ΤΑΞΙΔΙ

Οι σύγχρονοι τρωγλοδύτες του Ιράν (vid)

Οι σύγχρονοι τρωγλοδύτες του Ιράν (vid)
UNESCO-EPA/STR

Το Maymand είναι ένα αρχαίο χωριό στο Ιράν, 900 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Εντύπωση προκαλούν οι πάμπολλες σπηλιές στους βράχους, οι οποίες πρωτοκατοικήθηκαν πριν από 10.000 χρόνια. 

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, το Maymand βρίσκεται σε μια κοιλάδα μέσα στα βουνά του κεντρικού Ιράν, σε μια περιοχή με πολύ ζεστά καλοκαίρια και πολύ κρύους χειμώνες. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι χωρικοί, αλλάζουν ...σπίτι ανάλογα με την εποχή.

Τα καλοκαίρια μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου ζουν σε σπίτια με στέγες από χλοοτάπητα που τους προστατεύουν από την αφόρητη ζέστη και το χειμώνα μετακομίζουν στις σπηλιές. Περίπου 150 ντόπιοι έχουν επιλέξει να ζουν μόνιμα μέσα στους βράχους.

Από τα 400 σπήλαια που οι άνθρωποι έσκαψαν εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια τα 90 παραμένουν άθικτα και είναι αρκετά άνετα. Κάποια έχουν έως και επτά δωμάτια, ύψους δύο μέτρων. Διαθέτουν μεν ηλεκτρικό ρεύμα, όμως δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και ο εξαερισμός είναι ελάχιστος.

Πριν την έλευση του σιιτικού ισλάμ στο Ιράν, οι κάτοικοι εδώ ακολουθούσαν τον Ζωροαστρισμό. Τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος ανιχνεύονται στο Maymand -συγκεκριμένα στο Kicheh Dobandi, μια σπηλιά που κάποτε ήταν ναός και τώρα στεγάζει ένα μικρό μουσείο.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ