TECH

NASA: Η «υπέρ-Γη» και οι θερμοκρασίες 2.426 βαθμών Κελσίου

NASA: Η «υπέρ-Γη» και οι θερμοκρασίες 2.426 βαθμών Κελσίου
NASA

Οι επιστήμονες γνώριζαν για χρόνια, ότι η «υπέρ-Γη», 55 Cancri e, απέχει 40 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, και έχει υψηλή θερμοκρασία. Την Τετάρτη, η NASA κατάφερε να σχηματίσει ένα χάρτη θερμοκρασίας, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου, Spitzer, κάτι που συνιστά την πρώτη γεωγραφική απεικόνιση θερμοκρασίας ενός ξένου πλανήτη.

«Τα τελευταία δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι ο πλανήτης έχει πολύ ζεστά βράδια, αλλά ακόμα πιο ζεστές μέρες», αναφέρει ο Μπράις Ολίβιερ Ντέμορι (Brice Olivier Demory), αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Βρίσκεται πολύ κοντά σε αστέρι που περιστρέφεται γύρω από την τροχιά του, κάθε 18 ώρες. Η μια πλευρά του πλανήτη είναι διαρκώς σε πολύ κοντινή επαφή με το ουράνιο σώμα, κάτι που δικαιολογεί και τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν».

Ο χάρτης δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία αγγίζει του 2.426 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει στους 1.126 βαθμούς.

«Αυτό δείχνει ότι ο πλανήτης μεταφέρει μεγάλη θερμότητα στο περιβάλλον του. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την ατμόσφαιρα που υπάρχει μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο σε μια πλευρά του πλανήτη, ή από πιθανή ροή λάβας», τονίζει ο επιστήμονας.

Η NASA αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έναν πλανήτη που δεν έχει μαζική ατμόσφαιρα. «Η μια πλευρά πιθανόν έχει ποτάμια λάβας και μεγάλες πισίνες, εξαιρετικά καυτής λάβας, αλλά θεωρούμε ότι η σκοτεινή πλευρά του πιθανόν έχει στερεοποιημένο μάγμα, σαν αυτό που υπάρχει και στη Χαβάη», δηλώνει ο Μίκαελ Γκίλον (Michael Gillon), ερευνητής του πανεπιστημίου της Λιέγης, στο Βέλγιο.

Τα δεδομένα οφείλονται σε νέες, καινοτόμες μεθόδους βαθμονόμησης, που παρέχουν την ικανότητα στους επιστήμονες να μετρήσουν τις αλλαγές φωτεινότητας των εξωπλανητών.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές στα δεδομένα που συγκέντρωσε το τηλεσκόπιο.

Οι υπέρ-πλανήτες έχουν δεκαπλάσιο όγκο από τη Γη, αλλά είναι ελαφρύτεροι από γίγαντες όπως ο Ποσειδώνας. Μπορούν να παράγουν αέριο, λίθους ή και συνδυασμό αυτό των δύο.

Κάποιο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τέτοιοι πλανήτες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να κατοικηθούν, από αυτούς που είναι σε περίπου ίδιο μέγεθος με αυτό της Γης.

Ο συγκεκριμένος πλανήτης απέχει 139.142.149 μίλια από τη Γη. Το νέο τηλεσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας, James Webb Telescope, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την εξερεύνηση του τον Οκτώβριο του 2008 και ευελπιστείτε από τους επιστήμονες να αποκαλύψει ακόμα περισσότερα για τη σύνθεση του 55 Cancri e.

'Super-Earth' is super hot, NASA telescope discovers

By Steve Almasy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ