TECH

Ευρυζωνικές συνδέσεις: Υψηλότερες ταχύτητες στο Διαδίκτυο αναζητούν οι Έλληνες

Ευρυζωνικές συνδέσεις: Υψηλότερες ταχύτητες στο Διαδίκτυο αναζητούν οι Έλληνες
Pixabay

Στις ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων (άνω των 50 Mbps) στράφηκαν οι Έλληνες καταναλωτές το τελευταίο εξάμηνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 και η εργασία εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CNN Greece, πλέον εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ευρυζωνικών συνδέσεων αφορά ταχύτητες λήψης δεδομένων από 50 Mbps και πάνω.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι συνδέσεις άνω των 50 Mbps έχουν ξεπεράσει το 1,4 εκατ. όταν ο συνολικός αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων είναι περίπου στα 4,2 – 4,3 εκατ. με το ποσοστό διείσδυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχει ξεπεράσει το 80% και τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης να θεωρούνται σχετικά περιορισμένα.

Σε σχέση με το τέλος του 2019, η αύξηση είναι σημαντική και εκτιμάται σε πάνω από 20%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων (άνω των 50 Mbps) ενισχύθηκε κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο τέλος του 2019 ο συνολικός αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα είχε ανέλθει στα 4,19 εκατ., εκ των οποίων το 26,9% αφορούσε γραμμές με ταχύτητα λήψης πάνω από τα 50 Mbps.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και η εφαρμογή του μοντέλου της τηλεργασίας οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην απόφαση να αναβαθμίσουν την ευρυζωνική σύνδεση τους καθώς τα 24 Mbps στη λήψη δεδομένων δεν ήταν αρκετά. Ιδίως από τη στιγμή που σε μία οικογένεια όλα τα μέλη ήθελαν να έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, λόγω των τηλεδιασκέψεων, οι οποίες ξαφνικά έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πολλών εργαζομένων, υπάρχει η ανάγκη και για μεγαλύτερες ταχύτητες στην αποστολή δεδομένων (upload). Στις συνδέσεις των 50 Mbps η ταχύτητα αποστολής είναι έως 5 Mbps που θεωρείται ικανοποιητική μεν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή.

Γι’ αυτό και ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών σπεύδει να αποκτήσει μία σύνδεση στα 100 Mbps (λήψη) που προσφέρει 10 Mbps για το upload. Οι προσφορές των τηλεπικοινωνιακών παρόχων βοήθησαν προς αυτή τη στροφή.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για όλα τα νοικοκυριά να «ανεβάσουν» σημαντικά την ταχύτητα σύνδεσης τους, καθώς μία βασική προϋπόθεση είναι να έχει αναβαθμιστεί η υποδομή του τηλεπικοινωνιακού δικτύου που καλύπτει την περιοχή τους.

Δηλαδή, θα πρέπει να έχει φθάσει οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα (fiber to the curve – FTTC) που τους εξυπηρετεί.

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι η κάλυψη με FTTC πλησιάζει το 60% των νοικοκυριών της χώρας.

Συνδέσεις οπτικών ινών

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν συνδέσεις όπου η οπτική ίνα φθάνει μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH).

Οι συνδέσεις FTTH που προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θεωρητικά είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνες μέσω FTTC (100 και 200 Mbps), όμως, πρακτικά η εμπειρία είναι καλύτερη καθώς «κλειδώνουν» πάρα πολύ κοντά στο θεωρητικά υψηλότερο όριο και έχουν χαμηλότερη απόκριση (latency). Επιπλέον, σε περίπτωση που το αποφασίσουν οι πάροχοι μπορούν να φθάσουν την ταχύτητα λήψης αλλά και αποστολής μέχρι το 1 Gbps!

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως τα νοικοκυριά που μπορούν να αποκτήσουν FTTH φθάνουν στις 300 χιλιάδες, αριθμός που αναμένεται να πλησιάσει τις 450 χιλιάδες στο τέλος του 2020. Σημειωτέον πως υπάρχει και επιδότηση από την πλευρά του κρατους μέσω της δράσης Superfast Brodband (SFBB), η οποία φθάνει συνολικά στα 360 ευρώ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος απόκτησης και χρήσης μίας FTTH σύνδεσης.

Στο τέλος του 2019, το ποσοστό των συνδέσεων FTTH κυμαινόταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αλλά η τάση είναι πλέον ιδιαίτερα αυξητική με τον COVID-19 αλλά και την επέκταση της δράσης SFBB και στις επιχειρήσεις να θεωρούνται οι κύριοι λόγοι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός των αιτήσεων για την απόκτηση κουπονιού για την απόκτηση σύνδεσης FTTH έχουν ξεπεράσει πλέον 13300, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 66% σε σχέση με εκείνον στις αρχές Απριλίου που ήταν στις 8000.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η αυξητική τάση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθώς η κάλυψη με FTTH θα διευρύνεται και οι καταναλωτές θα καταλαβαίνουν καλύτερα τα οφέλη που προσφέρει μία σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι ή το κτίριο που μένουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ