TECH

Προχωρά το «Σύζευξις ΙΙ» με προκήρυξη νέων διαγωνισμών

Προχωρά το «Σύζευξις ΙΙ» με προκήρυξη νέων διαγωνισμών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Με την προκήρυξη έξι ακόμα διαγωνισμών από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ για το έργο Σύζευξις ΙΙ, ολοκληρώνεται ο βασικός κορμός των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά που διασυνδέει όλους τους φορείς του Δημοσίου τομέα και παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή πρόσβασή τους στο Ιnternet με υψηλές ταχύτητες, καθώς και την υποδομή για παροχή προηγμένων υπηρεσιών τηλεφωνίας και τηλεδιάσκεψης. Έργο που πρόκειται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Από την ημέρα υπογραφής των πέντε υποέργων του Σύζευξις ΙΙ στις 04/07/2019, έχουν προκηρυχθεί 30 διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού περίπου 570 εκατ. ευρώ, και απομένουν ακόμα 3 προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ, οι οποίοι προβλέπεται να δημοπρατηθούν στο προσεχές διάστημα, καλύπτοντας έτσι συνολικά τις ανάγκες του έργου.

Δύο εκ των πέντε υποέργων του Σύζευξις ΙΙ, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 28 εκατ. ευρώ που αφορούν στα υποέργα κεντρικής υποδομής διασύνδεσης SIX & DC και ISP & SLA, είναι ήδη σε υλοποίηση και βρίσκονται στη παραλαβή της πρώτης φάσης τους, της «Μελέτης Εφαρμογής», ενώ για τα άλλα 3 υποέργα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, η υπογραφή όλων των εκτελεστικών συμβάσεων των 30 διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα γίνει το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2020.

Με τους μίνι διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν χθες, Δευτέρα, και αφορούν στο υποέργο «Υποδομές ασφάλειας / τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 130 εκατ. ευρώ, πλέον έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου.

Το αντικείμενο των διαγωνισμών του υποέργου, περιλαμβάνει την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού τηλεφωνίας, με κατάλληλες προδιαγραφές που να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις ανάγκες υπηρεσιών τηλεφωνίας του φορέα που είναι εγκατεστημένος, τη διαχείριση και υποστήριξη των τηλεφωνικών υποδομών για όλη την διάρκεια του έργου, καθώς και τη παρακολούθηση και παραμετροποίηση των υποδομών τηλεφωνίας με σκοπό την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους για όλη τη διάρκεια του έργου επίσης. Ακόμα περιλαμβάνει τη προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των υποδομών κεντρικής ασφάλειας, καθώς και δομημένης καλωδίωσης, τηλεδιάσκεψης και τηλεπαρουσίας σε όποιους φορείς απαιτείται.

Στο άμεσο διάστημα, μέχρι τέλος του Μαΐου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το υποέργο «Ασύρματη Νησίδα» που αφορά στην παροχή υπηρεσίας Bulk SMS (72 εκατ. μηνύματα) από το Δημόσιο και τέλος, θα ακολουθήσουν οι εναπομείναντες δύο διαγωνισμοί για το ίδιο έργο, που αφορούν σε πακέτα υπηρεσιών κινητής, κινητά τηλεφώνα και πακέτα δεδομένων.

Με την ολοκλήρωση του Σύζευξις ΙΙ, πάνω από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου, θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Εκτιμάται ότι αρχές του 2021 θα έχει μεταπέσει το πρώτο κύμα φορέων στο Σύζευξις ΙΙ και θα απολαμβάνει τις προηγμένες υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτό στη Δημόσια Διοίκηση.

Επίσης, Cosmote, Vodafone και Wind είναι οι ανάδοχοι που υπέγραψαν συμφωνία – πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (προύπολογισμού 38,7 εκατ. ευρώ) όπου και εδώ θα υπάρχουν «μικροί» διαγωνισμοί.

Το δεύτερο τμήμα αφορά το κομμάτι των υποδομών που απαιτούνται για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 162 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει υποδομές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης, κεντρική υποδομή διασύνδεσης δικτύου, υποδομές κέντρων δεδομένων καθώς και υπηρεσίες που αφορούν την κεντρική παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά και ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας.

Όσον αφορά στα συγκεκριμένα έργα, στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό υπάρχουν δύο ανάδοχοι που υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο και θα έχουμε και εδώ «μίνι» διαγωνισμούς. Πρόκειται για την κοινοπραξία των ΟΤΕ – Space Hellas – Unisystems καθώς και της Logicom Solutions.

Ανάδοχος για το έργο που αφορά το κέντρο δεδομένων και το κέντρο διασύνδεσης αναδείχθηκε η ΤΙ Sparkle με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια.

Τέλος, για το έργο που αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο και τη διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των ΟΤΕ – Space – Unisystems – Intrasoft International.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ