TECH

Ο αλγόριθμος που καταρρίπτει τις θεωρίες συνομωσίας

Ο αλγόριθμος που καταρρίπτει τις θεωρίες συνομωσίας
NASA

Εξισώσεις υπολογίζουν και ακυρώνουν τις ανεδαφικές θεωρίες συνωμοσίας. Όπως το αν η γη είναι επίπεδη, ένα θέμα που επανήλθε αυτή την βδομάδα από τα... αδιάσειστα στοιχεία ενός ράπερ, έδειξε πως οι θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται γρήγορα, αλλά μια νέα μελέτη χρησιμοποιεί μαθηματικά για να εξετάσει τη βιωσιμότητα των μεγαλύτερων θεωριών συνωμοσίας.

Μερικές από τις μεγαλύτερες θεωρίες συνομωσίας είναι οι εξής: Οι προσγειώσεις των Η.Π.Α στην Σελήνη, η θεραπεία για τον καρκίνο που συνεχώς καταστέλλεται, οι επιβλαβείς εμβολιασμοί, η επίπεδη Γη και η απάτη της κλιματικής αλλαγής.

Αυτές οι θεωρίες και άλλες πολλές, είναι δύσκολο να απομυθοποιηθούν, καθώς οι οπαδοί των συνωμοσιών βρίσκονται... ανάμεσά μας και κυρίως στο Ίντερνετ. Ο Δρ David Robert Grimes όμως, ένας φυσικός και ερευνητής που μελετάει τον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο για να αποδείξει ότι όλες αυτές οι συνομωσίες είναι απλώς ένα μεγάλο αστείο.

Ο ράπερ Ray Simmon Bobby Jr (γνωστός και ως BOB) εξαπέλυσε έναν καταιγισμό από tweets αυτήν την εβδομάδα υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και άφησε να εννοηθεί ότι οι ισχυροί του πλανήτη προσπαθούν να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα. «Εδώ στην Αμερική, ο καθένας μπορεί να είναι οτιδήποτε, να λατρεύει το τίποτα, και να πιστεύει στο τίποτα ... εκτός από το γεγονός ότι η γη δεν είναι στρογγυλή ... αν υποστηρίζετε αυτό ,θα σας κρεμάσουν», έγραψε ο ίδιος. «Θέλουν να είμαι ένας καλός μικρός ράπερ», να τραγουδάω και να χορεύω χωρίς να αμφισβητώ τα πράγματα ... «Πηγαίνω κόντρα στους μεγαλύτερους ψεύτες της ιστορίας ... έχετε εξαπατηθεί».
«Τα αποτελέσματά μου δείχνουν ότι οποιαδήποτε συνωμοσία έχει πάνω από μερικές εκατοντάδες οπαδούς καταρρέει», λέει ο Grimes και αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian. Παραδέχεται ότι ορισμένες θεωρίες συνωμοσιών ήταν πραγματικές, από το σκάνδαλο του Watergate μέχρι και το περιβόητο πείραμα Tuskegee όταν Αφρό-Αμερικανοί άνδρες με τη νόσο της σύφιλης δεν είχαν πρόσβαση στην πενικιλίνη, αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τον Edward Snowden. Αυτές οι πραγματικές συνωμοσίες, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη και σε άκρως μυστικούς οργανισμούς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας ακούσιας ή εκούσιας διαρροής.

Ο επιστήμονας και δημοσιογράφος εφήρμοσε τον αλγόριθμο που έχει συνθέσει σε 4 θεωρίες συνομωσίας, χρησιμοποιώντας ως βασικό κριτήριο τη μυστικότητα και την αποφυγή των διαρροών από τους συμμετέχοντες σε αυτήν, εκτιμώντας τον αριθμό το μέγιστο αριθμό των ανθρώπων που θα έπρεπε να εμπλέκονται και το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα που θα μπορούσε αυτός να διατηρηθεί. «Σύμφωνα με τα ευρήματα, σε οποιαδήποτε θεωρία συμμετέχουν περισσότεροι από μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, γρήγορα καταρρέει». Για να διατηρηθεί η μυστικότητα μίας συνομωσίας 5 χρόνια, ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 2.521, για πάνω από δέκα χρόνια μάξιμουμ 1.000 άνθρωποι, για να κρατηθεί μυστική πάνω από έναν αιώνα, 125 συνωμότες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η θεωρία της ψεύτικης προσελήνωσης, με μέγιστο αριθμό συνωμοτών 410.000 ανθρώπους θα αποκαλυπτόταν σε 3 χρόνια και 8 μήνες, η απάτη της κλιματικής αλλαγής (405.000) άνθρωποι σε 3 χρόνια και 9 μήνες και οι επικίνδυνοι εμβολιασμοί (22.000) σε 3 χρόνια και 2 μήνες.

Ο Grimes ισχυρίζεται ότι οι συνωμοσίες σε επιστημονικά πεδία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουν σε πέπλο σιωπής, λόγω της κριτικής προσέγγισης και της γνώσης των πραγματικών δεδομένων από άλλους επιστήμονες: «Ακόμη και αν μία μικρή ομάδα απατεώνων επιστημόνων παραποιούσαν στοιχεία για την κλιματική αλλαγή ή επιχειρούσαν να καλύψουν πληροφορίες για τα εμβόλια, εάν εξετάζονταν από άλλους επιστήμονες θα μπορούσαν να ακυρώσουν άμεσα αυτές τις θεωρίες. Για να παρακάμψουν αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων σε έναν τομέα θα πρέπει να συνωμοτούν μεταξύ τους. Ένα γεγονός το οποίο το μοντέλο προβλέπει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι δυνατό».

Παραδέχεται ωστόσο, ότι οι συνωμοσιολόγοι δεν θα επηρεάζονταν από τις εξισώσεις του: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι μια απλή μαθηματική απόδειξη, θα τους έκανε να αλλάξουν την γνώμη τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ