TECH

Στην πόλη του μέλλοντος η κινητή τηλεφωνία έχει κεντρικό ρόλο

Στην πόλη του μέλλοντος η κινητή τηλεφωνία έχει κεντρικό ρόλο

Σε μία γωνία του Fira Gran Via της Βαρκελώνης, όπου πραγματοποιείται το Mobile World Congress, το GSMA, η παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που είναι και ο διοργανωτής του MWC, έχει δημιουργηθεί το Smart Innovation City ή στα ελληνικά η έξυπνη καινοτόμα πόλη. Και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μία γεύση από τις καινοτομίες που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται παγκοσμίως χάρη στην εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας.

Έξυπνα αυτοκίνητα και ποδήλατα που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους servers του δήμου που τους ενημερώνει που να παρκάρουν, συστήματα παράδοσης των αποσκευών στο αεροδρόμιο που ενημερώνουν τον επιβάτη για το που ακριβώς είναι η βαλίτσα του, αεροπλάνα με προηγμένα συστήματα ψυχαγωγίας, οδοντόβουρτσες που σε καθοδηγούν μέσα από ένα app στο smartphone για το πόσο πρέπει ακόμη να βουρτσίσεις τα δόντια σου, «έξυπνες» ζυγαριές αλλά και θερμόμετρα και πιεσόμετρα. Όλα αυτά είναι προϊόντα που μπορεί να δεις κανείς περιδιαβαίνοντας όχι μόνο το Smart Innovation City αλλά γενικότερα τους χώρους του MWC, όπου μία από τις πιο δημοφιλείς λέξεις είναι «ΙοΤ». Πρόκειται για τη συντομογραφία για το Internet of Things ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το οποίο αφορά την απόκτηση «εξυπνάδας» από συσκευές κάθε είδους και κάθε χρήσης μέσω της διασύνδεσης της με το Διαδίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Τσακ Ρόμπινς υποστήριξε σε ένα από τα πάνελ του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του MWC, ότι μέχρι το 2020 από 18 δισ. διασυνδεδεμένες συσκευές θα φθάσουμε στα 50 δισ., γεγονός που θα επιφέρει δραστικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στα μοντέλα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γουϊλλιαμ Ρου, διευθύνοντα σύμβουλο της GE Digital, αν μία επιχείρηση δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να ψηφιοποιηθεί, τότε πολύ απλά δεν θα επιβιώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπάρχει περίπτερο μεγάλης εταιρείας στο MWC χωρίς αναφορά στο ΙοΤ, το οποίο είναι από τις κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Στους εκθεσιακούς χώρους μπορείς να βρεις κάθε είδους συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, από ένα ζευγάρι γυαλιά, που είδαμε στο περίπτερο της Intel μέχρι τα «έξυπνα» οχήματα στο περίπτερο της Ford.

Ακόμη και πληρωμές μπορεί πλέον να κάνει κανείς φορώντας ένα μπουφάν που διαθέτει το απαραίτητο αξεσουάρ και έχει πιστοποιηθεί από τη Visa ή τη MasterCard.

Για τη διασύνδεση όλων αυτών των συσκευών χρησιμοποιούνται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Και το πρόβλημα που ενδεχομένως να υπάρξει είναι ότι τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο χιλιάδων συσκευών που είναι στον ίδιο χώρο, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι αρκετά μεγάλη. Γι’ αυτό και έχει αρχίσει να υπάρχει μία έντονη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη χρήσης του αποκαλούμενου Narrow-Band IoT (NB-IoT), μίας τεχνολογίας σύνδεσης συσκευών μέσω δικτύων κινητής επικοινωνίας όπου η κατανάλωση ενέργειας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο χιλιάδων συσκευών. Σημειωτέον πάντως πως η έλευση του 5G αναμένεται να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πάντως, ο χώρος όπου το ΙοΤ επιφέρει σαρωτικές αλλαγές είναι αυτός της αυτοκίνησης με τα οχήματα να γίνονται πλέον «έξυπνα» όπως φάνηκε στο φετινό MWC.

MGC 2

Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Ford, επιδεικνυόταν η τελευταία γενιά του Ford Sync, του συστήματος ψυχαγωγίας και πλοήγησης της αμερικανικής εταιρείας που διαθέτει τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο οδηγός έχει πρόσβαση σε πολλαπλά στοιχεία προκειμένου να κινηθεί εντός ή εκτός πόλης αλλά και να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για την μετακίνηση του.

Παρών στη Βαρκελώνη και η Mercedes, τα στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για ένα νέο ψηφιοποιημένο οικοσύστημα, όπου το αυτοκίνητο συνδέεται με άλλα οχήματα για ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, μπορεί να παρκάρει μόνο του ή να κινείται μόνο του. Το όραμα που υπάρχει είναι αρκετά ευρύ και οι εφαρμογές πολλές αλλά πρακτικά άπαντες μιλάνε για μία ραγδαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε.
Το αυτοκινούμενο όχημα είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουν πολλοί, ενώ επιπλέον η διασύνδεση με άλλες συσκευές προσφέρει πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, στο περίπτερο της Visa, υπήρχε μία BMW, εξοπλισμένη με μία ειδική εφαρμογή, η οποία, όταν τα καύσιμα έπεφταν κάτω από κάποιο όριο, πρότεινε στον οδηγό να επισκεφτεί βενζινάδικο με το οποίο, μάλιστα, μπορούσε να επικοινωνήσει ώστε να πάει στην σωστή αντλία. Ο οδηγός επέλεγε πόση βενζίνη ήθελε να βάλει και η πληρωμή γινόταν αυτόματα με τη χρήση κάρτας. Και όλα αυτά μέσα από την οθόνη του αυτοκινήτου.

Όλα αυτά μοιάζουν να προέρχονται από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να παρέχονται αρκετές από αυτές τις εφαρμογές που εντάσσονται και στα σχέδια που υπάρχουν σε όλα τα μέρη του κόσμου για πιο έξυπνες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ