TECH

Τεχνολογία: Χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων για την Causaly

Τεχνολογία: Χρηματοδότηση 17 εκατ. δολαρίων για την Causaly

Στα 17 εκατ. δολάρια έφθασε ο νέος γύρος χρηματοδότησης για την Causaly, η οποία αναπτύσσει λογισμικό που επιτρέπει σε ερευνητές να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα σε τεράστιους όγκους δεδομένων στον χώρο της βιοϊατρικής και να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων θεραπειών.

Της επένδυσης ηγήθηκε η Index Ventures, με συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών Marathon Venture Capital, Pentech and EBRD. Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται σε νέες αγορές και ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Σημειώνεται πως η Causaly διατηρεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Ελλάδα, με ομάδα επίσης στη Βρετανία.

Η Causaly ξεκίνησε το 2018 με στόχο να δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα για την έρευνα στο χώρο της βιοϊατρικής και να βοηθήσει την ανακάλυψη γνώσης μέσα στον τεράστιο όγκο των βιοϊατρικών δεδομένων. Η συσχέτιση ασθενειών, συμπτωμάτων, θεραπειών και γενικότερα των δεδομένων που υπάρχουν σε εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις, έγγραφα κλινικών δοκιμών, εταιρικά δεδομένα, και ρυθμιστικά πλαίσια είναι απαραίτητη για την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς.

Παρόλα αυτά, τα διαθέσιμα εργαλεία στα χέρια των ερευνητών και φαρμακευτικών εταιρειών συχνά δεν επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη δημιουργία νέων φαρμάκων και όχι μόνο.

Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Artur Saudabayev και Ιωάννης Κιαχόπουλος, έχοντας υπόβαθρο σε χώρους όπως επιστήμη των υπολογιστών και επεξεργασία φυσικής γλώσσας, συνειδητοποίησαν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της μηχανικής μάθησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα βιοϊατρικά δεδομένα, ώστε οι ερευνητές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών, παρά στην αναζήτηση πληροφοριών στη βιβλιογραφία και την επιστημονική κοινότητα.

Η Causaly έλαβε αρχικό γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων από την Marathon Venture Capital τον Σεπτέμβριο του 2018, και επόμενο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Pentech και EBRD με συμμετοχή της Marathon τον Νοέμβριο του 2019.

Σήμερα, η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με εννιά από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Gilead, η UCB και η Novartis, καθώς και οργανισμούς όπως National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε μια από τις εταιρείες αυτές, 1500 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα της Causaly για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Η διαθέσιμη πληροφορία στον χώρο της βιοϊατρικής αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί χρησιμοποιούν δεδομένα που προέρχονται από νέες μελέτες στο ανθρώπινο γονιδίωμα, βιοδείκτες και άλλα δεδομένα με σκοπό να δημιουργήσουν θεραπείες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων ασθενών.

Η επεξεργασία του τεράστιου όγκου των δεδομένων που απαιτείται καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ερευνητών, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα που συνοδεύει τις καινοτόμες αυτές θεραπείες.

Μέσα από αλγορίθμους που προσομοιάζουν τους τρόπους με τους οποίους ένας ερευνητής θα ανακάλυπτε πληροφορίες σε βιοϊατρικά δεδομένα, η πλατφόρμα της Causaly συμβάλλει στην ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων και στη δημιουργία συσχετίσεων, όπως για παράδειγμα μεταξύ θεραπείας και παρενεργειών ή συμπτωμάτων και ασθενειών, και άλλα.

Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που μπορεί να έχει η χρήση της μηχανικής μάθησης σε συνεργασία με τον ανθρώπινο παράγοντα, με σκοπό να αυτοματοποιήσει δραστηριότητες, αφήνοντας περισσότερο χώρο σε διεργασίες που απαιτούν δημιουργική και κριτική σκέψη.

Παρόλο που η εταιρεία επικεντρώνεται μέχρι στιγμής στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών, η τεχνολογία της έχει πολύ πιο ευρεία εφαρμογή και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ