TECH

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του cloud και των data centers

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά του cloud και των data centers
AP Photo/Mark Lennihan

Σε έναν ισχυρό περιφερειακό «παίκτη» σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως, όπως είναι αυτός του cloud και των κέντρων δεδομένων (data centers), εξελίσσεται η Ελλάδα. Η επένδυση της Microsoft παίζει, όπως είναι προφανές, καταλυτικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη καθώς υπάρχουν και άλλες κινήσεις όπως αυτή της εξαγοράς της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty που επηρεάζουν τα δεδομένα.

Επιπλέον, η υλοποίηση μεγάλων data centers στη χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες για τη διεθνείς διασυνδέσεις μέσω δικτυών κορμού (backbone) που βασίζονται σε οπτικές ίνες και πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εκεί σημαντικές ανακοινώσεις στο προσεχές μέλλον.

Με τον όγκο των δεδομένων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς, η αποθήκευση και η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου εξελίσσεται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε είδους οργανισμό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δεδομένα χαρακτηρίζονται ως το νέο παγκόσμιο «νόμισμα», οπότε η αποθήκευση τους έχει έλθει για τα καλά στο προσκήνιο. Αυτό συνδυάζεται με τη στροφή στις υποδομές cloud, οι οποίες επιτρέπουν σε μία επιχείρηση ή ένα κράτος να μην χρειάζονται να δημιουργούν τις δικές τους υποδομές για την αποθήκευση δεδομένων, ενώ μπορούν να τα επεξεργάζονται από οποιοδήποτε σημείο και με τη χρήση οποιαδήποτε συσκευής. Επιπλέον, όσο αυξάνονται τα δεδομένα τόσο μπορούν να βελτιωθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και είναι εφικτή η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση διαδικασιών που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό «παίκτη» στη συγκεκριμένη αγορά είναι η γεωγραφική θέση της, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος για μία ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη αλλά και μεγάλα τμήματα της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Προς το παρόν, βέβαια, η Ελλάδα υπολείπεται σε αριθμό data centers γειτονικών κρατών αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Cloudscense, στη χώρα μας υπάρχουν 12 data centers (8 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και 1 στα Χανιά) όταν το αντίστοιχο νούμερο στη Βουλγαρία είναι 23.

Η επένδυση της Microsoft

Αυτό βέβαια πρόκειται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Η επένδυση που πρόκειται να ξεκινήσει η Microsoft αφορά τη δημιουργία ενός data center region, όπως τα ονομάζει ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο αριθμός των data centers που θα δημιουργήσει η Microsoft είναι 3 αλλά οι υποδομές τους θα είναι κυριολεκτικά τεράστιες καθώς ο προφανής στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών των οργανισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη περιοχή.

Η Microsoft δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα πλάνα της αλλά η επένδυση που θα κάνει -όσον αφορά τον εξοπλισμό- εκτιμάται ότι θα κινείται στα επίπεδα των 400-500 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο σύμπλεγμα data centers αναμένεται να χρειαστεί 2-3 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Όσον αφορά στην τοποθεσία, πολύς λόγος έχει γίνει για το Λαύριο, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής να έχει προχωρήσει και σε σχετικές δηλώσεις, αλλά επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά της Microsoft δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Ποιοι άλλοι ετοιμάζονται

Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία που επενδύει στη δημιουργία data centers στην ελληνική αγορά. Άλλωστε το ενδιαφέρον για αποθήκευση δεδομένων σε data centers και γενικότερα για το cloud έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Amazon Web Services (AWS) έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προετοιμασία για το άνοιγμα θυγατρικής της στη χώρα μας.

Σημειωτέον, πως η θυγατρική της Amazon είναι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στις cloud υπηρεσίες με το μερίδιο της, σύμφωνα με την Canalys, να εκτιμάται ότι κινείται στο 32% έναντι 19% του Microsoft Azure και 7% του Google Cloud. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για μερίδια αγοράς με την υπάρχουσα εκτίμηση να είναι πάντως πως η Microsoft είναι στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά και την AWS να ενισχύει διαρκώς τη θέση της, δεδομένου κιόλας ότι η Google δεν έχει επιδιώξει να προωθήσει ιδιαίτερα τις δικές της cloud υπηρεσίες στη χώρα μας.

Το ενισχυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας προκύπτει και από τις κινήσεις που έχουν γίνει και αφορούν τη Lamda Hellix, η οποία είναι από τους σημαντικότερους «παίκτες» στο χώρο των data centers στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Lamda Hellix, η οποία διαθέτει δύο κορυφαίων προδιαγραφών data centers στην Αττική, εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Digital Realty, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στη συγκεκριμένη αγορά. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά η διοικητική ομάδα της Lamda Hellix παραμένει στο σχήμα και θα έχει υπό την ευθύνη της όλες τις δραστηριότητες της Digital Realty στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Digital Realty σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή, το ύψος των οποίων μπορεί να φθάσει έως τα 400 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον της Digital Realty δεν περιορίζεται μόνο στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή και της βόρεια Αφρική όπου υπάρχουν αγορές όπως αυτή της Αιγύπτου που αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι η Lamda Hellix θα δημιουργήσει και άλλα data centers.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρείες στο συγκεκριμένο χώρο που ανακοινώνουν επενδύσεις και νέα data centers. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Lancom, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα -μέσω του λογαριασμού της στο LinkedIn- ότι προχωρά στη δημιουργία του Balkan Gate I, ενός data center που θα βρίσκεται στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το τρίτο data center της εταιρείας, το οποίο θα δημιουργηθεί σε ένα κτίριο 2.500 τ.μ. με δυνατότητες επέκτασης στα 10.000 τ.μ.

Πέραν των προαναφερθέντων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κέντρα δεδομένων λειτουργούν στην Ελλάδα και από άλλες εταιρείες όπως είναι ο όμιλος ΟΤΕ, η TI Sparkle, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks.

Δίκτυα κορμού

Μία σημαντική παράμετρος προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε περιφερειακό κόμβο στην αγορά του cloud και των data centers είναι και η ύπαρξη των σχετικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εκεί αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο εταιρείες όπως η OTEGlobe αλλά και η Grid Telecom με την τελευταία να αποτελεί θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και να έχει πετύχει να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ενίσχυση των δικτύων κορμού που συνδέουν την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής, τόσο μέσω επίγειων όσο και μέσω υποβρυχίων καλωδίων, με τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα να αναμένεται να είναι εξαιρετικά μεγάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ