TECH

Φωτογράφος απεικονίζει τους «αόρατους συγκατοίκους» μας, τα έντομα

Φωτογράφος απεικονίζει τους «αόρατους συγκατοίκους» μας, τα έντομα
CNN International

Μία πρωτότυπη φωτογράφηση των “αόρατων συγκατοίκων” μας, όπως τους ονομάζει, έκανε ο φωτογράφος Ντάνιελ Καρίκο. Τα πλάσματα που φωτογραφίζει δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις φωτογενή.

Πιθανοί τρόποι για να τα περιγράψεις είναι οι εξής: τρομακτικά ή συναρπαστικά. Ποια είναι αυτά; Τα κοινά έντομα που βρίσκονται παντού σε ένα νοικοκυριό.

“Μοιάζουν σχεδόν με χαρακτήρες που μπορείς να συναντήσεις στην σκηνή της καντίνας στην ταινία ‘Star Wars’”, λέει ο Κάρικο.

Από το 2012, ο Κάρικο δημιουργεί εντυπωσιακά πορτραίτα των μικρών τεράτων, με τα οποία συγκατοικούμε καθημερινά, τα οποία περιλαμβάνουν κάνθαρους, σκαθάρια που κρύβονται στα χαλιά, σκώρους, μυρμήγκια και ψαλίδες.

Ο εξοπλισμός του δεν είναι αυτός που θα περίμενες. Συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό πανεπιστημιακού εργαστηρίου: ένα στερεοσκοπικό μικροσκόπιο και ένα εξελιγμένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης.

“Δεν δουλεύουν πολλοί με αυτή την προσέγγιση”, σημείωσε ο Καρίκο, βοηθός καθηγητής καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο East Carolina. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία άνω των 50 φωτογραφιών, με εκπληκτικά χρώματα και λεπτομέρειες.

“Αυτό με προσέλκυσε πρώτο. Με γυμνό μάτι βλέπεις ένα καφέ έντομο. Όταν το μεγεθύνεις, βλέπεις τα εκπληκτικά χρώματα της επεξεργασίας. Είναι ένα ευχάριστο σχέδιο”, λέει ο Καρίκο.

Στην πορεία άρχισε να πειραματίζεται με το φως του εργαστηριακού εξοπλισμού πάνω στα έντομα. Το φως στις φωτογραφίες είναι εμπνευσμένο από πίνακες μερικών σπουδαίων ζωγράφων όπως ο Γιοχάνες Βερμίρ.

Ποια είναι, όμως, η μέθοδός του; Ο Κάρικο μπορεί να βρει έναν νεκρό έντομο στο σπίτι ή στο γραφείο του. Αφού το επιλέξει ως υποψήφιο για το πορτραίτο του, το φέρνει στο εργαστήριο και το τοποθετεί κάτω από το στερεοσκοπικό μικροσκόπιο με μία ψηφιακή κάμερα ακριβώς από πάνω του. Κάτω από φώτα LED, χρησιμοποιεί λαβίδες για να στήσει τα έντομα.

Στη συνέχεια τοποθετεί το έντομο σε ένα θάλαμο κενού, για να μπορεί να απεικονιστεί από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Στη συνέχεια συνδυάζει τις εικόνες από τα δύο μικροσκόπια, για να δημιουργήσει το τελικό αποτέλεσμα. Χρειάζονται 15 με 25 ώρες για την κάθε φωτογραφία, ανάλογα με το έντομο, όπως λέει.

"Όταν έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τα έντομα με τα οποία μοιραζόμαστε το σπίτι και τη δουλειά μας, μπορεί να αναπτύξεις μια επικοινωνία μαζί τους. Αυτή η επικοινωνία, μπορεί να είναι η γέφυρα μεταξύ των κόσμων της τέχνης και της επιστήμης", λέει.

Meet your invisible roommates

By Thom Patterson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ