερματικούς σταθμούς με τεχνολογίες αιχμής και στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών.

Το 1963, το αεροδρόμιο μετονομάστηκε σε Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy προς τιμήν του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ντάλας τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

auip

Σήμερα όμως έχει ταυτιστεί με την παρακμή, καθώς διάφορες επενδύσεις σε έργα υποδομής δεν έχουν κατορθώσει να το οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη ελπίζουν ότι όλα αυτά θα αλλάξουν, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. δολαρίων που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του JFK, το οποίο βρίσκεται 24 χιλιόμετρα ανατολικά του Μανχάταν.

Το αεροδρόμιο έχει δει σταθερή ανάπτυξη, από τα 32,3 εκατ. επιβάτες το 2000 σε περίπου 54 εκατ. σήμερα. Προβλέπεται ότι οι επιβάτες θα φτάσουν τα 100 εκατ. έως το 2050, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

a4
a2

Σύμφωνα με τα σχέδια θα δαπανηθούν 8 δις. δολάρια για την ανοικοδόμηση του μικρότερου, γειτονικού αεροδρομίου, LaGuardia και μια προσπάθεια σύνδεσης όλων των τερματικών σταθμών με τις 72 πύλες του αεροδρομίου, ώστε να καταστεί πιο συνεκτικό και ενιαίο.

Μέσα στο 2017, ο τωρινός λαβύρινθος των διαδρόμων του JFK σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε ένα δαχτυλίδι που θα συνδέει έξι τερματικά και θα έχει στο κέντρο του έναν χώρο στάθμευσης.

Εκτός του αεροδρομίου οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν την επέκταση του δρόμου Van Wyck Expressway που οδηγεί στο JFK.

a1

(Πηγή φωτογραφιών: Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ