TECH

Δεύτερη νίκη του AlphaGo επί του παγκόσμιου πρωταθλητή στο «Go»

Δεύτερη νίκη του AlphaGo επί του παγκόσμιου πρωταθλητή στο «Go»
Στιγμιότυπο από το παιχνίδι Go στο οποίο νίκησε για δεύτερη φορά η τεχνητή νοημοσύνη τον άνθρωπο EPA/JEON HEON-KYUN

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ο σούπερ υπολογιστής της Google, AlphaGo, έδειξε την υπεροχή του στο αρχαίο κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής Go. Η τεχνητή νοημοσύνη της Google νίκησε για δεύτερη φορά τον παγκόσμιο πρωταθλητή Λι Σε-Ντολ, που δήλωσε ηττημένος από την υπεροχή του AlphaGo.

Πίσω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντέμης Χασάμπης, πρώην πρωταθλητής στο σκάκι και σχεδιαστής βίντεο-παιχνιδιών, τον οποίο οι συνεργάτες του χαρακτηρίζουν ως έναν «πραγματικό οραματιστή».

Ο 39χρονος Χασάμπης, είναι ο ιδρυτής της εταιρείας DeepMind, την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google προς 625 εκατομμύρια δολάρια και όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian, το όραμά του για το μέλλον είναι σούπερ έξυπνες μηχανές να δουλεύουν σε «συνεργασία» με επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς σε ποικίλα θέματα.

«Ο καρκίνος, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η μακροοικονομία, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, η φυσική: πολλά από τα συστήματα που θα θέλαμε να κατανοήσουμε πλήρως γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα», υποστηρίζει ο Χασάμπης. «Υπάρχει μια τέτοια υπερφόρτωση πληροφοριών που έχει γίνει δύσκολο ακόμα και για τους πιο έξυπνους ανθρώπους να τα κατανοήσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον υπερβολικό όγκο δεδομένων ώστε να καταλήξουμε στις σωστές ιδέες; Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την AGI (Artificial General Intelligence) είναι ως μια διαδικασία που θα μετατρέπει αυτόματα τις μη δομημένες πληροφορίες σε πρακτικές γνώσεις. Αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι βρεθούν λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Το AlphaGo, που ανέπτυξε ο Χασάμπης με τους συνεργάτες του, είχε καταφέρει το περασμένο φθινόπωρο να νικήσει, σε ένα μυστικό τουρνουά, τον τρεις φορές Ευρωπαίο πρωταθλητή του Go, Φαν Χουι και μάλιστα με το συντριπτικό 5-0.

«Το Go είναι το υπέρτατο: το απόλυτο παιχνίδι και το πλουσιότερο από άποψη πνευματικού βάθους. Είναι συναρπαστικό και όμορφο και αυτό που είναι συγκλονιστικό για εμάς είναι το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μάθουμε το παιχνίδι, αλλά αναπτύξαμε εκπληκτικά ενδιαφέροντες αλγόριθμους», σημειώνει ο Χασάμπης.

Παίζοντας το Go είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη, υποστηρίζει ο 39χρονος και εξηγεί πως «το AlphaGo παίζει με ένα πολύ ανθρώπινο ύφος, επειδή έμαθε τον ανθρώπινο τρόπο και με την εξάσκηση έγινε ολοένα και καλύτερο, όπως ακριβώς θα έκανα εγώ ή εσείς».

Η επόμενη αναμέτρηση του AlphaGo με τον Σε-Ντολ θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Μαρτίου, στη συνέχεια την Κυριακή 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου, όπου θα ανακηρυχθεί και ο νικητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ