TECH

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται εθισμός

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται εθισμός
EPA/ MAREK ZAKRZEWSKI

Μπορεί τα βιντεοπαιχνίδια να είναι εθιστικά;

Ένας αμερικάνος ειδικός δεν έχει καμία αμφιβολία για το θέμα. Ο Ντάγκλας Τζεντίλε, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Αϊόβα Στέιτ ερευνά το ζήτημα για δεκαετίες. «Στην πρώτη μου μελέτη το 1999 προσπαθούσα να αποδείξω πως τα βιντεοπαιχνίδια δεν προκαλούν εθισμό. Φαίνεται πως έκανα λάθος» δήλωσε στο CNN.

Σύμφωνα με την έρευνα του το 8,5% των παιδιών που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στις ΗΠΑ είναι εθισμένα σε αυτά, ενώ πάντα σύμφωνα με τις έρευνες του Τζεντίλε αντίστοιχα είναι τα νούμερα και παγκοσμίως.

Για τον Τζεντίλε, η μεγάλη προσβασιμότητα στις νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη του ευρυζωνικού Διαδικτύου έχουν συντελέσει σε αυτό το φαινόμενο. «Είναι δύσκολο να εθιστείς σε ένα ναρκωτικό αν δεν έχεις πρόσβαση σε αυτό» εξηγεί ο Τζεντίλε.

Για όλους αυτούς τους λόγους βλέπουμε πως η διαταραχή που σχετίζεται με τα παιχνίδια στο Ίντερνετ γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο έχει ο καθένας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών σπίτι του, αλλά επιπλέον έχει και ένα κινητό τηλέφωνο με το οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια από παντού».

Κατά τον Τζεντίλα τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν στον παίχτη αυτονομία, καθώς έχει τον απόλυτο έλεγχο, την έννοια του «ανήκειν», καθώς συνδέεται με άλλους ανθρώπους, όπως και στήριξη στην αυτοπεποίθηση του, ειδικά αν είναι καλός σε αυτά.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ένωση η διαταραχή που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια χρειάζεται περαιτέρω κλινική έρευνα πριν καταχωρηθεί επισήμως στη λίστα με τις διαταραχές.

When video games become an addiction
By Samantha Bresnahan and Will Worley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ