TECH

Διεθνής Μέρα για τη Σελήνη η 20η Ιουνίου

Διεθνής Μέρα για τη Σελήνη η 20η Ιουνίου
Την ανακήρυξη της συγκεκριμένης μέρας ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου.

Την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σελήνη (International Moon Day) στις 20 Ιουνίου ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός για τη Σελήνη (Moon Village Association - MVA) σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Την ανακήρυξη της συγκεκριμένης μέρας ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) ήταν διοργανωτής την περασμένη βδομάδα του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Σελήνη σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Σελήνη (Moon Village Association).

Γι’ αυτό επιλέχθηκε ο CSEO και η Κύπρος για να κάνουν την επίσημη παγκόσμια ανακοίνωση της ανακήρυξης της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σελήνη.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο MVA υπέβαλε αίτηση στον UN-COPUOS για την διακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σελήνη.

Αυτή ορίστηκε για τις 20 Ιουλίου, την επέτειο της πρώτης ανθρώπινης προσεδάφισης στη Σελήνη το 1969 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την αποστολή Apollo 11. Η ημέρα αυτή εγκρίθηκε στις 9 Δεκέμβριου 2021 από τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε.

Ο MVA θεωρεί ότι η ειρηνική εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης είναι το επόμενο μέγα βήμα για την ανθρωπότητα που ανοίγει νέους ορίζοντες που σχετίζονται με οικονομικούς, πολιτιστικούς και μεγαλεπήβολους στόχους.

Η Σελήνη φέρει τεράστια οφέλη στην ανθρωπότητα, αλλά αυτά πρέπει να διαμοιραστούν μεταξύ όλων των χωρών και να εμπλέξουν διαστημικές και μη διαστημικές βιομηχανίες.

Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε όταν το Luna 2, που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση, προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου 1959.

Πολλά περισσότερα διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία 62 χρόνια από διάφορες χώρες, όπως: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και Ισραήλ για την καλύτερη κατανόηση της Σελήνης και της σχέσης της με τη Γη.

Ωστόσο, η πρώτη ανθρώπινη προσεδάφιση στη Σελήνη έγινε στις 20 Ιουλίου 1969, από την αποστολή Apollo 11 των ΗΠΑ, μια αποστολή που αποτελεί το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών.

Η Διεθνής Ημέρα για τη Σελήνη θα είναι ένα ετήσιο γεγονός, που θα γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη.

Ο MVA πιστεύει ότι η Διεθνής Ημέρα για τη Σελήνη είναι μια καλή ευκαιρία για την επιμόρφωσης του κοινού και την προώθηση και ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο, της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις προοπτικές της ανθρωπότητας στη βιώσιμη εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης και την ανάγκη να δράσουν όλες οι χώρες από κοινού για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων πάνω και γύρω από τη Σελήνη.

Η Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει:
«[Ο ΟΗΕ] ανακηρύσσει την 20η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Φεγγάρι, για να την τηρεί κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο, στην επέτειο της πρώτης προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη, η οποία έγινε στις 20 Ιουλίου 1969 στο πλαίσιο της σεληνιακής αποστολής Apollo 11, λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματα όλων των κρατών στην εξερεύνηση της Σελήνης, και για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη βιώσιμη εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης».

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος γίνεται το πρώτο ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σελήνη, εφαρμόζοντας εορτασμούς για αυτή την ημέρα. Τους εορτασμούς θα διοργανώνει και συντονίζει στην Κύπρο o CSEO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ