TECH

Above Olympus: Όταν ο Δίας γίνεται… NFT

Above Olympus: Όταν ο Δίας γίνεται… NFT
H συλλογή αποτελείται από 1000 μοναδικά χειροποίητα NFT’s που απεικονίζουν τον Δια

Με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία, και συγκεκριμένα τον Δία, δημιουργήθηκε πρόσφατα η πρώτη ελληνική συλλογή από NFT’s στο Cardano, δηλαδή μοναδικών ψηφιακών έργων τέχνης που βασίζονται στη τεχνολογία Blockchain.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece οι δημιουργοί του Above Olympus, όπως ονομάζεται το έργο, η συλλογή αποτελείται από 1000 μοναδικά χειροποίητα NFT’s που απεικονίζουν τον Δια.

Τα συγκεκριμένα έργα τέχνης δεν έχουν μόνο συλλεκτική και εικαστική αξία, αλλά λειτουργούν ως «διαβατήριο» για μια σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και εντός του metaverse.

Αναλυτικά, στον πραγματικό κόσμο ο κάθε Δίας, δηλαδή το κάθε ξεχωριστό NFT λειτουργεί σαν «διαβατήριο» σε ιδιωτικά events σε clubs της Αθήνας και μετέπειτα της Μυκόνου τα οποία και διοργανώνει η ομάδα της Above Olympus. Μάλιστα, το πρώτο από αυτά είναι προγραμματισμένο εντός του Μαρτίου.

Αντίστοιχα, στον ψηφιακό κόσμο δημιουργείται η πρώτη ελληνική γκαλερί εικονικής πραγματικότητας (VR Gallery) μέσα στο metaverse του Sandbox. Σε αυτή, οι κάτοχοι των NFT θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή έκδοση του Ολύμπου ενώ θα μπορούν να γίνουν και ιδιωτικές δημοπρασίες μεταξύ χρηστών. Επιπλέον, σε δεύτερη φάση, στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει ελληνικό community στο Sandbox δίνοντας χώρο σε ταλαντούχους Έλληνες creators και developers να δημιουργήσουν.

Πίσω από το έργο βρίσκεται μια ομάδα συνεργατών που αποτελείται από τρεις φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον καλλιτέχνη της συλλογής που σπουδάζει design στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και τον προγραμματιστή, επίσης φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Για να χρηματοδοτήσουν το έργο δούλεψαν στην εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ επέλεξαν να προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια, απορρίπτοντας προτάσεις χρηματοδότησης, καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους αλλά και γιατί θέλουν να διατηρήσουν το έλεγχο της ιδέας τους.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η διαδικασία της δημιουργίας (mint) των NFT’s ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, ενώ η δημόσια διάθεσή τους στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς διατέθηκαν σχεδόν όλα, καθιστώντας το Above Olympus το κορυφαίο project του είδους τους στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι η αρχική τιμή δημόσιας πώλησης ήταν στα 85 ADA ενώ ήδη έχουν μεταπωληθεί κομμάτια και η χαμηλότερη τιμή της συλλογής είναι αυτή τη στιγμή 350 ADA στο JPGstore και 110 ADA στο cnft.io. Σημειώνεται ότι η αξία του κάθε ADA διαμορφώνεται κοντά στα 0,75 ευρώ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο γεγονός ότι δημιουργείται μια μεγάλη κοινότητα γύρω από τη δράση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Snik, αθλητές όπως ο παραολυμπιονίκης Μάριος Χατζηκυριάκος αλλά και influencers από τον χώρο της τεχνολογίας και των crypto όπως ο Cardano-Chef Charles Hoskinson. Ταυτόχρονα η ομάδα είναι επίσημος υποστηρικτής του Make a Wish Greece, στο οποίο και θα δωρίσει το 50% των δικαιωμάτων (royalties) του πρώτου μήνα ενώ έλαβε πρόταση στήριξης και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ