TECH

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Έμφαση σε συνδέσεις οπτικών ινών και μέσω μικροδορυφόρων

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Έμφαση σε συνδέσεις οπτικών ινών και μέσω μικροδορυφόρων

Η ενίσχυση της προσφοράς αλλά και της ζήτησης για σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων μέσα από υποδομές επόμενης γενιάς δείχνει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Πρέπει να υπάρξει αποχαλκοποίηση» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν το Freedom Pass: data και τη μείωση των τελών κινητής. Ο κ. Πιερρακάκης αναφερόταν ουσιαστικά στην ανάγκη να φθάσουμε στο σημείο οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις να σταματήσουν να εξαρτώνται από την υπάρχουσα υποδομή χαλκού και να αξιοποιήσουμε δίκτυα επόμενες γενιάς όπως είναι οι οπτικές ίνες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ στην κινητή τηλεφωνία η κατάσταση δείχνει αρκετά καλή και η Ελλάδα είναι σχετικά ψηλά στις μετρήσεις αναφορικά με τις ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, στην περίπτωση των σταθερών συνδέσεων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες δράσεις προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης αλλά και να λυθούν μία σειρά από ζητήματα που υπάρχουν, όπως είναι αυτά που αφορούν τις διακλαδώσεις για συνδέσεις οπτικών ινών μέσα στις πολυκατοικίες.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται πάντως και στο κομμάτι των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω μικροδορυφόρων με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο να σημειώνει ότι εντός του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη διαμόρφωση του προτύπου για την αδειοδότηση των δορυφορικών κεραιών. Αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία προκειμένου να αποκτά ένας καταναλωτής μία δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, όπως αυτή που προσφέρει η Starlink. Τέτοιου είδους συνδέσεις εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν γρήγορα τις ανάγκες για υψηλές ταχύτητες σε περιοχές όπου είναι πιο δύσκολη η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι αυτού του τύπου η ευρυζωνικότητα αποτελεί προτεραιότητα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το στοίχημα είναι, βέβαια, η περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς. «Βρήκαμε αρκετές εκκρεμότητες και πρέπει να τις καλύψουμε» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος έδειξε να εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός και οι νέες υποδομές τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή θα οδηγήσουν και σε πτώση των τιμών. Η μείωση του τέλους κινητής θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι λογαριασμοί κατά 2% - 10% (ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού), ενώ ο υπουργός επεσήμανε ότι εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2021 το κόστος ανά GB στην κινητή θα έχει πέσει στο 1 ευρώ από 8 ευρώ που ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια.

ΑΙ και επιτάχυνση των έργων

Η επιτάχυνση είναι μία λέξη -κλειδί και όσον αφορά τα ψηφιακά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει δημοπράτηση πολλών μεγάλων έργων, όπως αυτά που αφορούν το Κτηματολόγιο και το ποινικό μητρώο, ενώ γενικότερα επεσήμανε ότι η προσέγγιση της υλοποίησης έργων μέσα από συμφωνίες -πλαίσιο θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα δημοσιοποιηθεί το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μέσα στους επόμενους μήνες ένα τουλάχιστον έργο σε κάθε υπουργείο που να αξιοποιεί εφαρμογές ΑΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ