TECH

Πώς το smartphone καταργεί το… πορτοφόλι μας

Πώς το smartphone καταργεί το… πορτοφόλι μας
H πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του Gov.gr Wallet φέρνει πιο κοντά την «κατάργηση» του πορτοφολιού Pixabay

Το smartphone είναι μία συσκευή που μπορεί να χαρακτηριστεί πολυεργαλείο. Και στο πρόσφατο παρελθόν είναι ο λόγος που σταμάτησαν να αποτελούν αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μία σειρά από συσκευές όπως είναι, για παράδειγμα, η φωτογραφική μηχανή, το φορητό CD player και πολλές ακόμη.

Πρακτικά, φεύγοντας από το σπίτι το smartphone είναι το αντικείμενο εκείνο, το οποίο μαζί με το πορτοφόλι και τα κλειδιά (για το σπίτι και το αυτοκίνητο) πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείς να πάρεις μαζί σου. Αν και είναι πολύ πιθανό στο σχετικά άμεσο μέλλον το μόνο που χρειάζεσαι να είναι το smartphoneσου.

H πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του Gov.gr Wallet φέρνει πιο κοντά την «κατάργηση» του πορτοφολιού.

Μέχρι τώρα, το πορτοφόλι ήταν το αντικείμενο που χρησιμοποιούσαμε για να μεταφέρουμε τα χρήματα μας, να έχουμε τις κάρτες μας και φυσικά την ταυτότητα μας ή/και το δίπλωμα οδήγησης.

Με το Gov.gr Wallet, στο οποίο μπορούμε να «κατεβάσουμε» αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης, η χρησιμότητα του πορτοφολιού περιορίζεται.

Όσον αφορά στα χρήματα, αυτή τη στιγμή δεν είναι λίγοι οι Έλληνες πολίτες που μεταφέρουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα μαζί τους.

Πολύ απλά γιατί μπορούν να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες) προκειμένου να πληρώσουν για μία αγορά. Η διείσδυση των τερματικών αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS) έχει φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι περιπτώσεις που δεν μπορείς να πληρώσεις με κάρτα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ενδεχομένως, να χρειάζεσαι χρήματα για να αγοράσεις κουλούρι σε κάποιο υπαίθριο καντίνα ή για να δώσεις φιλοδώρημα στο πάρκινγκ ενός εστιατορίου ή ενός club!

Όμως, και οι κάρτες στην πλαστική μορφή τους δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Πολύ απλά γιατί οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν τόσο το GooglePay όσο και το ApplePay.

Αν το smartphone σας υποστηρίζει την ασύρματη τεχνολογία NFC, τότε πολύ απλά δεν χρειάζεται να κουβαλάτε κάποια κάρτα για τις συναλλαγές σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις περάσετε είτε στο GooglePay είτε στο ApplePay και να χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να πραγματοποιήσετε την πληρωμή.

Σημειωτέον πως πάνω από το 90% των POS στην Ελλάδα υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές, οπότε είναι μάλλον σπάνιο να βρείτε κάποιο κατάστημα που να θέλει να κάνετε εισαγωγή της κάρτας στο POS.

Επίσης, μέσα από την σχετική εφαρμογή μπορείτε να επιλέξετε κάθε φορά με ποια κάρτα θέλετε να πληρώσετε.

Για όσους χρησιμοποιούν κάρτες πιστότητας (loyalty) θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το GooglePay όσο και το ApplePay δίνουν τη δυνατότητα να τις περάσετε και αυτές και να τις έχετε σε ψηφιακή μορφή στο smartphone σας.

Συν ότι πολλές από τις εταιρείες που εκδίδουν κάρτες πιστότητας έχουν και δικά τους apps όπου μπορείτε να έχετε εκεί την κάρτα σας σε ψηφιακή μορφή.

Ενδεχομένως η μόνη κάρτα που χρειάζεται να μεταφέρουν ακόμη μαζί τους -στην περίπτωση των κατοίκων της Αττικής- είναι αυτή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αυτό γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το smartphone του για να εισέρχεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Αλλά και αυτό είναι πιθανό να αλλάξει μέσα στην επόμενη διετία.

Καταργώντας τα κλειδιά

Όσον αφορά τα κλειδιά -είτε πρόκειται γι’ αυτά του σπιτιού μας είτε για εκείνα του αυτοκινήτου- και εκεί αναμένεται στα επόμενα χρόνια να δούμε να καταργούνται.

Στο εξωτερικό, οι έξυπνες κλειδαριές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και επιτρέπουν σε όποιον/α μένει σε ένα σπίτι να μπαίνει τόσο στην πολυκατοικία όσο και στο διαμέρισμα του, απλά πληκτρολογώντας έναν κωδικό. Οι νέας γενιάς ψηφιακές κλειδαριές δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και για να ανοίγει κανείς την πόρτα εξ αποστάσεως. Αρκεί η κλειδαριά να έχει συνδεθεί στο WiFi της οικίας.

Αντίστοιχα και στο χώρο των αυτοκινήτων η επόμενη τάση είναι προς την κατάργηση των κλειδιών.

Ήδη πολλά από τα νέα οχήματα δεν χρειάζονται κλειδί για να ξεκινήσουν αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσον αφορά το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου και εκεί έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του το smartphone.

Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει apps μέσα από τα οποία μπορεί ο οδηγός να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το όχημα του μέσα από αυτές. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι να φέρνει το smartphone σου μπροστά στην πόρτα του οχήματος και αυτό να ξεκλειδώνει ή να κλειδώνει άμεσα.

Μάλιστα, η Googleέχει ανακοινώσει ότι προχωρά στη δημιουργία ενός ψηφιακού κλειδιού για αυτοκίνητα όπου μέσα από τη σχετική εφαρμογή και με τη χρήση της τεχνολογίας UltraWideBand (UWB) θα μπορεί κανείς να κλειδώνει το όχημα του, να το ξεκλειδώνει ακόμη και να το βάζει μπροστά.

Χωρίς να χρειάζεται κανένα κλειδί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ