TECH

Διαθέσιμες όλο και περισσότερες κινητές συσκευές 5G

Διαθέσιμες όλο και περισσότερες κινητές συσκευές 5G
ASSOCIATED PRESS

Όλο και περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς ξεκινούν την εμπορική λειτουργία τους και αυτό ωθεί τους κατασκευαστές να «επιταχύνουν» τον ρυθμό παρουσίασης συσκευών που αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Global Mobile Suppliers Association (GSA), ο αριθμός των διαθέσιμων στο εμπόριο συσκευών 5G στην αγορά αυξήθηκε κατά 20% μέσα σε έναν μόλις μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλείται η GSA στα τέλη Ιουλίου υπήρχαν εμπορικά διαθέσιμες 162 συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, έναντι 135 συσκευών στα τέλη Ιουνίου.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι ανακοινώσεις για τη μελλοντική διάθεση συσκευών 5G συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τον Ιανουάριο του 2020, ο αριθμός των ανακοινωμένων συσκευών 5G ξεπέρασε τις 200 για πρώτη φορά. Μέχρι το τέλος Ιουλίου 364 συσκευές είχαν ανακοινωθεί, εκ των οποίων 162 ήταν εμπορικά διαθέσιμες.

Να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις που μετρά η GSA δεν περιλαμβάνονται μόνο smartphones, αλλά και φορητοί υπολογιστές, tablets, modems, drones, robots, τηλεοράσεις, κάμερες και USB.

Με βάση τις δηλώσεις των κατασκευαστών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 200 αντίστοιχες συσκευές θα είναι διαθέσιμες εμπορικά στην παγκόσμια αγορά έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2020. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, πολλά χρονοδιαγράμματα για το λανσάρισμα συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G έχουν μείνει μετέωρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Από πλευράς ζήτησης ήδη οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την αγορά του 5G. Για παράδειγμα, εξαιρετική δυναμική δείχνουν οι πωλήσεις 5G smartphones στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τα «έξυπνα» κινητά, αυτή της Κίνας. Για την ακρίβεια ένα στα τρία smartphone (33%), που πωλήθηκε στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υποστήριζε την τεχνολογία 5G, σε σύγκριση με μόλις 16% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό μάλιστα ήταν ακόμη υψηλότερο τον Ιούνιο, όπου πάνω από το 40% των smartphones που πωλήθηκαν ήταν 5G ready, σύμφωνα με το «Counterpoint’s Market Pulse» της Counterpoint Research.

Σύμφωνα με τις υπάρχουsες εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμό των συνδέσεων 5G θα φθάσει στα 190 εκατ. μέχρι το τέλος του 2020 και στα 2,8 δισ. μέχρι το τέλος του 2025, όπως επισημαίνει το πρόσφατο Ericsson Mobility Report. Σύμφωνα δε με την Gartner, τα κινητά τηλέφωνα τεχνολογίας 5G εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 11% των συνολικών πωλήσεων κινητών το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ