TECH

«Πυρά» κατά του Facebook για «νυφοπάζαρο» που στήθηκε στην πλατφόρμα

«Πυρά» κατά του Facebook για «νυφοπάζαρο» που στήθηκε στην πλατφόρμα
REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

«Πυρά» δέχεται το Facebook έπειτα από το «νυφοπάζαρο» που στήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και την... πώληση ενός 16χρονου κοριτσιού από το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Plan International, το κορίτσι διεκδικούσαν πέντε άντρες, μερικοί εκ των οποίων ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νοτίου Σουδάν.

Το Facebook ισχυρίστηκε ότι η ανάρτηση κατέβηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή από την εταιρεία, ωστόσο, αυτό έγινε αφότου το εμπλεκόμενο κορίτσι είχε ήδη παντρευτεί.

Οι ακτιβιστές ανησυχούν τώρα ότι αυτή η δημοπρασία –από την οποία ο πατέρας έλαβε 500 αγελάδες, τρία αυτοκίνητα και 10.000 δολάρια σε αντάλλαγμα για την κόρη του- θα μπορούσε να «εμπνεύσει» και άλλες οικογένειες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεκδικώντας υψηλές αμοιβές.

«Το ότι ένα κορίτσι μπορεί να πουληθεί για να παντρευτεί στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως σήμερα, είναι απίστευτο. Αυτή η βάρβαρη χρήση της τεχνολογίας θυμίζει σκλαβοπάζαρα», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στη χώρα, George Otim.

Έγινε viral

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Phillips Ngong ισχυρίστηκε, μιλώντας στο CNNi ότι η δημοπρασία έγινε αυτοπροσώπως και όχι στο Facebook. Σύμφωνα με τον Ngong, ο άντρας που υπερίσχυσε στη δημοπρασία, ένας επιχειρηματίας ονόματι Kok Alat, δεν έμαθε για το κορίτσι από το Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια δεν είχε πρόθεση να κάνει ανάρτηση στο Facebook, αλλά το ποσό που δινόταν ως προίκα για εκείνη ήταν υψηλότερο από το συνηθισμένο και δημιούργησε πολλές συζητήσεις ανάμεσα στους χρήστες του μέσου.

«Στο Νότιο Σουδάν, το Facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι ολοκαίνουριο. Κάποιος έβγαλε μια φωτογραφία και αυτή έγινε viral».

Ενώ το Facebook ισχυρίστηκε ότι η ανάρτηση κατέβηκε στις 9 Νοεμβρίου, αναρτήσεις χρηστών εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

south sudan

Στις αναρτήσεις αυτές γίνεται λόγος για την τιμή που προσέφερε για το κορίτσι από τον πλειοδότη με τη μεγαλύτερη προσφορά, καθώς και για το πόσα χρήματα θα προσέφεραν οι χρήστες του Facebook για εκείνη.

Ο γάμος του κοριτσιού είναι ακόμα θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα αφού ένας κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμάται ότι ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους. Αυτό συνιστά άμεση παραβίαση της νομοθεσίας περί γάμου παιδιών από αυτούς που είναι στην εξουσία, αναφέρει ο Ngong και εξηγεί: «Οτιδήποτε συμβαίνει που δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού είναι παραβίαση και το σύνταγμα και οι νόμοι είναι πολύ σαφείς γι’αυτό».

Τι ισχυρίζεται το Facebook

Σε δήλωσή του στο CNNi, ο εκπρόσωπος του Facebook τονίζει ότι το εμπόριο ανθρώπων–είτε είναι αναρτήσεις, ή σελίδες, διαφημίσεις ή ομάδες, δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα, και προσθέτει ότι αφαίρεσαν την εν λόγω ανάρτηση και απενεργοποίησαν μόνιμα τον λογαριασμό αυτού που την ανέβασε.

«Βελτιώνουμε πάντα τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για την αναγνώριση περιεχομένου που είναι αντίθετο στην πολιτική μας, διπλασιάζοντας μεταξύ άλλων την ομάδα ασφάλειας μας σε περισσότερους από 30.000 και επενδύοντας στην τεχνολογία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Otim από την Plan International, επεσήμανε στο CNNi ότι οι πληρωμές είναι μέρος της κουλτούρας της χώρας, αλλά ότι σε αυτή την περίπτωση «πήγε σε άλλο επίπεδο, εξαιτίας της τεχνολογίας».

Η Εθνική Συμμαχία για Γυναίκες Δικηγόρους της χώρας η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια, σημείωσε ότι το νυφοπάζαρο δεν στήθηκε στο Facebook από την οικογένειά της, αλλά από κάποιον άλλον κάτοικο της κοινότητας και ότι η μητέρα του κοριτσιού «δεν ήταν χαρούμενη γι’αυτό».

Ο γάμος του κοριτσιού έγινε στις 3 Νοεμβρίου και το τίμημα ήταν το υψηλότερο που έχει πληρωθεί ποτέ ως προίκα στην περιοχή.

Οργανώσεις για την ισότητα των δύο φύλων καλούν το Facebook να βελτιώσει τις πρακτικές του, ενώ η Plan International κάλεσε την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν να διερευνήσει και να θέσει σε διαθεσιμότητα όσους αξιωματούχους συμμετείχαν στη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef από τον Νοέμβριο του 2017, 52% των κοριτσιών στο Νότιο Σουδάν παντρεύονται προτού να γίνουν 18. Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι τα υψηλά επίπεδα φτώχειας, αστάθειας και του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα, εντείνουν τέτοιου είδους γάμους, αφού οι οικογένειες θεωρούν ότι έτσι μπορούν να βγουν από τη φτώχεια.

Facebook under fire for posts on auction of child bride, By Bianca Britton, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ