TECH

To Ευρωκοινοβούλιο «έσωσε» τα memes

To Ευρωκοινοβούλιο «έσωσε» τα memes

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε σήμερα κατά της υιοθέτησης ενός νέου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, που οι επικριτές του ισχυρίζονταν πως θα άλλαζε ριζικά το διαδικτυακό τοπίο και προειδοποιούσαν ότι πιθανώς να οδηγούσε ακόμη και στην απαγόρευση των… memes.

Η δέσμη των κανόνων θα επιστρέψει τώρα στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για διαβουλεύσεις και ακτιβιστές του διαδικτύου αναφέρουν ότι σκοπεύουν να δώσουν σκληρό αγώνα για να αφαιρεθούν τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Independent», το άρθρο 11 είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τους τεχνολογικούς κολοσσούς –όπως το Google και το Facebook- καθώς θα τους υποχρέωνε να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για μουσικό, κινηματογραφικό ή φωτογραφικό περιεχόμενο. Την ίδια ώρα, το άρθρο 13 θα δέσμευε τις τεχνολογικές εταιρείες να ελέγχουν το περιεχόμενό τους τακτικά και να είναι σε θέση να αποδείξουν ανά πάσα στιγμή ότι μέσα από τις πλατφόρμες τους δεν διαδίδεται υλικό χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση των δημιουργών του.

Στην πράξη, τα δύο αυτά άρθρα θα ανάγκαζαν τους τεχνολογικούς κολοσσούς να εξετάζουν μια προς μια τις αναρτήσεις των χρηστών τους για να διασφαλίσουν πως δεν περιέχουν υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Σε περίπτωση που εντόπιζαν τέτοιο περιεχόμενο, τότε θα είχαν την υποχρέωση να το αφαιρέσουν.

Επικριτές του κανονισμού αναφέρουν ότι ο νόμος αυτός θα καταστρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το διαδίκτυο και θα… αφανίσει τα χιουμοριστικά memes και τα remix που κατακλύζουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιο ήταν το πρώτο meme του κόσμου;

Ανάμεσα σε όσους είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τους νέους κανόνες είναι ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς, ο «πατέρας» του world wide web Τιμ Μπέρνερς Λι και ο ειδικευμένος σε θέματα ουδετερότητας του διαδικτύου Τιμ Γου.

Με τη σειρά τους, οι υποστηρικτές του νόμου υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια δέσμη μέτρων μπορεί να διασφαλίσει πως υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα δεν θα διαδίδεται παράνομα στο διαδίκτυο. Ευρωπαίοι μουσικοί παραγωγοί, ιδιοκτήτες καναλιών, εκδότες αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Πολ Μακάρτνεϊ έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της νέας νομοθεσίας, λέγοντας ότι το άρθρο 13 θα προστατεύσει τις βιομηχανίες τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας, 318 ευρωβουλευτές καταψήφισαν τον νόμο, 278 τάχθηκαν υπέρ ενώ 31 απείχαν. Στην ουσία, όμως, η ψηφοφορία αυτή απλώς καθυστερεί την τελική απόφαση για τον νέο κανονισμό και δίνει στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερο χρόνο να τους μελετήσει.

Το ενδεχόμενο υιοθέτησής τους αναμένεται να ξανασυζητηθεί τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ