TECH

Νέο πρόστιμο της Ε.Ε. κατά της Google

Νέο πρόστιμο της Ε.Ε. κατά της Google
AP Photo/Francisco Seco

Νέο πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Google, καθώς έκρινε πως η εταιρεία έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά επιβάλλοντας σειρά περιοριστικών ρητρών σε συμβόλαια με ιστότοπους τρίτων μερών «μπλοκάροντας» έτσι τους ανταγωνιστές του κολοσσού από το να τοποθετούν τις δικές τους διαφημίσεις.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του διαδικτυακού κολοσσού τα περασμένα δύο χρόνια.
Το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από το αρχικό των 6,76 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στη Google στις δύο προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ.

«Σήμερα η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 1.49 δισεκατομμυρίων ευρώ για παράνομη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μεσιτείας διαδικτυακών διαφημίσεων αναζήτησης» δήλωσε η Επίτροπος Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, και συμπλήρωσε:

«Η Google εδραίωσε τη δεσπόζουσα θέση της στις διαδικτυακές διαφημίσεις αναζήτησης και θωρακίστηκε έναντι της πίεσης των ανταγωνιστών, επιβάλλοντας αντιανταγωνιστικούς συμβατικούς περιορισμούς στους ιστοτόπους τρίτων μερών. Αυτό είναι παράνομο βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Το παράπτωμα διήρκεσε πάνω από 10 έτη και είχε ως αποτέλεσμα να μην δοθεί σε άλλες εταιρείες η δυνατότητα να φανούν ανταγωνιστικές σε αξιοκρατική βάση και να καινοτομήσουν - ενώ παράλληλα στέρησε από τους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ