TECH

Ο έφηβος που ανακάλυψε το bug της λαθροακρόασης στα iPhone πριν γίνει viral

Ο έφηβος που ανακάλυψε το bug της λαθροακρόασης στα iPhone πριν γίνει viral
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SASCHA STEINBACH

Ένας… 14χρονος ήταν αυτός που ανακάλυψε πρώτος το σφάλμα στο λογισμικό βιντεοκλήσεων FaceTime της Apple πριν ακόμα προκληθεί όλος ο «σάλος» και γίνει viral!

Ο Grant Thompson δεν είχε σχολείο και προσπαθούσε απλά να επικοινωνήσει με τους φίλους του για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, όταν ξαφνικά εντόπισε κάτι… τρομακτικό: ένα bug στο FaceTime του iPhone του που επέτρεπε στη συσκευή τη λαθροακρόαση!

Τη Δευτέρα, η Apple απενεργοποίησε τη δυνατότητα των χρηστών να κάνουν ομαδικές κλήσεις μέσω FaceTime, αφού και άλλοι χρήστες άρχισαν να σπείρουν τον «πανικό», κοινοποιώντας βίντεο του σφάλματος στα social media.

Η εταιρεία - κολοσσός δήλωσε στο CNNi Business πως έχει εντοπίσει το σφάλμα, έχει ήδη βρει τη λύση και μέσα στη βδομάδα μία νέα ενημέρωση συστήματος θα είναι διαθέσιμη.

Η μητέρα του 14χρονου Grant, Michele, τις εννέα μέρες που μεσολάβησαν ώσπου η Apple να ενημερωθεί για το πρόβλημα, αναφέρει πως δοκίμασε τα πάντα για να τους «τραβήξει» την προσοχή και να τους ενημερώσει. Έστειλε email και φαξ, πήρε τηλέφωνα, ενώ έκανε μέχρι και tweet με αναφορά στον διευθύνων σύμβουλο Tim Cook!

Η Michele είναι δικηγόρος και ήθελε να βεβαιωθεί πως η Apple θα διορθώσει το πρόβλημα άμεσα πριν το εκμεταλλευτούν «τα λάθος άτομα».

Στις 20 Ιανουαρίου, έγραψε για το πρόβλημα τόσο στο Facebook, όσο και στο Twitter: «Ο έφηβος γιος μου ανακάλυψε ένα σημαντικό σφάλμα στη νέα έκδοση των iOS. Μπορεί να ακούσει τις συζητήσεις σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Έχω βίντεο. Έχω ήδη ενημερώσει την εταιρεία και περιμένω απάντηση. Τρομακτικό!».

Η Michele πρόσεξε ιδιαίτερα τι ανέφερε γιατί δεν ήθελε οι άνθρωποι να καταλάβουν πώς ακριβώς μπορούν να το κάνουν κι αυτοί.

Δυστυχώς όμως, δεν έλαβε απάντηση, μέχρι τη μέρα που το σφάλμα έγινε viral!

Ο μικρός της γιος ανακάλυψε το bug όταν κάλεσε έναν φίλο του, αλλά δεν του απάντησε. Τότε, πήγε να προσθέσει σε μία ομαδική συνομιλία έναν άλλο του φίλο και κατάλαβε πως μπορεί να ακούσει τα πάντα μέσα από το κινητό του πρώτου ατόμου που κάλεσε, παρά το γεγονός πως δεν είχε απαντήσει!

Σε μερικές περιπτώσεις, σύμφωνα με άλλους, το σφάλμα μπορούσε ακόμη να δώσει πρόσβαση και στην κάμερα της συσκευής…

Τότε ο 14χρονος μαζί με τους φίλους του, προσπάθησε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Έτσι «κάναμε αρκετές κλήσεις και καταλάβαμε πως μπορούσαμε ουσιαστικά να “αναγκάσουμε” κόσμο να απαντήσει στις βιντεοκλήσεις χωρίς καν να το γνωρίσει. Όταν επιβεβαιωθήκαμε λοιπόν, το είπα στη μητέρα μου» αναφέρει στο CNNi ο Grant.

Μάλιστα, ο έφηβος αποκάλυψε πως τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η τεχνολογία και θα ήταν αρκετά καλό γι’ αυτόν να μάθει η Apple για την ανακάλυψή του!

This 14-year old found Apple's FaceTime bug before it went viral
By Heather Kelly, CNNi Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ