TECH

Αυξημένες οι απειλές κυβερνοασφάλειας το 2021 - Πού οφείλονται

Αυξημένες οι απειλές κυβερνοασφάλειας το 2021 - Πού οφείλονται
Παραδοσιακά, οι περισσότερες απειλές (91%) εμφανίζονταν μέσω αρχείων WindowsPE AP

Στην αύξηση του αριθμού των ψηφιακών συσκευών που χρησιμοποιούνται αποδίδει η Kaspersky, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες κυβερνοασφάλειας, το γεγονός ότι το 2021, τα συστήματα ανίχνευσης της εταιρείας ανακάλυπταν 380.000 κακόβουλα αρχεία την ημέρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,7% σε σύγκριση με το 2020 ή 20.000 απειλές ημερησίως.

Παραδοσιακά, οι περισσότερες απειλές (91%) εμφανίζονταν μέσω αρχείων WindowsPE – μια μορφή αρχείου που απευθύνεται αποκλειστικά σε λειτουργικά συστήματα Windows. Ωστόσο, το 2021 οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να εξαπολύουν απειλές που σχετίζονταν με το λειτουργικό σύστημα Linux πιο ενεργά από ποτέ.

Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό εντοπισμού κακόβουλου λογισμικού Linux και ανεπιθύμητου λογισμικού αυξήθηκε κατά 57%.

Περισσότερες από τις μισές (54%) απειλές που εντοπίστηκαν από τα συστήματα της Kaspersky αποτελούνταν από απροσδιόριστα Trojans.

Ενώ πολλοί τύποι απειλών αντανακλούσαν μείωση του όγκου το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα Trojan Droppers αυξήθηκαν κατά 2,24% σε σύγκριση με το 2020.

Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς τα συγκεκριμέα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν διαφορετικό, πιο εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή του θύματος.

Υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των computer worms που εντοπίστηκαν (117,5%), με το μερίδιό τους να φτάνει το 9% - αυτά τα προγράμματα μπορούν να αυτοαναπαραχθούν και να διαδοθούν ανεξάρτητα μόλις παραβιάσουν το σύστημα. Τέλος, οι ιοί αυξήθηκαν κατά 27%, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο 10%.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά επίσης στους χρήστες τα εξής:

  • Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστες πηγές ή ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.
  • Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης, καθώς και ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων ασφαλείας.
  • Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό γραφείου ή κυβερνοασφάλειας.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας, όπως το Kaspersky Internet Security ή το Kaspersky Security Cloud. Θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιοι ιστότοποι δεν πρέπει να είναι ανοιχτοί και θα σας προστατεύσει από κακόβουλο λογισμικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ