TECH

Pop Market: Παραδόσεις προϊόντων σούπερ μάρκετ σε 15 λεπτά

Pop Market: Παραδόσεις προϊόντων σούπερ μάρκετ σε 15 λεπτά

Η δυνατότητα εκπλήρωσης μίας παραγγελίας ειδών σούπερ μάρκετ μέσα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών από τη στιγμή που θα υποβληθεί αποτελεί το δυνατό χαρτί της Pop Market, της νέας εταιρείας στο χώρο του αποκαλούμενου online grοcery delivery, η οποία έχει κάνει εδώ και μερικές μέρες την εμφάνιση της στην ελληνική αγορά.

Η συγκεκριμένη startup έχει έδρα στην Αθήνα και ιδρυτές της είναι ο Τάκης Μαλαβέτας και ο Nick Telecki, οι οποίοι έχουν σημαντική προϋπηρεσία σε προσπάθειες όπως το βρετανικό Home Run αλλά την Delivery Hero.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τα funds 468 Capital και Global Founders Capital και εκτιμάται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει λάβει ελληνική startup σε αρχικό στάδιο λειτουργίας (early stage).

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Pop Market δεν είναι άλλο από την ταχεία εξυπηρέτηση, η οποία δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά με τον κ. Μαλαβέτα να σημειώνει στο CNN Greece ότι «πρόκειται για μία δέσμευση που υποσχόμαστε ότι θα τηρήσουμε».

Η Pop Market υλοποιεί ένα μοντέλο λειτουργίας όπου ελέγχει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσα από ειδικούς χώρους αποθήκευσης και διανομής (dark stores) που έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί στην Ελλάδα και να καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα καλύπτει τη δέσμευση της.

Η εφαρμογή για iOS και Android συσκευές είναι ήδη διαθέσιμη αλλά προς το παρόν το πρώτο dark store που έχει δημιουργηθεί στο Κουκάκι καλύπτει περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Η εταιρεία διαθέτει τον δικό της στόλο διανομέων, ενώ το πλάνο, όπως εξηγεί ο κ. Μαλαβέτας, είναι να ανοίγει ένα dark store ανά δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του 2021. Αρχικά, η υπηρεσία θα παρέχεται στην περιοχή της Αττικής αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.

Στόχος της Pop Market είναι στα ράφια των dark stores της να υπάρχουν περίπου 2000 κωδικοί από προϊόντα που καλύπτουν έως και 80% τις βασικές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή, όπως τρόφιμα, μαναβική, σνακ, ποτά και προϊόντα για το σπίτι. Υπάρχουν, όμως, και προϊόντα από γνωστές μάρκες αλλά και Έλληνες παραγωγούς, ενώ στο μέλλον θα

Παράλληλα βέβαια και εντοπίζει κανείς και ειδικά προϊόντα από τα πιο γνωστά διεθνή brands καθώς και από εκλεκτούς Έλληνες παραγωγούς. Στο μέλλον αναμένεται να προστεθούν και καπνικά είδη.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει ελάχιστη παραγγελία, ενώ το κόστος παράδοσης είναι 1 ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους της παραγγελίας. Οι τιμές είναι ανταγωνιστικές αυτών των σούπερ μάρκετ στα περισσότερα προϊόντα, ενώ θα υπάρχουν και αρκετές προσφορές. Επίσης, οι παραγγελίες εξυπηρετούνται 7 ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

Σημειώνεται πως η Pop Market αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποκαλούμενου quick commerce, το οποίο εξελίσσεται σε μία διεθνή τάση. Ένα πλεονέκτημα της ταχείας παράδοσης, σύμφωνα με τα στελέχη της Pop Market, είναι ότι ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να σχεδιάσει επακριβώς τα ψώνια του μέσα στην εβδομάδα, αλλά μπορεί να αποφασίζει την ίδια ημέρα τι χρειάζεται προκειμένου να μαγειρέψει ή να καλύψει κάποια έκτακτη ανάγκη χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί από το σπίτι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ