TECH

H επιλογή του κατάλληλου app για «ασφαλή» επικοινωνία

H επιλογή του κατάλληλου app για «ασφαλή» επικοινωνία
ASSOCIATED PRESS

Η πρόσφατη αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp είχε ως αποτέλεσμα ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών να αποφασίσει να εγκαταλείψει έναν από τους δημοφιλέστερους -παγκοσμίως- τρόπους επικοινωνίας. Με δεδομένο ότι το WhatsApp έχει φθάσει περίπου τα 2 δισ. χρήστες παγκοσμίως, είναι προφανές ότι για εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες αποτελεί μία βασική μέθοδο επικοινωνίας.

Το WhatsApp δεν είναι, φυσικά, η μοναδική εφαρμογή επικοινωνίας (φωνητικής και γραπτής) που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους. Στην ανατολική Ευρώπη και την Ασία, το Viber είναι εξαιρετικά δημοφιλές, έχοντας πλησιάσει το 1 δισ. χρήστες, ενώ μην ξεχνάμε ότι και το Facebook Messenger χρησιμοποιείται εκτενώς. Επίσης, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, η βασική εφαρμογή επικοινωνίας είναι το Instagram! Σημειωτέον πως στην Ελλάδα, το Viber είναι μάλλον πιο γνωστό σε σχέση με το WhatsApp. Ενδεχομένως γιατί προσέφερε νωρίτερα τη δυνατότητα για φωνητικές κλήσεις, κάτι που εκτίμησαν ιδιαίτερα πολλοί Έλληνες.

Οι χρήστες συσκευών της Apple έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το iMessage και το FaceTime, η Microsoft έχει το Skype, η Google έχει το Google Duo, ενώ σταθερά ανεβαίνουν σε δημοτικότητα εφαρμογές όπως είναι το Signal και το Telegram. Ειδικά το Signal δείχνει να έχει κερδίσει πολύ σε δημοτικότητα μετά την αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί περισσότερες από μία εφαρμογές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν «κατεβάσει» 4 και 5 apps τόσο στο smartphone τους όσο και στον υπολογιστή τους. Και τα χρησιμοποιούν όλα τόσο για φωνητική όσο και γραπτή επικοινωνία, ακόμη και για video κλήσεις. Άλλωστε, το κόστος είναι δωρεάν σε περίπτωση που είσαι συνδεδεμένος σε ένα WiFi δίκτυο και μπορείς να επικοινωνήσεις με οποιονδήποτε άνθρωπο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αρκεί και οι δύο να είστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Το ζητούμενο, για έναν μεγάλο αριθμό χρηστών, είναι η κρυπτογράφηση της επικοινωνίας που κάνουν με άλλους χρήστες και γενικότερα η προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσουν μέσω της εφαρμογής τους. Το WhatsApp προσέφερε κρυπτογραφημένη επικοινωνία αλλά όχι στο επίπεδο που προσφέρουν άλλες εφαρμογές όπως το Viber και το Signal, οι οποίες παρέχουν και μία σειρά από άλλες δυνατότητες.

Πηγή: Rakuten Viber

Σύμφωνα με έναν συγκριτικό πίνακα που δημιούργησε το Viber, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες που προσφέρουν οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας, με σκοπό την προστασία της ιδιωτικότητας της επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Ανάλογα με το τι θέλει κάθε χρήστης μπορεί να κάνει και τις επιλογές του. Για παράδειγμα, αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα προσφέρουν μόνο το Viber και το Signal, οι δύο εφαρμογές που δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς να προσφέρουν το μεγαλύτερο επίπεδο κρυπτογράφησης.

Γενικότερα, ο κάθε χρήστης θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός όσον αφορά τις επιλογές του αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών του.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της δημοτικότητας της κάθε εφαρμογής. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών. Δηλαδή, για παράδειγμα, να μπορεί ένας χρήστης να στείλει μήνυμα από το WhatsApp στο Viber ή στο Signal.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Viber, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τεχνικό καθώς απαιτείται να υπάρχει συμφωνία για ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας. Το ζήτημα είναι τι γίνεται όταν η επικοινωνία αφορά από τη μία πλευρά μία πλατφόρμα με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (όπως το Viber) με κάποια που δεν το προσφέρει. Μία περίπτωση, όπου η λύση θα μπορούσε να είναι η εκ των προτέρων ενημέρωση των χρηστών σχετικά με το επίπεδο της κρυπτογράφησης που υπάρχει.

Διαβάστε επίσης
Γιατί «αποχωρούν» οι χρήστες από το WhatsApp;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ