TECH

Σύζευξις ΙΙ: Σύντομα αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο

Σύζευξις ΙΙ: Σύντομα αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Δημόσιο
AP/Charles Krupa

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της λειτουργίας του βρίσκεται το Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου θα παρέχονται αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ΚτΠ ΑΕ ανακοίνωσε ότι προχώρησε με τους αναδόχους στην υπογραφή 20 εκτελεστικών συμβάσεων του έργου και πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούν το υποέργο «Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Νησίδων 1 – 8» συνολικού προϋπολογισμού 323,594 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι του έργου είναι ο OTE (172,235 εκατ. ευρώ), η Wind (45,932 εκατ. ευρώ), η Forthnet (42,04 εκατ. ευρώ) και η Vodafone (63,387 εκατ. ευρώ.

Το υποέργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Νησίδων 1-8», αφορά στη μελέτη, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρόσβασης και τηλεφωνίας,για χρονικό διάστημα διάρκειας 36 μηνών, από την υλοποίησή τους, στους φορείς που ανήκουν γεωγραφικά σε κάθε μια από τις 8 νησίδες (συνολικά πάνω από 34.500 φορείς), στο πλαίσιο του Δικτύου Δημοσίου Τομέα.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί:

  • Η παροχή υπηρεσίας πρόσβασης στους φορείς που ανήκουν γεωγραφικά στις 8 νησίδες με χρήση υφιστάμενων ή και νέων οπτικών υποδομών των παρόχων και ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1 GBps, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κάθε φορέα
  • Η παροχή υπηρεσίας διανομής για τη διασύνδεση των φορέων της κάθε νησίδας και την συγκέντρωσή τους σε κόμβους διανομής (PoPs) μέσω πολλαπλών 10 Gbps κυκλωμάτων.
  • Η διασύνδεση των κεντρικών κόμβων διανομής κάθε νησίδας στην κεντρική υποδομή κορμού του δικτύου – το SIX.
  • Η παροχή υπηρεσίας τηλεφωνίας οn-net (δωρεάν μεταξύ των φορέων) και off-net τους φορείς της νησίδας, με προπληρωμένο το κόστος της εξωτερικής (off-net) τηλεφωνίας
  • Η παροχή backup συνδέσεων πρόσβασης σε συγκεκριμένης κατηγορίας φορείς
  • Η παροχή xDSL-τύπου συνδέσεων σε τουλάχιστον 375 υφιστάμενα ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (Public Hotspots)

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη «ενδοδικτυακής» επικοινωνίας εντός του «Σύζευξις ΙΙ» εντελώς δωρεάν, δίνοντας έτσι στα κρατικά ταμεία μια σημαντική εξοικονόμηση σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται εντός του 2021 να έχει προχωρήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού αντικειμένου των υπογραφέντων συμβάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ