TECH

Startups: Στήριξη με 600 εκατ. ευρώ με έμφαση στην περιφέρεια

Startups: Στήριξη με 600 εκατ. ευρώ με έμφαση στην περιφέρεια

Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς στην Ελλάδα δείχνει να θέλει να ενισχύσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσα από μία σειρά από δράσεις και ενισχύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται πάντως να δοθεί στο κομμάτι της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη λειτουργία του Elevate Greece, του εθνικού μητρώου των startups, δείχνουν ότι υπάρχει μία μεγάλη ανισορροπία μεταξύ της Αττικής και των περισσότερων περιφερειών της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την ανακοίνωση των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότιστο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει εξασφαλιστεί ένα πακέτο για τη στήριξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας που περιλαμβάνει δράσεις συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων και την ενίσχυση των υποδομών σε αυτά, πέραν της Πολιτείας Καινοτομίας η δημιουργία της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί. Επιπλέον, υπάρχουν 30 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (από τα οποία τα 15 εκατ. ευρώ είναι του υπουργείου ανάπτυξη και 15 εκατ. ευρώ του υπουργείου Παιδείας) για τη μεταφορά τεχνολογίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αφορά και στην ανάπτυξη τεχνοβλαστών.

Το στοίχημα της περιφέρειας

Ένα σημαντικό ζήτημα που καλείται να λύσει το υπουργείο δείχνει να είναι η ανισοκατανομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη δημιουργία startupsστις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, το 68% των νεοφυών επιχειρήσεωνπου έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece βρίσκεται στην Αττική ενώ 14,7% ελληνικές startups εδράζονται στην Θεσσαλονίκη. Η Κρήτη έχει μερίδιο 6,5% και η Δυτική Ελλάδα είναι στο 4,2%, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η παρουσία καινοτόμων startups είναι μηδενική, όπως για παράδειγμα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Γι’ αυτό το λόγο και το πλάνο είναι να υπάρξουν κινήσεις σε συνεργασία με τις περιφέρειες προκειμένου να υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα κίνητρα που, όπως επισημάνθηκε, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής για την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και την δικτύωση και προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος, όπως τα κίνητρα για τους επενδυτικούς αγγέλους, την έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα, την δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα.

Όσον αφορά στο προφίλ των εταιρειών του Elevate Greece, το 14,1% δραστηριοποιείται στις βιοεπιστήμες, ακολουθεί ο τουρισμός και το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1% και η διαφήμιση με 7%.

Οι 397 επιχειρήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στο μητρώο του Elevate Greece απασχολούν 3929 εργαζομένους με τις βιοεπιστήμες να είναι στην πρώτη θέση με 11%, τη διαφήμιση να ακολουθεί με 8%, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι στο 7,4%, τα bigdataστο 7% και ο τουρισμός στο 6,4%.

Τα βραβεία Elevate Greece

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης του οικοσυστήματος περιλαμβάνεται και η θέσπιση του θεσμού των βραβείων Elevate Greece.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ήδη και καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021. Τον Ιούλιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων και η βράβευση θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ θα υπάρξουν και χρηματικά βραβεία έως 50.000 ευρώ.

Για το 2021, οι κατηγορίες των βραβείων του Elevate Greece είναι οι εξής:

  1. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
  2. Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
  3. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
  4. Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
  5. Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  6. Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
  7. Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
  8. Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  9. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
  10. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα \ Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση.

Οι εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: https://elevategreece.gov.gr/el/national-startup-awards-2021/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ